Companiile trebuie să trateze cu responsabilitate analizele Consiliului Concurenţei, altfel riscă amenzi sau investigaţii suplimentare

Comunicate de presă / 11 august 2021

Companiile trebuie să trateze cu responsabilitate analizele Consiliului Concurenţei, altfel riscă amenzi sau investigaţii suplimentare

Companiile care activează pe piaţa materialelor de construcţii trebuie să trateze cu maximă responsabilitate analiza demarată de Consiliul Concurenţei şi să aloce suficiente resurse interne pentru sprijinirea demersului, atrage atenţia casa de avocatură PeliPartners, conform unui comunicat remis redacţiei.

Consiliul Concurenţei a declanşat o analiză privind recenta creştere a preţurilor materialelor de construcţii. Companiile trebuie să aibă în vedere faptul că există responsabilităţi şi riscuri în transmiterea datelor către Consiliul Concurenţei, iar furnizarea de date eronate sau incomplete poate fi sancţionată cu o amendă de până la 1% din cifra de afaceri. Nu doar acurateţea datelor este importantă, consideră Oana Bucşa de la PeliPartners, ci şi interpretarea lor şi explicaţiile privind activitatea. Datele urmează a fi corelate de către Consiliul Concurenţei cu cele ale competitorilor şi inadvertenţe în aceste corelări pot duce la prelungiri ale analizei sau pot crea suspiciuni pentru inspecţii inopinate şi anchete ulterioare.

"Este de aşteptat ca investigaţia să fie una amplă, astfel că anticipăm chestionarea unui număr ridicat de operatori economici - atât producători, cât şi alţi operatori implicaţi în lanţul de comercializare.", a explicat Oana Bucşa, Senior Associate PeliPartners.

Scopul şi rolul analizelor de piaţă

Suplimentar faţă de puterile de investigare şi sancţionare a comportamentelor anticoncurenţiale, Consiliul Concurenţei are posibilitatea de a investiga în ansamblu pieţe specifice care par să nu funcţioneze bine pentru consumatori, explică experţii PeliPartners.

Ca atare, focusul acestor investigaţii tinde să fie asupra unor practici la nivel de industrie care prejudiciază concurenţa, şi mai puţin asupra comportamentului anumitor companii specifice.

În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei poate utiliza analizele de piaţă pentru a identifica dacă există motive pentru declanşarea ulterioară a unor investigaţii separate privind comportamentul individual al participanţilor la piaţă.

Responsabilităţi şi riscuri pentru companii

În cadrul analizelor de piaţă, Consiliul Concurenţei are instrumente care, într-o măsură importantă, ne amintesc de investigaţiile derulate pentru sancţionarea încălcărilor de concurenţă. Astfel, autoritatea poate solicita informaţii şi documente, care au caracter obligatoriu, de la toţi operatorii economici pe care îi consideră relevanţi, notează casa de avocatură PeliPartners.

Solicitările implică de regulă contribuţii semnificative din partea companiilor în ceea ce priveşte date de piaţă şi financiare sau alte analize similare, care presupun atât o administrare internă, cât şi alocarea de resurse de personal doar pentru a răspunde la întrebările adresate.

Informaţiile solicitate de autoritate au de regulă în vedere aspecte precum costuri, preţuri, profitabilitate, clienţi, canale şi forme de comercializare, bariere la intrarea şi ieşirea de pe piaţă, aspecte de reglementare şi alte elemente legale.

Atât expertiza juridică, cât şi cea economică sunt în mod normal necesare şi ar trebui să fie implicate încă dintr-o etapă timpurie pentru a evita răspunsuri ambigue, incomplete, inexacte, irelevante sau speculative, cu impact negativ asupra poziţiei companiei.

Aceasta, în primul rând pentru că răspunsurile transmise vor fi analizate de Consiliul Concurenţei pentru a determina dacă oferă indicii privind un comportament anticoncurenţial al respondenţilor. Mai mult decât atât, netransmiterea unui răspuns sau transmiterea de informaţii inexacte sau incomplete, chiar şi din eroare, pot fi sancţionate cu aplicarea unei amenzi de până la 1% din cifra de afaceri, avertizează PeliPartners.

Rezultate şi posibile implicaţii ale analizelor de piaţă

Consiliul Concurenţei poate, dar nu are obligaţia, să publice un raport cu privire la rezultatele analizei desfăşurate, context în care părţile interesate pot formula observaţii, explică experţii PeliPartners.

"În situaţia în care în urma analizei sunt identificate nereguli în modul de funcţionare al pieţei, Consiliul Concurenţei are la dispoziţie o serie de instrumente pentru înlăturarea lor. Unul dintre acestea este formularea de recomandări către mediul de afaceri, autorităţi publice sau chiar consumatori. Consiliul mai poate promova unele modificări legislative, atunci când în urma analizei de piaţă reiese că disfuncţiile sunt determinate de cadrul legal existent sau poate impune măsuri specifice în sarcina anumitor participanţi la piaţă", a adăugat Oana Bucşa.

În acelaşi timp, în măsura în care datele colectate de Consiliul Concurenţei indică faptul că disfuncţionalităţile analizate au la bază posibile fapte anticoncurenţiale, autoritatea le poate utiliza pentru a fundamenta declanşarea unei investigaţii privind comportamentul pe piaţă al unor operatori specifici.

Casa de avocatură PeliPartners atrage atenţia că, având în vedere consecinţele potenţiale de amploare ale unor astfel de investigaţii, este recomandat să fie alocate suficiente resurse interne pentru a se asigura că echipa juridică este sprijinită în mod adecvat, atât în ceea ce priveşte colectarea informaţiilor necesare, cât şi formularea poziţiei companiei cu privire la problemele luate în considerare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb