Compania Nord Stream AG, administratorul magistralelor Nord Stream din Marea Baltică, cu sediul în Elveţia, a dat în judecată două mari companii de asigurare din Marea Britanie, care au refuzat să plătească despăgubirile specificate în contracte pentru distrugerile provocate de exploziile din septembrie 2022.
Pentru a-şi susţine poziţia în cazul judecat de Înalta Curte Comercială din Anglia şi Ţara Galilor, cele două companii de asigurări, Lloyd's Insurance Company şi Arch Insurance, au înaintat curţii un memoriu prin care îşi justifică decizia, conform ştirii apărute pe site-ul publicaţiei online The Grayzone, unde apare şi adresa de la care poate fi descărcat memoriul.
Avocaţii celor două companii de asigurări susţin că despăgubirile nu trebuie plătite deoarece "exploziile au fost cel mai probabil provocate de un guvern" în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, iar conflictul militar este una dintre clauzele contractuale care permite asiguratorului să nu plătească despăgubirile.
"Pentru a avea succes cu această apărare, companiile vor fi probabil obligate să dovedească, în instanţă, cine a efectuat aceste atacuri", scrie The Grayzone.
Memoriul a fost înaintat curţii la o lună de la deschiderea procesului prin care Nord Stream AG încearcă să obţină despăgubiri de circa 400 de milioane de euro, pe fondul unor costuri estimate ale atacurilor de 1,2 până la 1,35 miliarde de euro.
Inginerul suedez Erik Andersson, care a condus prima investigaţie privată în zona exploziilor de pe magistrala Nord Stream, a declarat pentru The Grayzone că strategia companiilor de asigurări reprezintă o încercare disperată de evita plata despăgubirilor.
Într-un interviu acordat publicaţiei online, Andersson a mai subliniat că decizia autorităţilor suedeze de a închide investigaţia fără nicio concluzie este "o muşamalizare şocantă".
Memoriul înaintat de avocaţii apărării mai include un detaliu interesant: chiar dacă instanţa ar decide că despăgubirile trebuie plătite, sancţiunile impuse Rusiei nu ar permite transferul banilor.
"În cazul în care se constată că pârâţii sunt obligaţi să plătească o despăgubire şi/sau daune-interese reclamantului, pârâţii îşi rezervă poziţia cu privire la faptul că orice astfel de plată ar fi interzisă de orice sancţiuni economice aplicabile care ar putea fi în vigoare la momentul în care o astfel de plată ar trebui efectuată", se arată în memoriu.
The Grayzone mai subliniază că o decizie în favoarea companiilor de asigurări este o sabie cu două tăişuri, deoarece va ridica un mare semn de întrebare cu privire la independenţa marilor companii de asigurări faţă de stat.
Pericolul major îl reprezintă pierderea controlului asupra pieţei asigurărilor de către companiile occidentale dar, mai ales, pierderea reputaţiei Occidentului ca loc de refugiu pentru activele străine.
1. Satiră
(mesaj trimis de Oarecare în data de 20.04.2024, 10:04)
După cum se știe, Putin, bolnav de cancer terminal, a ales să se sacrifice și să fie kamikaze, provocând explozia propriei conducte.
Acum Rusia e condusă de o sosie din cele 12 de-ale lui.
Există și voci care spun că autoarea sabotajului ar fi fost de fapt o babă gospodină ucraineană expertă. Aia care a doborât o drona rusnaca cu borcanul de murături.
Baba a scăpat cu viață, dar cu ceva sechele, și ar merita banii de la asigurări. Așa, ca premiu și pentru eroismul ei.
Firma de asigurări ar trebui să fie obligată de cneazul Zele să o plătească. Poate baba își revine și se pune pe picioare pentru a fi trimisă pe front în linia întâi.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2024, 13:18)
Iei grav prafuri americane!!!!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2024, 18:06)
Nu prinzi ironia din comentariu ?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2024, 00:43)
M am cam saturat de prosti, se mistocari, de saraci care vor sa para bogați, de cur.ve...Mai sunt oameni serioși în tara asta?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2024, 13:33)
Ce exemplu ,
ptr. respectarea satului de drept si a legislatiei internationale,
cand ne convine respectam ,cand nu ne convine nu respectam,
democratie occidentala in derapaj evident
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2024, 20:30)
Este asa-numita "rule based order" .... adica "la cheremul si arbitrajul idiotic al americanilor".