Încurcate sunt căile educaţiei şi mulţi elevi se pot rătăci pe ele. Conducerea Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "'George Emil Palade'' din Târgu Mureş a anunţat că Hotărârea Consiliului de Administraţie al Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş de respingere a includerii Liceului UMFST în reţeaua şcolară a municipiului a fost suspendată de instanţă şi a recomandat elevilor să îşi păstreze opţiunea pentru această unitate de învăţământ. Reacţia UMFST Târgu Mureş a venit după neincluderea noii instituţii de învăţământ preuniversitar în ghidul adresat absolvenţilor clasei a VIII-a pentru admiterea la liceu, întocmit de ISJ Mureş.
Potrivit UMFST Târgu Mureş: "Hotărârea Consiliului de Administraţie al ISJ Mureş nr. 39 din 20.12.2022, art. 1 alin. (3) lit. e, prin care s-a respins includerea Liceului UMFST "George Emil Palade' în reţeaua şcolară a Municipiului Târgu Mureş a fost suspendată definitiv de către instanţa de judecată prin Decizia Curţii de Apel nr. 209/05.05.2023, urmând ca instanţa să se pronunţe pe fond asupra cererii de anulare a actului administrativ emis de ISJ Mureş. Această hotărâre a fost luată de către ISJ Mureş cu nerespectarea prevederilor art. 22 alin. 5 din Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 6217/2022 care dispun în mod imperativ includerea «de drept» în reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior". Potrivit comunicatului, Liceul UMFST "George Emil Palade" a fost înfiinţat prin Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 5260/31.08.2022, emis în baza evaluării ARACIP efectuată în data de 24.06.2022: "Ministerul Educaţiei a comunicat UMFST G.E. Palade Târgu Mureş, prin adresa nr. 9261/27.04.2023, că va emite în perioada următoare Ordinul de ministru privitor la includerea Liceului UMFST «George Emil Palade» în reţeaua şcolară a Municipiului Târgu Mureş, cu două specializări: Matematică-informatică (bilingv limba engleză) şi Ştiinţe ale naturii (bilingv limba engleză), în baza prevederilor art. 31 alin. (1) - (3) din Metodologia aprobată prin Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 6217/2022". În aceste condiţii, Universitatea a recomandat elevilor şi părinţilor să îşi păstreze opţiunea pentru Liceul UMFST "George Emil Palade", "cu încredere că situaţia actuală va intra în curând în legalitate prin intervenţia asumată de Ministerul Educaţiei": "Totodată, recomandăm elevilor care vor să urmeze cursurile cu profil bilingv limba engleză la Liceul UMFST «George Emil Palade», să parcurgă probele obligatorii de competenţă lingvistică, aşa cum acestea sunt stabilite în calendarul naţional". Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a comunicat că urmează să prezinte în scris un punct de vedere cu privire la această situaţie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2023, 08:12)
A CUI ,,evaluare ARACIP" a stat la baza INFIINTARII UNUI LICEU,daca acesta nu exista, de vreme ce a fost ,,infiintat" abia pe baza acestei evaluari? Etc etc...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2023, 17:17)
În timp ce salariile profesorilor rămân foarte mici, angajații din Ministerul Educației ridică sporuri lunare care se apropie de salariul unui profesor debutant (2.800 lei net pe lună, după spusele Ligiei Deca).
Toți angajații din Ministerul Educației primesc un spor pentru condiții vătămătoare de muncă, în valoare de 15% din salariu, deși muncesc din fața computerului și din birouri. Profesorii nu primesc acest spor pentru condiții grele de muncă, deși predau la clase și de 30 de elevi.
Un secretar din Ministerul Educației ia 2.100 lei spor pentru condiții vătămătoare, deși stă la birou și muncește din fața computerului. Un director general ia un spor pentru condiții vătămătoare de muncă de 1.500 de lei, la un salariu de 13.000 - 18.000 de lei.
Un consilier din Ministerul Educației, care muncește tot de la birou, ia spor de condiții vătămătoare de 1.100 lei.