Compania "Novartis", investigată pentru mită în Grecia

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 aprilie 2017

Compania "Novartis", investigată pentru mită în Grecia

Ministrul elen de Justiţie: "Au fost mituiţi mii de doctori şi funcţionari civili"

Producătorul elveţian de medicamente "Novartis" AG este anchetat în Grecia, ministrul elen de Justiţie, Stavros Kontonis, anunţând, recent, că acesta a mituit "mii de doctori şi funcţionari civili" pentru promovarea produselor sale.

Stavros Kontonis a declarat, citat de agenţia ANA: "Un mare număr de oficiali de stat sunt implicaţi. Din ce am înţeles din presă, trebuie să fie mii de persoane care au mituit în mod direct din Elveţia. Doctorii din sistemul naţional grec de sănătate şi oficiali de stat au primit mită ca să promoveze medicamentele companiei într-o manieră ilegală şi antiştiinţifică".

Zeci de persoane au fost interogate în cadrul unei anchete aflate în derulare în Grecia, de anul trecut. La începutul anului curent, procurorii anticorupţie au efectuat raiduri la sediul "Novartis" din Atena ca să adune probe.

Cazul a intrat în atenţie după ce un manager "Novartis" a încercat să se sinucidă în Atena, în noaptea de Anul Nou.

Această încercare de suicid a fost dejucată de Poliţie, iar conform unor surse judiciare, managerul se numără printre cei chestionaţi pe fondul suspiciunilor de corupţie.

Ministrul Kontonis a menţionat că "Novartis" a continuat să vândă medicamente "prea scumpe" în Grecia, chiar şi după ce ţara a fost lovită de criza economică, în 2010, iar cheltuielile bugetare au fost reduse masiv, lăsând numeroşi eleni fără acces la medicamente accesibile.

În ianuarie, "Novartis" a lansat un comunicat de presă în care afirma că "a luat la cunoştinţă informaţiile din presă cu privire la practicile sale de business" din Grecia, anunţând că este în căutarea mai multor informaţii privind acest caz. Totodată, compania a informat că, în această anchetă, cooperează cu autorităţile.

În 2014, compania elveţiană a fost investigată de autorităţile SUA, fiind acuzată că a dat mită în vederea creşterii vânzărilor sale de medicamente. Ulterior, gigantul farmaceutic a fost amendat cu 390 de milioane de dolari de Departamentul de Justiţie.

Totodată, în luna martie, "Novartis" a plătit 25 de milioane de dolari ca să încheie în mod amiabil un caz care implica subsidiara sa din China.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb