Companiile mari din Germania se pregătesc de plecare

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 august

"Dacă acum tot mai puţini oameni doresc să înfiinţeze companii în această ţară, vom pierde un potenţial important de creştere şi inovare". (Peter Adrian, preşedintele DIHK)

Călin Rechea

Camera de comerţ şi industrie a Germaniei (DIHK) a publicat recent Barometrul Tranziţiei Energetice, unde se subliniază "necesitatea urgentă de revizuire a cadrului de politică economică, cu scopul de a promova investiţiile şi deschiderea către tehnologie, precum şi de a menţine competitivitatea Germaniei ca locaţie industrială".

Barometrul este publicat din 2012 şi reflectă opiniile mediului de afaceri în ceea ce priveşte tranziţia energetică. Companiilor li se cere să evalueze impactul tranziţiei prin acordarea unor scoruri între -100 şi 100 de puncte.

La mijlocul deceniului scorul a trecut pentru scurt timp în teritoriul pozitiv, iar apoi s-a angajat pe o tendinţă descendentă accelerată (vezi graficul 1).

Companiile mari din Germania se pregătesc de plecare

După minimul istoric din 2023, de -27 de puncte, impactul s-a atenuat până la -20 de puncte în 2024, pe fondul scăderii preţurilor energiei electrice.

Din păcate, preţurile scăzute ale energiei nu pot fi decât un fenomen temporar în Germania, pe fondul menţinerii politicilor energetice iresponsabile ale guvernului de la Berlin, în timp ce mediul de afaceri are nevoie de preţuri scăzute pe termen lung, mai ales la nivelul sectorului industrial.

Pe lângă preţurile mari ale energiei, mediul de afaceri subliniază şi alte probleme majore, cum sunt povara birocratică excesivă şi lipsa de predictabilitate a politicilor economice.

Din păcate, aceste probleme se regăsesc şi la nivelul majorităţii economiilor din Uniunea Europeană, fără să existe semnale cât de mici că autorităţile politice realizează răul pe care îl fac propriilor economii.

Problemele subliniate de DIHK au determinat accentuarea tendinţelor de relocare, mai ales pentru marile companii din Germania.

Ponderea antreprenorilor care şi-au anunţat intenţia de limitare a producţiei în Germania sau de relocare completă în altă ţară a crescut în ultimii ani şi a ajuns în prezent la 37%, de la 16% în 2022. Pentru marile companii, cele cu peste 500 de angajaţi, ponderea a crescut până la 51%, de la 37% în urmă cu doi ani.

Mult mai grav este faptul că locurile "vacante" nu vor mai fi ocupate. Bloomberg a scris recent că "atractivitatea Germaniei ca locaţie de iniţiere a afacerilor a atins minime istorice". Afirmaţia porneşte tot de la date publicate de DIHK, care arată că numărul întâlnirilor dintre finanţatori şi potenţialii antreprenori a scăzut până la un minim istoric (vezi graficul 2).

Companiile mari din Germania se pregătesc de plecare

"Peste 70% dintre cei aproape 1.000 de antreprenori potenţiali intervievaţi doresc reglementări mai rapide şi mai simple, în timp ce 65% menţionează legislaţia fiscală drept un factor care îi reţine să pornească noi afaceri", subliniază Bloomberg.

"Asistăm la un declin treptat din cauza intensificării reducerilor de producţie şi a tendinţei de mutare în străinătate", a declarat Peter Adrian, preşedintele DIHK, care a mai accentuat faptul că "dacă acum tot mai puţini oameni doresc să înfiinţeze companii în această ţară, vom pierde un potenţial important de creştere şi inovare".

Pornind de la ştirea Bloomberg, analistul economic Michael Arouet scrie pe contul său de Twitter că "aş vrea să scriu ceva pozitiv despre Germania, dar este greu acum", deoarece "Germania s-a transformat într-o ţară care nu mai preţuieşte spiritul antreprenorial, unde redistribuirea socialistă a devenit foarte populară".

Acelaşi analist economic mai avertizează că "dacă Verzii au reuşit să distrugă o economie ca a Germaniei, gândiţi-vă ce ar putea face în propria voastră ţară".

Poate că încă nu este prea târziu pentru inversarea acestei tendinţe distructive, măcar în ţările Est Europene, care trebuie să evite cu orice preţ astfel de politici energetice iresponsabile şi astfel ar putea deveni noul motor economic al Europei.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. “Germania s-a transformat într-o ţară care nu mai preţuieşte spiritul antreprenorial, unde redistribuirea socialistă a devenit foarte populară”:-)…Asta nu are nici o legatura cu “Verzii”…”redistribuir ea sociala” se datoreaza politicii “granitelor deschise” pentru toti “cititorii de Coran” indiferent de pregatire. Justificarea a fost ca “lipseste forta de munca” pentru industria germana. Doar astia stau pe ajutor social si viseaza “66 de fecioare in viata de apoi”. Ati vazut vreodata intr-o firma sa angajeze pe sistemul primul sosit primul angajat? Pe logica articolului “exitul” firmelor germane vine la pachet cu “cote” de refugiati primiti de “ mutti Merkel” cu bratele “sociale” deschise:-)

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4754
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2522
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8753
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.7295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb