Companiile controlate de salariaţi au plătit anual dividende

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 ianuarie 2004

Pe locul doi sînt societăţile cu acţionar majoritar l 40% din companiile listate pe BVB sînt consecvente în plata dividendelor

Cele mai consecvente companii în acordarea de divindende au fost, în ultimii trei ani, societăţile controlate de salariaţi sau cu acţionar majoritar. Ponderea acestor companii reprezintă 40% din totalul celor listate la Bursa de Valori Bucureşti. Doar 25 de societăţi din 62 au acordat anual dividende în ultimii trei ani.

Societăţile care au repartizat către fondul de dividende cea mai mare parte a profitului au fost, în general, cele din domeniul financiar.

SIF-urile, de exemplu, au repartizat, în medie, între 70% şi 90% din profitul net pe acţiune. O situaţie similară s-a înregis-trat la UAMT Oradea, "Turbomecanica" Bucureşti şi "Compa" Sibiu. Trebuie remarcat că cele 25 de societăţi sînt controlate în proporţie majoritară de către un singur acţionar.

Alin Brendea, analist al societăţii "Prime Transaction", consideră că acţionarii majoritari preferă siguranţa primirii unui procent relativ stabil din profitul net ca dividend. Astfel, şapte societăţi au ca acţionar majoritar Asociaţia Salariaţilor PAS ("Prodlacta" Brasov, "Electromagnetica" Bucureşti, "Compa" Sibiu, "Bermas" Suceava - unde există două asociaţii ale salariaţilor, care împreună deţin peste 50% din capitalul social -, "Turbomecanica" Bucureşti, UAMT Oradea şi "Siretul" Paşcani). Alte patru societăţi au ca acţionar majoritar o singură companie. "Alro" Slatina deţine la "Alprom" Slatina aproape 90% din capitalul social. "Iarom" S.A. deţine peste 70% din acţiunile "Aerostar" Ba-cău. "Oţelinox" Tîrgovişte este deţinută în proporţie de 70% de "Samsung Deutschland" Gmbh., iar 76,65% din acţiunile "Comelf" Bistriţa sînt în posesia societăţii "Uzinsider". La "Oil Terminal" Constanţa şi la "Antibiotice" Iaşi, acţionar majoritar este statul, prin două ministere. Acţionarul majoritar al "Aversa" Bucureşti este APAPS cu peste 66% din capitalul social.

Excepţiile de la această regulă sînt "Terapia" Cluj Napoca, "Impact" Bucureşti şi "Braiconf" Brăila. La "Impact", controlul este deţinut de două persoane fizice, care au împreună peste 44% din capitalul social. La "Braiconf" Brăila, PAS deţine aproape 40% din capitalul social, restul fiind împărţit între fonduri de investiţii şi alţi acţionari persoane fizice şi juridice. Pe parcursul celor trei ani, ponderi semnificative din capitalul social al "Terapia" au fost deţinute de fonduri de investiţii, care au impus o practică coerentă în acordarea de dividende.

Pe lîngă faptul că au acordat an de an dividende, anumite societăţi păstrează şi aceeaşi dată de referinţă pentru acestea. Alin Brendea a precizat că societatea "Comelf" Bistriţa a stabilit, în ultimii trei ani, data de referinţă pentru acordarea dividendului pe 14-15 martie, cu o singură excepţie în 2001, cînd data de referinţă a fost 9 martie. "Bermas" Suceava a fixat data de referinţă, în ultimii ani, pe 21 martie, 20 martie şi respectiv 19 martie. Analistul de la "Prime Transaction" menţionează însă că acestea sînt observaţii empirice şi nu impun siguranţa stabilităţii datelor viitoare de referinţă. Acestea arată doar o constanţă a societăţilor în ce priveşte organizarea anunţării şi distribuirii dividendelor.

Mai trebuie precizat că societatea cu cea mai stabilă politică de dividend este "Eforie" SA, cu o abatere medie a ratei dividendului de 1%. La această societatea, rata dividendului a variat foarte puţin în jurul unei valori de 37%. La "Eforie", acţionarul majoritar este SIF Transilvania, cu o deţinere de 85%. Aceasta este interesată să impună o politică de dividend stabilă societăţilor pe care le controlează, ca urmare a faptului că şi ea, la rîndul său trebuie să plătească dividende. Tot o abatere medie mică a ratei dividendului a fost înregistrată şi de "Socep" Constanţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb