Conducerea Transelectrica reia propunerea de a aloca 50% din profit ca dividende

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 mai 2023

Conducerea Transelectrica reia propunerea de a aloca 50% din profit ca dividende

Luna trecută, propunerea fusese respinsă de Guvern, care a lăsat să se înţeleagă că ar dori o repartizare de 90% "Lipsa de numerar va crea vulnerabilităţi şi poate pune în pericol siguranţa financiară a companiei", spune conducerea transportatorului de energie

Acţionarii Transelectrica (TEL) sunt convocaţi, în data de 19 iunie, cu propunerea ca din profitul anului trecut ce poate fi distribuit, 50% să meargă către dividende, restul urmând să fie direcţionat către surse proprii de finanţare, conform raportului transportatorului de energie electrică publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Concret, anul trecut, profitul contabil al companiei rămas după deducerea impozitului pe profit s-a ridicat la 514,6 milioane de lei care, după deducerea rezervei legale şi a altor repartizări prevăzute de lege, este de 102,8 milioane de lei. Din această sumă, conducerea companiei propune ca 52 de milioane să meargă la acţionari sub formă de dividende, iar restul să fie alte surse de finanţare.

Este o propunere ce a mai fost înaintată acţionarilor la adunarea de bilanţ de la finele lunii aprilie, dar care a fost respinsă prin votul Secretariatului General al Guvernului, ce deţine 58,7% din companie. Respingerea a venit în condiţiile în care, în primăvară, Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă a aprobat un memorandum prin care poate cere de la companiile de stat ca cel puţin 90% din profitul anului trecut să meargă către dividende, dar cu excepţii pentru "cazuri temeinic justificate".

Imediat după ce propunerea fost respinsă, conducerea Transelectrica a publicat un raport pe site-ul BVB în care sublinia că îşi menţine poziţia pentru o rată de distribuire de 50% din profitul repartizabil aferent anului 2022.

În justificare, compania a prezentat proiectele de investiţii strategice majore ale Transelectrica pentru perioada 2023-2025, în valoare de aproape două miliarde de lei, cele din acest an fiind estimate la 465,9 milioane de lei.

"Menţionăm că valorile prevăzute în Bugetul companiei şi în Planul de Investiţii pentru anul 2023 şi estimări 2024-2025 nu conţin şi majorările de preţuri prevăzute de OG. nr. 47/2022, de circa 20%", se menţiona în document.

Conform companiei, în scenariul distribuirii a 90% din profit, numerarul nerestricţionat la dispoziţia Transelectrica ar deveni negativ (-7 milioane lei în 2023, -225 milioane de lei în 2024, şi - 290,3 milioane de lei în 2025). În schimb, în cazul unei repartizări de 50%, numerarul disponibil pentru acest an s-ar ridica la 74 milioane de lei.

"Lipsa de numerar va crea vulnerabilităţi şi poate pune în pericol siguranţa financiară a companiei. Scăderea lichidităţii va atrage după sine semnale din partea agenţiilor de rating, a analiştilor de piaţă şi a finanţatorilor cu care Transelectrica are contracte de credit în derulare sau a finanţatorilor de la care societatea intenţionează să atragă credite suplimentare pentru obligaţiile investiţionale deja asumate", se mai preciza în documentul de la finele lunii aprilie.

În aceste condiţii, Transelectrica propune acum, din nou, ca 50% din profitul repartizabil al anului trecut să meargă către dividende.

Tot în data de 19 iunie, acţionarii companiei vor avea pe masă numirea membrilor Consiliului de Supraveghere ai societăţii începând cu data de 22 iunie, stabilirea duratei mandatului şi a remuneraţiei acestora.

Evaluarea bursieră a transportatorului de energie electrică se ridică la 1,8 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. In primul rand acel "profit" din care spun ei ca ar trebui sau nu ar trebui sa acorde 90% sau 50% nu e bine calculat. Nu poti sa scazi toate incasarile cu veniturile din interconectivitate si sa zici ca diferenta e profit de repartizat. Trebuie sa scada profiturile din interconectivitate. Ca alea nu s-au facut din neant. E o echipa care lucreaza, are salarii, poate sunt reparatii din cand in cand, amortizare la echipamente , consumabile de birou , benzina, femeia de servici, si ce-o mai fi dar ei nu tin cont de chel;tuielile facute, ci doar de veniturile incasate.

    De exemplu, in trimestrul I au scos un profit de 80 mil lei. Dar veniturile din interconectare sunt de vreo 111 mil lei(acestea dupa mintea angajatilor transel ectrica se vor scadea din profitul de repartizat, si "merg la investitii in interconectivitate" . pai ramane o suma negativa de repartizat, iar de investit o suma care nu mai exista pt ca au fost si cheltuieli.  

    2. Dc guvernul iti zice da 90% din suma aia asa prost cum e calculata, tu vii ca si angajat sa zici ca nu. Poate nu s-a inteles. Staul e actionarul majoritar. Tu esti angajat. Tu faci ce-ti spune proprietarul firmei, nu invers. Poti recomanda ok dar nu dictezi. Am fost manager la o firma si aveam 20% din actiuni. Treaba merge asa. Eu puteam sa propun chiar sa ma dau cu capul de pereti dar la AG, veneau voturile de 80% si decideau, (si eu trebuia sa execut sau zburam). Ca sa nu mai spun ca angajatii transel ectrica au 0% din actiuni. 0.

    Un manager trebuie sa jongleze cu toate interesele si sa-i multumeasca pe toti: salariatii, proprietarii, statul , clientii, UE. In final trebuie toti sa fie multumiti. Uite la Petrom ce bine jongleaza cu toate interesele. O minge nu o scapa pe jos. 

    1. din profitul anului trecut. Restul e gargara de 2 bani. Ei de unde sa-si mai dea primele grase pe care se grabesc sa le repartizeze chiar inainte de aga?

      Isi permit pt ca toti is pusi acolo pe pile de partid. Noul CEO, un economist din buzau, consilier judetean(de unde-i si Ciolacu si Caciu). Nu are MBA nu experienta anterioara similara nu nimic din ce ar fi normal sa se ceara le asa un post. Si apoi isi impart prime intre ei, de zeci de mii de lei. Si la cei ce duc firma in spate le-au dat cate 300-500 de lei.

      Nu e bine. Fostul ceo a fost inainte consilier a lu mihai tudose. Apoi ne miram ca merg cum merge o firma cu pozitie unica in tara, monopol pe transportul de curent, si centrul revolutiei green, o firma in care ue pur si simplu arunca cu bani in acest moment. 

    Toti sint pusi politic si nu oameni cu pregatire pt ca ei trebuie doar sa semneze, hotaririle se iau la partid.

    1. Da, probabil ca asa i-a dat ciolacu indicatii la asta de la buzau, zi-o iar pe aia cu 10% din profit la dividende.

      Nu investesc in nici o companie in care majoritar e statul si nici in titluri fidelis - pentru ca nu doresc sa sponsorizez incompetenta si furturile!

      La SNN a verificat cineva CV-ul CEO-ului? Pe bune? In general, SNN e un activ strategic unic - toate planurile investitionale ar trebui executate 24/7 in 3 ture, in loc sa se intinda pe 7 ani, cu coffee break-uri, fotografii in presa. Patetic. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb