Companiile petroliere din Norvegia îi ameninţă pe grevişti cu disponibilizarea

Ziarul BURSA #Internaţional / 25 iunie 2004

Greva petroliştilor din Norvegia, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de pensii, a depăşit deja o săptămînă, situaţie deloc favorabilă acestei ţări, care este al treilea exportator mondial de ţiţei. În consecinţă, reprezentanţii companiilor de profil iau în calcul concedierea a 2.450 de petrolişti, fapt care ar însemna, practic, sistarea exporturilor norvegiene de ţiţei şi gaze.

Directorul general al Asociaţiei Industriei Petroliere din Norvegia (OLF), Per Terje Vold, declară că solicitările salariaţilor sînt inacceptabile, astfel că disponibilizările vor începe săptămîna viitoare şi ele reprezintă răspunsul angajatorilor la afirmaţiile greviştilor în legătură cu amplificarea mişcării declanşate vinerea trecută.

Pe de altă parte, sindicaliştii spun că statul va interveni şi nu va permite angajatorilor să acţioneze în felul mai sus amintit, forţînd realizarea unui acord între lucrători şi conducerile companiilor. Un astfel de lucru s-a mai întîmplat cu patru ani în urmă, cînd societăţile petroliere au ameninţat că disponibilizează 2.600 de lucrători, ca urmare a unei greve care a redus producţia de ţiţei a Norvegiei cu 282.000 de barili/zi. Atunci, guvernul a forţat realizarea unei înţelegeri, motivînd că disponibilizările în masă ar duce la reducerea simţitoare a producţiei de petrol şi gaze a Norvegiei şi, totodată, ar afecta reputaţia ţării ca furnizor internaţional de profil.

Premierul norvegian, Kjell Magne Bondevik, susţine că Executivul monitorizează situaţia, pe care o califică drept "serioasă" şi care ar deveni "şi mai serioasă" dacă se va ajunge la disponibilizări masive. "Este responsabilitatea părţilor să găsească o soluţie", mai spune oficialul norvegian.

Petroliştii din Norvegia susţineau, zilele trecute, că, în situaţia în care nu vor ajunge cît mai curînd la o înţelegere cu angajatorii, producţia de ţiţei a ţării va scădea cu 710.000 barili/ zi, respectiv cu 24%. Norvegia produce peste 3 milioane de barili/zi.

Companiile afectate de mişcarea grevistă sînt "Statoil", "Norsk Hydro", "Total" şi "Exxon Mobil".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb