"Creditarea în CHF a fost o încercare cu costuri mari şi pentru bănci şi pentru clienţi"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări #Video / 17 mai 2023



"Creditarea în CHF a fost o încercare cu costuri mari şi pentru bănci şi pentru clienţi"

(Florin Dănescu, Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, într-un interviu realizat de Denis Ciulinaru, realizator radio-tv)

Consumatorul care doreşte să ia un credit trebuie să se gândească: ce produs iau, ce sumă împrumut, pe ce perioadă, la ce dobândă, cu ce preţ, în ce valută, cât înseamnă plata lunară din salariul meu, ce se întâmplă dacă nu plătesc? Când eram tânăr şi am cumpărat primul meu apartament am avut o şansă extrem de rară de a plăti o dobândă fixă de 15% într-o perioadă când inflaţia era 160% Economiile dezvoltate, implicit cetăţenii acestora, au o educaţie financiară mai bună decât noi şi pentru că ţările capitaliste au trecut prin crize financiare de foarte multe ori în ultimii 200 de ani

Există instrumente care pot corecta deciziile greşite, este de părere Florin Dănescu, Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor. Acesta subliniază, într-un interviu din seria de podcasturi realizate în cadrul campaniei derulate de Centrul pentru Soluţionare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB): "Dacă iei un credit cu dobândă variabilă acum şi constaţi pe pielea ta că nu este cel mai bine, poţi să te refinanţezi sau să cauţi un produs cu dobândă fixă". Conform reprezentantului ARB, "casa cumpărată cu credit ipotecar nu este a noastră doar pentru că ne-am mutat în ea. Până nu o plătim integral, trebuie să comparăm rata la casă cu valoarea unei chirii".

Denis Ciulinaru: În ultimii 20 de ani vedem o evoluţie a relaţiei dintre români şi bancă, dar şi în raport cu ideea de credit, de împrumut. Au fost şi ani când această relaţie era: "Mă duc cu buletinul, gata! Am ieşit din bancă, am luat creditul". Analiza era făcută pe repede-înainte şi ne trezeam cu probleme, că nu puteam plăti. Cum ar trebui să ne motivăm decizia de a lua un credit şi cum ne facem singuri aceste evaluări asupra riscurilor de solvabilitate în ceea ce ne priveşte?

Florin Dănescu: Simplu spus, solvabilitatea este capacitatea ta de a-ţi plăti datoriile. Există lichiditate şi solvabilitate. Lichiditate înseamnă să poţi plăti repede. Dar să evaluezi ce se poate întâmpla în viitor este cel mai greu pentru că intervin factori subiectivi şi factori obiectivi în viaţa noastră. Obiectiv este că avem nevoie de bani, avem nevoie să ne dezvoltăm, iar pentru această dezvoltare nu ai mereu timpul necesar ca să economiseşti.

Dar mereu trebuie să ne întrebăm: ce produs iau, ce sumă, pe ce perioadă, la ce dobândă, la ce preţ, în e monedă, astea sunt atributele unui credit. Practic o să renunţi la nişte consumuri viitoare, poate nu o să mai poţi pleca în vacanţe ca până acum. Poate nu vei mai avea nici independenţa de consum de până acum. Cât te îndatorezi? 30% din venituri sau 50% şi renunţi la jumătate din ce câştigi? Aici apare deja conflictul între nevoie şi posibilitate. Dacă ne punem această întrebare, deja am făcut un pas enorm.

Apoi te gândeşti: dacă eşti căsătorit, te îndatorezi pe ambele venituri din familie sau doar pe unul? Exerciţiul cel mai bun, ca pentru un sportiv care se pregăteşte pentru olimpiadă este să aduni un avans cât mai mare, pentru că îţi faci exerciţiul de economisire şi deja te antrenează să ştii răspunsul: "cât aş putea plăti lunar?"

Denis Ciulinaru: Contează foarte tare în ce eşti plătit la job-ul tău şi acesta este un detaliu de care ar trebui să ţii cont atunci când alegi să faci un credit. Este în euro, în dolari, in franci elveţieni?

Florin Dănescu: Experienţa oamenilor nu vine doar din inteligenţă sau din felul în care trăieşti experienţele pe care le ai, ci şi din timpul pe care l-ai parcurs. Economiile dezvoltate, implicit cetăţenii acestora, au o educaţie financiară mai bună şi pentru că sunt ţări capitaliste de 200 de ani şi pentru că au trecut prin astfel de crize de nenumărate ori. Sunt diferenţe între o familie în care bunicul îţi povesteşte cum a dat faliment firma lui şi ce a învăţat din asta şi o familie românească în care îţi povesteşe cum era în comunism, în care toţi aveam acelaşi lucruri: o casă şi o Dacie, luate într-o societate cu trai scăzut, în care toţi eram săraci şi egali.

Creditele în franci elveţieni fac parte din experienţa trăită. A fost o încercare cu costuri mari şi pentru bănci, şi pentru clienţi. Acum, când discutăm de cursul valutar, o facem mult mai pragmatic, mai exact, mai apăsat, pentru că ştim ce înseamnă o greşeală de acest fel.

Eu am fost dealer de valută în cariera mea. Francul elveţian era printre ele mai stabile monede din Europa, dovadă că toată lumea încerca să cumpere franci elveţieni şi să-şi ţină economiile în franci şi dobânda era extrem de scăzută, pentru că era extrem de stabilă. Ce s-a întâmplat? Cererea de franci a crescut enorm. Euro a fost iniţial mai mare decât dolarul, pe urmă a coborât sub dolar, deci lumea era destul de nesigură pe cele două valute şi alegea, ca şi la aur, să-şi ţină averea în franci elveţieni. Cererea de franci a crescut, presiunea pe cursul francului elveţian a crescut, iar când a explodat, toată lumea a plătit.

Denis Ciulinaru: Ce tip de dobândă să alegem atunci când facem un credit?

Florin Dănescu: Ne întoarcem la prima afirmaţie: să fii conştient că viaţa este impredictibilă şi să încerci să îţi calculezi puterea de a plăti, luând în calcul şi anumite evenimente posibil neplăcute în viaţă. Asta dictează şi tipul de dobândă pe care vrei să îl alegi. Dacă ne uităm în ciclul anterior, de 15 ani, la noi în economie, vom vedea schimbări foarte mari: urcări şi coborâri, iar asta înseamnă volatilitate.

S-ar putea să ai o dobândă fixă foarte bună, cum am avut eu când mi-am luat primul apartament la 28 de ani, cu 15% dobândă pentru tineri căsătoriţi în tinereţe, dar inflaţia era la 160%. Realmente eu atunci mi-am plătit casa după vreo doi ani, din două salarii deloc mari, plictisindu-mă să merg lunar la bancă. Atunci banca a pierdut foarte mult, avea o dobândă fixă, dobânda variabilă ar fi trebuit să fie raportată la inflaţia de 160-170%. Diferenţa aceasta a pierdut-o banca, dar asta nu se poate întâmpla la infinit pentru că băncile au şi o răspundere faţă de alte industrii, au depozitele populaţiilor şi companiilor.

Acum există instrumente care ne pot corecta o decizie relativ greşită la început. Dacă iei un credit cu dobândă variabilă acum şi constaţi pe pielea ta că nu este cel mai bine, poţi să te refinanţezi. Poţi să cauţi un produs care să aibă o dobândă fixă. În concluzie, nu rămâi imobil în 20 de ani de credit.

Denis Ciulinaru: Prima lecţie este să învăţăm să citim un contract, atunci când semnăm. Cum citim un contract cu banca?

Florin Dănescu: Extrem de puţini oameni, chiar foarte educaţi, elite profesionale în domeniul lor s-au obişnuit ca în lumea asta digitală să dai pagină după pagină, să te duci la ok sau la yes. Eu, ca om de bancă, sunt convins că industria bancară, fiind extrem de reglementată şi extrem de păţită, nu are în contracte şi nu urmăreşte să aibă lucruri ascunse. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să citeşti contractul, pentru că, practic, acolo vezi cum e contractul, care va fi preţul, pe ce durată, în ce valută, cât înseamnă plata lunară, cât înseamnă din salariul meu, ce se întâmplă dacă nu plătesc?

Noi învăţăm la educaţie financiară să comparăm rata de credit cu chiria. Tu până nu plăteşti integral casa, este ca şi cum stai în chirie. În primul rând să conştientizăm lucrul acesta: nu este bunul meu pentru că m-am mutat în el!

Denis Ciulinaru: În orice contract, nu numai în cel cu banca, pot apărea foarte multe situaţii: ţi-ai pierdut serviciul, nu mai ai cu ce să plăteşti sau pur şi simplu vrei să ieşi dintr-un contract şi atunci trebuie să soluţionezi cumva. În ce fel a ajutat apariţia CSALB în acest cadru?

Florin Dănescu: Apariţia acestei instituţii a fost un pas enorm făcut în societatea noastră, pe un domeniu care era destul de conflictual la un moment dat şi lipsit de experienţă. Legat de CSALB sistemul bancar a înţeles că este o Directivă Europeană pusă în practică în România. Una este să rezolvi o problemă prin conflict, cum este într-o instanţă unde altcineva hotărăşte, şi alta este să te împaci. CSALB asta înseamnă, că ambele părţi sunt de acord cu soluţia respectivă, iar acea soluţie observăm că nu poate fi într-un avantaj financiar pentru bancă pentru că atunci nu ar accepta consumatorul. Prin CSALB, băncile au un instrument în plus pentru a detaşa acei clienţi care chiar nu mai pot plăti de cei care nu mai vor să plătească.

Erau şi oameni de bancă la debutul acestui construct instituţional care nu erau aşa optimişti în vederea succesului unei astfel de construcţii, pentru că România nu-i obişnuită cu succese instituţionale de forma aceasta, un construct european profund, cu independenţă, cu reprezentativitate totală.

Denis Ciulinaru: Cum îi poate ajuta pe consumatori o refinanţare? Sau decizia de a plăti anticipat...

Florin Dănescu: Refinanţare înseamnă să schimbi condiţiile contractului şi să cumulezi mai multe credite într-unul sau să scurtezi perioada, pentru că ai înţeles că o perioadă mai scurtă ţi se potriveşte mai bine cu veniturile care ţi-au crescut. Astfel, dacă plăteşti mai repede sume mai mari, poţi să accesezi o dobândă mai mică. Este o diversitate de lucruri care merg în favoare clientului printr-o refinanţare, dar este nevoie de o conştientizare de către acesta şi de un nivel de educaţie.

Decizia de a plăti anticipat este, în general, o veste foarte bună pentru oricine, pentru că asta înseamnă că au crescut veniturile într-un mod sau altul. Cel mai bun sfat al unui economist este să îţi achiţi datoriile acum, dacă ai posibilitatea, să o iei de la zero şi să poţi accesa iar un credit, în funcţie de nevoi.

Percepţia despre bănci este că te împovărează. Asta s-a schimbat mult, apropos de coborârea neperformanţei de la 23% la 2,6%, oamenii au înţeles cu ce costuri vine neplata ratelor. Un credit este foarte bun dacă îl foloseşti pentru dezvoltarea ta. Chiar şi pentru concediu este bine să iei un credit, cât timp te odihneşte şi îţi cresc puterile ca să munceşti şi să-ţi dezvolţi resursele şi mai mult.

Dacă iei un credit cu care nu ai reuşit, poate ai făcut o afacere şi ai dat faliment, asta nu înseamnă că dacă nu ţi-a folosit, nu mai trebuie să rambursezi împrumutul. Ne aducem aminte că aşa a apărut Legea dării în plată, pentru investiţiile nefericite.

Raportăm creditele date într-o ţară la produsul ei intern brut. Pentru oameni, PIB-ul este tot ceea ce producem noi timp de un an: servicii şi produse. Gradul de intermediere financiară la noi în ţară este de 26%, iar media europeană este 92%, aproape egală cu PIB-ul. SUA are 217%. Asta îţi dă o notă despre cât de tare este o economie şi cât de mult se dezvoltă prin împrumut. Un credit care este mai iefitn decât randamentul tău, dobânda este mai mică decât rentabilitatea ta, are un efect de levier: te ridică, te multiplică, te dezvoltă, te duce în concurenţă cu ceilalţi. Un credit care are preţul mai mare decât capacitatea ta de plată sau suma lui a fost prea mare, capătă un efect de măciucă, te loveşte în moalele capului.

Denis Ciulinaru: Cum vedeţi evoluţia sistemului bancar?

Florin Dănescu: Evoluţia se va întâmpla cât timp va fi nevoie de bani, cât timp vor fi oameni care vor economisi sume mici pe tereme scurte şi cât timp vor fi oameni care vor avea nevoie de capital, de sume mari pe termene lungi. Băncile vor evolua, mai ales în acest context al digitalizării, iar pandemia a accelerat-o foarte mult. În doi ani s-au întâmplat schimbări care poate ne-ar fi luat 50 de ani.

Rolul jurnaliştilor participanţi în proiectul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar a fost de a uşura transmiterea şi înţelegerea de către public a unor mesaje care ţin de relaţia cu banca, economisire, creditare, alegeri financiare, negociere cu banca, răspuns la problemele ivite într-un contract de servicii şi produse financiare etc., transmite CSALB.

Cele 12 podcasturi din campanie sunt:

1. Bogdan Neacşu, Preşedintele ARB şi Preşedintele CEC Bank, în dialog cu Emilia Olescu, redactor-sef Ziarul BURSA;

2. Alexandru Păunescu, Directorul juridic al BNR şi reprezentantul BNR în cadrul CSALB, în dialog cu Dan Popa, senior editor al Hotnews.ro;

3. Roxana Hidan, Vicepreşedinte OTP Bank, în dialog cu Norel Moise, redactor-sef Piaţa Financiară;

4. Vladimir Kalinov, Vicepreşedinte Raiffeisen Bank, în dialog cu Cristian Pavel, director editorial Universul Juridic şi redactor şef Legal Magazin;

5. Florin Dănescu, Preşedinte executiv al ARB, in dialog cu Denis Ciulinaru, realizator tv şi radio; (ex-National TV, National FM)

6. Flavia Popa, Secretar General BRD, în dialog cu Constantin Rudniţchi, realizator tv şi radio; (ProfitNews, Profit.ro, Radio France International)

7. Nicolae Andreica, Director Retail ING Bank, în dialog cu Cătălin Bălan, fost jurnalist, specialist PR&Comunicare al CSALB;

8. Radu Rizoiu, Profesor universitar şi conciliator onorific CSALB, în dialog cu Vasile Coman, fondatorul Bancherul.ro şi GhişeulBancar.ro;

9. Dana Dima, Vicepreşedinte BCR, în dialog cu Adrian Negrescu, influencer şi consultant financiar;

10. Oana Ilaş, Director general adjunct Retail Banca Transilvania, în dialog cu Cornel Dinu, fondator Banking News;

11. Doru Bulată, consilierul Preşedintelui Eximbank, în dialog cu Irina Chiţu, directorul Finzoom.ro şi influencer;

12. Valeriu Stoica, Profesor universitar şi conciliator onorific CSALB, în dialog cu Daria Niculcea, director executive Juridice.ro

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. de parca nu vedea nimeni francul tare in gram aur cand a iesit la speculat…

    s c cret 

    1. SALUT UITE CE AM GASIT PE NET DESPRE CHF

      In Sept. 2011, the Swiss National Bank broke with tradition when it abandoned the float and pegged the swissie to the Euro, with the fix set at 1.2000 Swiss francs per euro. It defended the peg with open market sales of the swissie to maintain the peg on the forex market. 

      In Jan. 2015, the SNB suddenly dropped the peg and allowed the currency to float, wreaking havoc on stock and forex markets. Swiss stocks tumbled dramatically, while the Swiss franc soared about 25%-30% relative to the euro within minutes.

      Some investors and firms were wiped out. 

    Creditarea în CHF(franc elvețian) a fost si ramane furt calificat în forma continuata, infractiune cu premeditare... vezi Raiffeisen Leaks.

