Profesorii vor declanşa greva generală

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 17 mai 2023

Profesorii vor declanşa greva generală

Relaţia dintre sindicatele din învăţământ şi autorităţi s-a degradat dramatic. Reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat că vor declanşa greva generală din 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment, azi, între orele 11.00 şi 13.00.

Decizia de a recurge la protest a fost luată în urma referendumului organizat de organizaţiile sindicale în rândul angajaţilor din sistem. Salariaţii din învăţământ solicită majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli. Liderul FSLI, Simion Hăncescu a declarat: "Nemulţumirile sunt arhicunoscute, nu cred că mai e momentul să le amintim: de la salarii umilitoare, prăbuşirea puterii de cumpărare din cauza inflaţiei, anomalii în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere şi altele. Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ procentul de grevă este de 71,29% dint totalul membrilor de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. (...) Acesta este rezultatul, este voinţa oamenilor de a declanşa conflictul colectiv de muncă şi de a intra în grevă generală".

El a explicat că la ultima grevă generală, care a avut loc în urmă cu aproape 18 ani, 60% dintre membrii de sindicat din învăţământ au fost pentru această acţiune. La rândul său, Marius Nistor, liderul Federaţiei "Spiru Haret", a arătat că 73,23% dintre membrii Federaţiei s-au exprimat pentru grevă: "Conform datelor referendumului declanşat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret împreună cu FSLI (...) din cei 70.000 de membri de sindicat 73,23% s-au exprimat în favoarea declanşării grevei generale cu începere din 22 mai. Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, de declanşarea unei greve de avertisment care va avea loc cu începere din 17 mai, în intervalul orar 11-13, cu încetarea tuturor activităţilor specifice care ar trebui să se desfăşoare în unităţile de învăţământ preuniversitar". Acesta a precizat că participarea dascălilor la marşul din 10 mai a fost un "mesaj extrem de puternic" transmis de salariaţii din sistem către guvernanţi, mesaj conform căruia angajaţii din educaţie nu mai acceptă tergiversarea unor măsuri care să rezolve doleanţele personalului didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Elevii susţin acţiunea dascălilor

Elevii înţeleg problemele cu care se confruntă profesorii şi îi susţin pe aceştia în demersurile lor. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a anunţat că susţine o eventuală greva generală a profesorilor şi solicită mărirea salarilor acestora. Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis că mărirea salariilor profesorilor este benefică şi pentru elevi:

"Asociaţia Elevilor din Constanţa îşi exprimă susţinerea faţă de începerea unei greve a profesorilor şi solicită mărirea salariilor acestora! (...) Ne arătăm solidari faţă de profesori şi ne exprimăm susţinerea necondiţională faţă de începerea grevei. Considerăm că mărirea salariilor profesorilor este mai mult decât necesară, precum şi benefică pentru elevi. Fără compensaţii materiale optime, direct proporţionale cu munca pe care cadrele didactice o depun, actul educaţional ajunge să sufere o scădere". AEC susţine că actul educaţional se degradează în urma predării de către personal necalificat: "Mai mult, la momentul actual, tinerii nu se simt motivaţi în a urma o meserie în învăţământ din cauza salariilor mici. Astfel, aceştia ajung să se orienteze spre alte cariere, urmând ca acest fapt să cauzeze o criză în numărul de profesori în următorii ani. În lipsa cadrelor didactice, şcolile ajung să fie nevoite să angajeze persoane fără pregătire. Elevii ajung să fie direct afectaţi de această problemă, actul educaţional degradându-se în urma predării de către personal necalificat. Astfel, rezultatele lor şcolare, inclusiv la examenele naţionale, ajung să fie afectate. Tinerii nu pot fi stimulaţi să devină profesori decât prin oferirea unui pachet de debutant atractiv. Solicităm mărirea salariilor profesorilor şi ne exprimăm susţinerea faţă grevă!". Situaţia în educaţie tinde să devină explozivă, în ciuda declaraţiilor autorităţilor, care încearcă să împace pe toată lumea, fără a rezolva problemele de fond.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Un comentaci de aici zicea ca la programul lui de part-time si jumate de an concediu, daca i-ar creste leafa din pregatirea lui nu vor mai iesi "zidari", numai ingineri o sa lanseze :)

    Pentru toate cresterile de salarii de care au beneficiat profesorii , asa cum au fost,acestia au raspuns cu un nivel precar de pregatire al elevilor . analfabetul functional nu este un cuvint inventat , este o realitate .sa vedem elevi pregatiti si apoi sa cerem bani ca pina acum a fost invers si fara rezultat .

    1. analfabetele functional nu este un cuvânt. :))

      Zeci de ani de subfinanțare a sistemului de educație au triat pietrișul de neghină. Ce spui tu, la nivelul unui agramat submediocru, este o băseală, majorăm salarii și școala scoate tâmpiți. Prea puțin, prea târziu așă că scump și prost este noul standard. :)) 

    Deeee...

    Nu sunt salariile mari dar timpul liber și meditațiile ?!... 

    din ciclul Daca eram :

    :) 

    daca eram prim-ministru triplam imediat si fara conditie salariile tuturor profesorilor in bloc.  

    cuplul de sarantoci profesori-medici a fost decuplat cand li s-au marit agresiv salariile medicilor cu 1-2 ani inainte sa vina pandemia ...sa inteleg ca se stia ca ne va vizita covidul ? sau deja nu mai erau medici in tara?  

    sa inteleg ca trebuie sa isi dea demisia TOTI PROFESORII ca sa obtina triplarea salariilor ?  

    Sărmanii de ei....4ore/zi la școală,apoi meditații pe bani neimpozabili.Bonus tichete de vacanță, 3 luni de concediu etc

    Bun ministru.Are un singur obiectiv:salarii mai mari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb