ZIARUL BURSA

17 mai 2023
Ediţia din 15.08.2024
Ilustraţie de MAKE

ANPC strică imaginea băncilor; amenzile dictate sunt simbolice

George MarinescuBănci-Asigurări / 17 mai 2023

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancţionat unsprezece bănci din ţara noastră pentru practici comerciale înşelătoare, în urma unei verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu şi lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum şi dacă elementele prevăzute în condiţiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

"Creditarea în CHF a fost o încercare cu costuri mari şi pentru bănci şi pentru clienţi"

"Creditarea în CHF a fost o încercare cu costuri mari şi pentru bănci şi pentru clienţi"

Bănci-Asigurări / 17 mai 2023

(Florin Dănescu, Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, într-un interviu realizat de Denis Ciulinaru, realizator radio-tv) 

Consumatorul care doreşte să ia un credit trebuie să se gândească: ce produs iau, ce sumă împrumut, pe ce perioadă, la ce dobândă, cu ce preţ, în ce valută, cât înseamnă plata lunară din salariul meu, ce se întâmplă dacă nu plătesc? Când eram tânăr şi am cumpărat primul meu apartament am avut o şansă extrem de rară de a plăti o dobândă fixă de 15% într-o perioadă când inflaţia era 160% Economiile dezvoltate, implicit cetăţenii acestora, au o educaţie financiară mai bună decât noi şi pentru că ţările capitaliste au trecut prin crize financiare de foarte multe ori în ultimii 200 de ani

Şah: Caruana a câştigat turneul de la Bucureşti

Şah: Caruana a câştigat turneul de la Bucureşti

O.D.Sport / 17 mai 2023

Americanul Fabiano Caruana a câştigat competiţia de şah Superbet Chess Classic România 2023, cu 5,5 puncte, fiind urmat în clasament de românul Richad Rapport, cu care a remizat în ultima rundă a competiţiei.

Cum s-o fi zicînd pe turceşte "vara nu-i ca iarna"?

Cornel CodiţăEditorial / 17 mai 2023

Cornel Codiţă

Stau prost cu lecţiile de limba turcă, aşa că va trebui să vă descurcaţi singuri pentru o traducere "mot a mot". Unde sper, totuşi, să vă pot fi de folos cu ceva, este la traducerea pe limba "politică" a rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidenţiale din Turcia. Cele care, în loc să îl dea pe Erdogan de-a rostogolul pe toboganul istoriei, l-au aşezat din nou în "pole position" pentru manşa a doua, cea de la care va veni confirmarea electorală a firmanului de baştan. Să o luăm, deci, sistematic.

Parlament sau circ?

Cătălin AvramescuEditorial / 17 mai 2023

Cătălin Avramescu

Am văzut multe în politică, din 1989 încoace. Minerii atacând Parlamentul, scandal pe coridoare sau în comisii sau acuzaţii de falsificare a votului. Însă ce s-a întâmplat săptămâna trecută a bătut toate recordurile negative. Stau şi mă întreb ce sens mai are această instituţie.

Conducerea Transelectrica reia propunerea de a aloca 50% din profit ca dividende

Conducerea Transelectrica reia propunerea de a aloca 50% din profit ca dividende

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 17 mai 2023

Luna trecută, propunerea fusese respinsă de Guvern, care a lăsat să se înţeleagă că ar dori o repartizare de 90% "Lipsa de numerar va crea vulnerabilităţi şi poate pune în pericol siguranţa financiară a companiei", spune conducerea transportatorului de energie  

Acţionarii Transelectrica (TEL) sunt convocaţi, în data de 19 iunie, cu propunerea ca din profitul anului trecut ce poate fi distribuit, 50% să meargă către dividende, restul urmând să fie direcţionat către surse proprii de finanţare, conform raportului transportatorului de energie electrică publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Creşteri pentru indici

BVB Creşteri pentru indici

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 17 mai 2023

Tranzacţii de 41 milioane de lei, sub media zilnică a anului  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au închis în creştere sesiunea de tranzacţionare de ieri, în contrast cu scăderile din pieţele europene

Profesorii vor declanşa greva generală

Profesorii vor declanşa greva generală

O.D.Politică / 17 mai 2023

Relaţia dintre sindicatele din învăţământ şi autorităţi s-a degradat dramatic. Reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat că vor declanşa greva generală din 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment, azi, între orele 11.00 şi 13.00.

Sursa foto: www.promateris.com

Promateris a înregistrat o mică pierdere în primul trimestru al anului

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 17 mai 2023

Compania a continuat dezvoltarea accelerată cu prioritate a producţiei de ambalaje compostabile şi din materiale reciclate Zonele non-core de producţie au fost deprioritizate, ceea ce a avut un impact negativ asupra cifrei de afaceri 

Promateris, producător de ambalaje biodegradabile şi compostabile, a raportat o pierdere de 0,84 milioane de lei, în primele trei luni ale anului, faţă de un profit net de 1,55 milioane lei în primul trimestru al anului trecut, în contextul în care veniturile din vânzări au scăzut cu 15%, la 36,3 milioane de lei, conform raportului emitentului publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Concorde are un preţ ţintă de 47 lei pentru acţiunile Digi, cu 30% peste cel din piaţă

Concorde are un preţ ţintă de 47 lei pentru acţiunile Digi, cu 30% peste cel din piaţă

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 17 mai 2023

"Scăderea Venitului Mediu pe Utilizator a fost necesară pentru a menţine creşterea Unităţilor Generatoare de Profit", se menţionează în raportul de analiză 

Concorde Securities are o ţintă de preţ pentru acţiunile Digi Communications (DIGI) de 47 de lei, în următoarele douăsprezece luni, cu circa 30% peste preţul de ieri de la ora 12:00 al titlurilor operatorului de telecomunicaţii, după cum reiese din ultimul raport de analiză dedicat companiei, semnat de Gaal Gellert, ce a fost publicat pe site-ul BVB Research Hub.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo