CONFERINŢA BURSA - FINANŢAREA EUROPEANĂ, O ŞANSĂ A ECONOMIEI NOASTRE Gheţea: Fondurile europene, agricultura şi infrastructura sunt şansa României

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 31 mai 2012

La CEC Bank, peste 50% din credite sunt destinate persoanelor juridice.

La CEC Bank, peste 50% din credite sunt destinate persoanelor juridice.

Economia ţării noastre poate fi dezvoltată prin absorbţia fondurilor europene, prin exploatarea domeniului agricol şi prin modernizarea infrastructurii, a declarat, ieri, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank.

Domnia sa a explicat: "Foarte multă lume consideră că România are o şansă datorită acestor fonduri europene, care sunt la dispoziţia noastră şi care vor fi utilizate pentru dezvoltarea economiei. Fondurile europene, care sunt într-un anumit moment epuizabile, plus agricultura, care este, în opinia mea, inepuizabilă, la care s-ar adăuga nevoia de dezvoltare a infrastructurii, aceste elemente reprezintă adevărata şansa a României".

Totuşi, preşedintele CEC Bank a subliniat că nici măcar fondurile europene, chiar şi cele nerambursabile, nu pot fi atrase, utilizate, în condiţiile în care sistemul bancar nu este alături de mediul de afaceri. Afaceriştii reproşează sistemului bancar că nu se implică în creditarea companiilor, potrivit lui Radu Graţian Gheţea, care a declarat: "Ca bancher comercial pot să fiu de acord. Există în acest moment o lipsă de interes din partea sistemului bancar pentru creditare în general. Lipsa de interes este justificată într-o anumită măsură, deoarece la ora actuală se întâmplă multe lucruri la nivel european, iar bancherii devin mult mai precauţi în condiţii de risc".

Potrivit domniei sale, România se bucură de stabilitate politică, însă imaginea pe care partenerii străini o au asupra ţării noastre nu corespunde de multe ori cu realitatea.

Radu Graţian Gheţea a mai spus: "Investitorii care au venit şi au vizitat România şi-au schimbat opinia, însă alţii se bazează şi la această oră doar pe interpretarea unor fotografii. Vestea bună este că sistemul bancar este pregătit să facă faţă provocărilor, în timp ce vestea mai puţin bună se referă la faptul că starea de spirit generală este mai puţin entuziastă. În ceea ce priveşte Asociaţia Română a Băncilor, aceasta nu poate interveni pentru a impulsiona creditarea, fiecare bancă având propria ei strategie. La nivelul ARB noi nu putem interveni în niciun fel pentru a impulsiona creditarea, pentru a solicita comunităţii să aibă o anumită conduită, fiecare bancă având propria strategie".

CEC Bank a trebuit să găsească soluţii pentru a se adapta la contextul actual dificil din mediul de afaceri, în care cu greu se mai găsesc clienţi de "categoria A". Radu Graţian Gheţea a declarat că banca pe care o conduce sprijină companiile care accesează fondurile europene, printr-o dobândă de bază mai mică cu 0,5 puncte procentuale decât oferta standard şi prin acceptarea unui grad de garantare de minim 105-115% pentru acordarea creditului.

Domnia sa a precizat: "Performanţa firmelor nu mai este foarte bună de la debutul crizei. Aşa că ne-am adaptat cerinţele şi expectaţiile şi nici garanţiile nu mai sunt ce au fost. CEC Bank şi-a adaptat, astfel, oferta arătând mai multă flexibilitate".

La CEC Bank, peste 50% din credite sunt destinate persoanelor juridice. Din totalul creditelor acordate persoanelor juridice, între 18-20% reprezintă expunerea pe agricultură, 2% pe autorităţi şi administraţii publice locale, care se leagă şi de mediul rural. CEC Bank a acordat 10.000 de credite sub diverse forme, toate menite pentru facilitarea absorbţiei de fonduri europene, iar plăţile totale (granturi) se apropie de 600 de milioane de euro. Valoarea totală a creditelor acordate se ridică la 2 miliarde de lei, iar valoarea neperformantelor este de sub 1%.

Instituţia de credit îşi propune ca, în această vară, să înceapă o campanie de informare a beneficiarilor de fonduri europene.

Gheţea: Start-up-urile nu pot lua credite pe baza ideilor de afaceri

"Dacă cineva se gândeşte că are o idee de afacere şi cu ideea respectivă poate să primească un credit, acest lucru este greşit", a subliniat Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank. Persoanele care solicită împrumuturi pentru accesarea de fonduri europene în domeniul agriculturii, de exemplu, trebuie să fi absolvit o facultate de profil sau să aibă experienţă în domeniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb