CONSILIERUL DE STAT LASZLO BORBELY, UDMR: "Trebuie să facem front comun şi să urmărim interesul naţional al ţării"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 11 ianuarie 2019

Laszlo Borbely

Laszlo Borbely

Jean-Claude Juncker şi Colegiul Comisarilor europeni se află, începând de ieri, la Bucureşti, unde participă la festivităţile dedicate preluării, în mod oficial, de către ţara noastră, a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Preluarea oficială, de către ţara noastră, a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, a iscat multe controverse atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Mass-media din statele puternice ale Uniunii au criticat guvernul de la Bucureşti şi coaliţia PSD-ALDE. Cu toate acestea, reprezentanţii Guvernului au susţinut că suntem pregătiţi pentru preşedinţia Consiliului UE, chiar dacă liderii

opoziţiei parlamentare au acuzat grave carenţe în privinţa aptitudinilor membrilor cabinetului Dăncilă de a se ridica la cerinţele europene.

Pentru a lămuri sensul evenimentelor din aceste zile, am realizat scurte interviuri cu lideri şi reprezentanţi ai principalelor partide politice.

Reporter: Care este semnificaţia evenimentelor legate de preşedinţia noastră la Consiliul UE, care se des­făşoară în aceste zile în Bucureşti?

Laszlo Borbely: Evenimentele din aceste zile au o semnificaţie foarte importantă pentru România, nu numai că pentru prima dată avem preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de când am aderat la UE, dar este şi o perioadă foarte importantă - chiar dacă este grea, pentru că urmează alegeri euro-parlamentare -, pentru că sunt câteva probleme destul de importante de rezolvat, cum ar fi pregătirea bugetului UE, BREXIT-ul care bate la uşă, evenimente care înseamnă mult pentru Europa şi la care noi trebuie să facem faţă. Preşedinţia Consiliului UE este un eveniment important, aşadar.

Reporter: Şi credeţi că suntem pregătiţi să facem faţă cu bine, astfel încât să ajungem la finalul acestor luni cu capul sus?

Laszlo Borbely: Eu sper că da şi părerea mea este că ar trebui să facem front comun şi să urmărim interesul naţional al ţării, despre care vorbim mai puţin. Eu cred că am putea să facem acest lucru, dacă vom găsi o comunicare bună interinstituţională - care câteodată scârţâie -, să avem unele priorităţi comune. Să încercăm să ne ajutăm reciproc - europarlamentari, partide politice, Guvern, Preşedinţie. Aici ar trebui să formăm o echipă, din punctul meu de vedere.

Reporter: Deci credeţi într-un consens politic măcar pentru aceste şase luni...

Laszlo Borbely: Va fi greu de atins acest consens politic. Eu sunt o fire optimistă şi, dacă vorbim de dezvoltare durabilă - domeniul de care eu mă ocup - trebuie să ne referim în primul rând la respectul reciproc. Avem aceas­tă mare şansă să demonstrăm că suntem buni, iar din punct de vedere tehnic eu cred că suntem pregătiţi.

Reporter: În opinia dumneavoas­tră, care ar fi primele trei obiective pe care ar trebui să le îndeplinim începând din acest moment?

Laszlo Borbely: Să pregătim acele întâlniri necesare mai ales în ceea ce priveşte bugetul UE, chiar dacă acesta nu se va finaliza curând - pentru că, din punct de vedere politic, mai trebuie aşteptat, dar bugetul poate fi pregătit -, astfel încât, după alegerile euro-parlamentare, să se stabilească bugetul european pentru perioada următoare. Aceas­ta este o prioritate a României, iar noi vom fi activi, pentru că dacă nu avem o strategie închegată până în 2030, dacă nu avem principiile agendei 2030 implementate la nivelul UE, unde sunt destule dispute, atunci va fi mai dificil să ne asumăm acele provocări care ne stau în faţă în perioada următoare. Noi sigur vom avea ce să facem până la finalul mandatului. Eu sunt optimist şi chiar dacă, acum, trebuie să ne adunăm şi să încercăm să pornim cu dreptul, este importantă aceas­tă perioadă şi sper că vom putea pleca cu capul sus după şase luni de zile.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb