CONCLUZIA PARLAMENTARILOR: În cazul Omar Hayssam vinovate sunt doar legile

Cătălin Alexandru
Ziarul BURSA #Politică / 2 august 2006

Serviciile secrete au acţionat fără cusur în dosarul Omar Hayssam. Aceasta este concluzia sugerată opiniei publice de comisiile parlamentare de profil care i-au audiat, în ultimele zile, pe directorii Serviciului Român de Informaţii (SRI), Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) şi Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

Demisionar, dar totuşi fără pată, directorul SIE, Gheorghe Fulga, şi-a motivat hotărîrea de a părăsi funcţia pe care o ocupă ca pe un semn de solidaritate cu colegii de la conducerea SRI şi DGIPI. Decizia luată de Fulga "nu a fost influenţată nici de preşedintele Traian Băsescu, nici de cazul Hayssam" şi este vorba de o "demisie de onoare", a explicat vicepreşedintele Comisiei parlamentare comune de control al activităţii SIE, Constantin Niţă. Gheorghe Fulga a arătat comisiei că hotărîrea sa este urmarea unui şir de situaţii şi evenimente începute încă din 2005 şi că mass-media şi societatea civilă i-au cerut în mai multe rînduri demisia. Directorul SIE a apreciat că, în clipa de faţă, nu avem de a face cu o criză instituţională, ci cu una politică în care au fost antrenate şi serviciile de informaţii. În opinia domniei sale, vizita preşedintelui Băsescu în Statele Unite nu are, însă, nicio legătură cu decapitarea celor trei structuri de informaţii.

"Nu ştiu dacă solidaritatea cu ceilalţi directori de servicii de informaţii este un motiv serios de demisie pentru un director de serviciu secret", ne-a declarat senatorul PNL Norica Nicolai, adăugînd însă că, într-adevăr, cazul Hayssam nu era de competenţa SIE. Comisia parlamentară a confirmat, la rîndul său, că instituţia condusă de Fulga nu avea atribuţiile necesare urmăririi lui Omar Hayssam pe teritoriul ţării, motiv pentru care nu poate fi făcută responsabilă în acest caz. În momentul de faţă, SIE deţine un dosar operativ pe numele Hayssam, dar informaţiile pe care le conţine sunt secrete.

Legile sunt cele care au permis fuga presupusului terorist sirian, este, în lipsa unor vinovaţi palpabili, opinia cvasiunanimă a clasei politice. "Pachetul de legi privind siguranţa naţională este necesar pentru că avem o legislaţie anacronică şi nu suntem adaptaţi din punct de vedere sistemic la ce se întîmplă în UE şi NATO", a declarat deputatul PSD George Maior. La rîndul său, social-democratul Constantin Niţă a propus o reformă a serviciilor secrete prin crearea unei singure structuri de informaţii, în loc de trei. Astfel, crede deputatul PRM Daniela Buruiană, se vor evita situaţiile cînd mai multe servicii cu atribuţii care se suprapun îşi vor pasa una alteia responsabilitatea. Senatorul Norica Nicolai a declarat ziarului BURSA că o asemenea iniţiativă este în principiu bună. Parlamentarul liberal consideră că ar trebui creată o agenţie cu abilităţi în domeniul securităţii interne, SIE să rămînă pe securitatea externă, iar DGIPI să se limiteze strict la atribuţii de protecţie internă. Senatorul s-a mai arătat nemulţumit de lipsa unui control parlamentar eficient mai ales asupra SIE. "Aici este o mare greşeală", a subliniat domnia sa, confirmînd spusele lui Constantin Niţă, care califica discuţiile în comisiile parlamentare de profil drept simple "simpozioane" fără importanţă.

Potrivit Parlamentului, Gheorghe Fulga va rămîne la şefia Serviciului de Informaţii Externe pînă la numirea unei alte persoane în această funcţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb