Secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) Ioan Onisei a anunţat, ieri, iniţierea de către MCC a unui nou act normativ vizând instituţiile şi companiile de spectacol şi concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic. Principala noutate a aces-tui act normativ, care modifică şi completează cadrul juridic deja existent, respectiv Legea 504/2004 privind instituţiile de spectacol şi concerte, o reprezintă, potrivit lui Onisei, consacrarea existenţei companiilor în domeniu. Proiectul de lege deschide astfel posibilitatea finanţării legale a acestora, măcar în parte (cheltuielile de personal, unele din cheltuielile materiale şi chiar de capital), prin mecanisme specifice, de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale.
De asemenea, legea reglementează prin prevederile sale scutirea de impozitul pe terenuri şi pe clădirile aferente activităţii culturale, a persoanelor juridice şi fizice care se implică în înfiinţarea unei companii de spectacol. "E o mare provocare şi sperăm să avem în acest sens sprijinul colegilor de la Ministerul Finanţelor şi de la Ministerul Muncii", a spus Ioan Onisei, citat de Rompres.
O prevedere caracterizată "drept revoluţionară" de secretarul de stat o constituie introducerea contractului de muncă pe perioadă determinată, care poate fi şi pe stagiune şi pe spectacol, restricţionat în prezent, destul de drastic, de Codul Muncii. De altfel, Onisei a menţionat că Ministerul Muncii a iniţiat un proiect de Ordonanţă de Guvern care să amendeze dis-poziţiile în legătură cu contractele de muncă pe perioadă determinată.
"Contractul de muncă pe perioadă determinată ţine de însăşi esenţa activităţii artistice, pentru că aceasta trebuie să fie una a performanţei artistice, care înseamnă şi posibilitatea mobilităţii artistului", a subliniat Ioan Onisei.
În acest sens, pentru cei care vor lucra cu contract de muncă pe perioadă determinată în alte alte localităţi decât cele din cele de domiciliu, proiectul de lege reia şi îmbunătăţeşte dispoziţiile din legea în vigoare, respectiv acelea ca instituţiile publice să poată acorda 50% din salariul minim pe economie pentru ca artiştii să aibă resurse necesare plăţii cheltuielilor de cazare. Actul normativ defineşte caracteristicile instituţiilor de proiecte şi ale celor de repertoriu, diferenţa dintre acestea fiind esenţială, ultima având un ansamblu artistic, o trupă permanente, spre deosebire de aceia de proiecte, în care, sub bagheta unui dirijor, se pot întâlni o serie de artişti care să realizeze unul sau două spectacole care vor ţine afişul o perioadă mai lungă de timp.
Onisei a menţionat că proiectul de lege defineşte în ce proporţii se angajează autorităţile publice şi centrale şi cele locale în finanţarea proiectelor culturale.
Totodată, prin acest act normativ, MCC doreşte să schimbe radical sistemul de salarizare prin două aspecte: primul vizea-ză mecanismul de apreciere şi de acordare a salariilor, între un minim şi un maxim, în funcţie de performanţa artistică şi nu, precum la funcţionarii publici, pe criterii de vechime etc. Al doilea se referă la dublarea sau chiar triplarea salariilor artiştilor prin acordarea a două-trei salarii brute pe economie.
Legea reglementează, totodată, definirea activităţii de impresariat artistic, prin instituirea unei comisii de acreditare a unui registru de impresariat artistic al instituţiilor de spectacole şi concerte.