Preşedintele interimar al Universităţii Columbia, Katrina Armstrong, a demisionat la o săptămână după ce instituţia a acceptat o serie de concesii semnificative în urma unei confruntări directe cu administraţia Trump pe tema finanţării federale, transmite Reuters.
Guvernul SUA a anulat recent o finanţare de 400 de milioane de dolari destinată universităţii şi a ameninţat cu blocarea altor miliarde, acuzând Columbia că nu a luat măsuri suficiente pentru combaterea antisemitismului şi protejarea siguranţei studenţilor, în contextul protestelor desfăşurate anul trecut pe tema conflictului din Gaza.
În încercarea de a recupera sprijinul financiar, Universitatea Columbia a adoptat săptămâna trecută o serie de reforme, criticate însă de mai multe voci academice ca fiind concesii excesive în faţa presiunii politice, ce ar afecta libertatea de exprimare şi autonomia universitară.
Claire Shipman, copreşedinta Consiliului de Administraţie, a fost numită preşedinte interimar, în timp ce consiliul va demara procesul de selecţie a unui nou lider. Armstrong va reveni la conducerea Centrului Medical Irving din cadrul aceleiaşi universităţi.
"Îmi asum acest rol cu o înţelegere clară a provocărilor serioase care ne stau în faţă şi cu un angajament ferm de a acţiona cu rapiditate şi integritate, de a colabora cu facultatea noastră pentru a ne îndeplini misiunea, a implementa reformele necesare, a proteja studenţii noştri şi a susţine libertatea academică şi cercetarea deschisă", a declarat Shipman, potrivit aceleiaşi surse.
Între timp, organizaţii ale cadrelor universitare de la Columbia au intentat un proces împotriva administraţiei Trump, acuzând presiuni ilegale pentru înăsprirea regulamentelor privind protestele studenţeşti şi impunerea unei supravegheri externe asupra Centrului de Studii Orientale.
Columbia a fost unul dintre centrele majore ale protestelor din vara anului 2024, când mii de studenţi din toată ţara au cerut oprirea sprijinului acordat de universităţi companiilor implicate în conflictul din Gaza.
Administraţia americană a luat măsuri dure împotriva protestatarilor pro-palestinieni, inclusiv reţinerea unui absolvent palestinian al Universităţii Columbia, Mahmoud Khalil, de către autorităţile federale pentru imigraţie.
Totodată, cotidianul New York Times a relatat că doi dintre liderii Centrului de Studii privind Orientul Mijlociu de la Universitatea Harvard urmează să îşi părăsească funcţiile, fără ca universitatea să ofere comentarii oficiale
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 11:19)
Universităţii Columbia se taie,fondurile ptr. sprijinirea ;
- LMBTQ+
- Woke
- migratie ilegala
- antisemitism
- black live mater .......... si alte "minunatii"
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 17:21)
Ea sau el ca nu stii dupa fața daca-i barbat sau femeie sunt victimile , nu mai pot promova altfel decat pe merit si greu pe merit pentru lgbtq+