    1. poate fi incadrata ca ceva mai mult decat furt calificat.

      a fost tentativa de destabilizare economica (deci socio-politica - asa au gandit niste minti de la viena si de la moscova) a unui intreg bloc de tari din centrul si estul europei ... uita-te pe harta.... "tintele" au fost exact tarile foste satelitare ale Moscovei.  

      probabil tinta era daramarea economica a Europei central -estice pentru a provoca dezordine sociala si economica pentru o reorientare agresiva impotriva NATO/UE catre est... probabil asta a fost intentia.  

      uitati-va ce banci din ce tara au promovat agresiv francul si apoi au tras covorul de sub picioare.  

      qui prodest? . cui foloseste?  

      p.s. din anii 1975/1980 Viena/Austria s-au conturat ca poli ai spionajului rusesc in Europa - portile de intrare in Europa  

    Lupul incheie un contract cu mielul si ii spune mielului respectiv ca daca citeste contractul cu atentie nu-l va manca.intrebare: cine-l crede pe lup?ps: ciobanul bnr,inexistentul protector al turmei,are incredere in lup!

    creditarea in CHF a fost o strategie (nu doar pentru Romania ci in cazul intregii Europe centrale si de Est) gandita in niste cercuri extrem de mici , de stramte, din Austria - via axa Moscova.

     

    follow the money si vedeti ce intelegeti din ce v-am zis.  

    intai intinzi covorul , oamenii danseaza pe covorul tau si la un moment dat tragi covorul brusc si oamenii cad gramada din dans.  

    a fost o strategie de destabilizare economica a frontului european central si estic cu radacini strategice la cioloveci via viena ...unele tari au facut mai bine fata, altele nu.  

    ce am scris aici e intuitiv , nu am informatii certe din nici o sursa cu privire la aceasta pista de interpretare - m-am gandit sa precizez acest amanunt.  

    1. salut da mi voie sa te contrazic .... poate gresesc si ai dreptate ... nu are legatura nici cu rusii nici cu austriecii..

      de ce s a apreciat CHF ? CRIZA EURO - TARILE ,,PIGS,, A DUS LA O FUGA SPRE REFUGIUL CHF , AL TREILEA REFUGIU IN ZILE NEGRE ( DOLARUL ERA IN SITUATIA EURO ) SI UITE ASA DE LA 2 LEI 1 CHF IN 2007 LA 4,5 LEI IN 15 IANUARIE 2015 

      In Sept. 2011, the Swiss National Bank broke with tradition when it abandoned the float and pegged the swissie to the Euro, with the fix set at 1.2000 Swiss francs per euro. It defended the peg with open market sales of the swissie to maintain the peg on the forex market.  

      In Jan. 2015, the SNB suddenly dropped the peg and allowed the currency to float, wreaking havoc on stock and forex markets. Swiss stocks tumbled dramatically, while the Swiss franc soared about 25%-30% relative to the euro within minutes. 

      Some investors and firms were wiped out.  

      ACCEPT ALTE PUNCTE DE VEDERE , E DOAR O PARERE 

      NU IAU APARAREA BANCILOIR... NU MI PLAC ...

      DAR ELE AU OFERIT CREDIT IN A 3 CEA MAI PUTERNICA MONEDA ,, SAFE HEAVEN,, - CA DOAR NU ITI CEREAU RUBLE SAU YUANI :)) DAR CE TE FACI CAND USD SI EURO TRAG LUMEA INTR O CRIZA APROAPE APOCALIPTICA.. 

      Erau doar niște jepcari din America! Au făcut același lucru in anii 80 in Australia, învățați cu nărav dădeau lovituri in locuri slabe. Nu aveau licență de creditare in CHF. Au adus în imposibilitate de plată pe cei împrumutați însă nu fără interes, au cesionat contractele de creditare (unele in timp ce se plăteau ratele) și au vândut garanțiile la preț de nimic unei clientele politice, servicii, poliție, judecători,procurori toti participanți la licitații trucate prin interpuși.

      Așa se plătea rețeaua! Șpagă mascată pentru toată rețeaua.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb