Conferinţa BURSA "Forumul investitorilor" - de la radiografia burselor în 2021 la perspectivele acestui an

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 februarie 2022

Conferinţa BURSA "Forumul investitorilor" - de la radiografia burselor în 2021 la perspectivele acestui an

Anul trecut a fost unul dintre cei mai buni pentru investitori din ultimele decenii, în condiţiile în care perspectivele economiilor, profiturile corporaţiilor şi politica monetară a băncilor centrale, elementele care în esenţă dau direcţia preţurilor acţiunilor pe termen lung, au fost aliniate excelent pentru susţinerea pieţelor.

Practic, după reculul puternic din primăvara lui 2020, cauzat de măsurile impuse de autorităţile de pe tot globul pentru limitarea răspândirii pandemiei Covid-19, odată cu apariţia vaccinului şi ridicarea treptată a restricţiilor, economiile s-au instalat pe un trend viguros de creştere, cu perspective de a obţine performanţe nemaiatinse de zeci de an. Dinamica economică s-a reflectat în profiturile corporaţiilor care, pe parcursul anului au raportat rezultate financiare peste estimări, iar Rezerva Federală şi Banca Central Europeană au ţinut dobânzile la zero şi au continuat programele de relaxare cantitativă. În acest climat, în Statele Unite şi Europa, indicii au avut creşteri pe linie, chiar şi de până la 30%.

La Bursa de Valori Bucureşti, contextul internaţional favorabil alături de factori din plan intern precum dividendele acordate de companii sau prezenţa fondurilor Pilon II care asigură o cerere constantă pentru acţiuni, au făcut ca indicii să înregistreze performanţe excepţionale, BET atingând noi recorduri istorice, iar cu tot cu dividende coşul de acţiuni a avut un randament de 40%.

Dar 2022 a debutat într-o notă mai puţin optimistă. Banii introduşi de băncile centrale în economii pentru a le susţine în lupta cu efectele pandemiei se văd acum în inflaţie, care a atins recorduri nemaiîntâlnite de decenii, ceea ce duce la înăsprirea politicilor monetare. Creşterea economiilor decelerează, fapt care se va vedea în rezultatele companiilor, iar inflaţia reduce marjele de profitabilitate. După o lună şi jumătate de la începutul anului, principalii indici din Statele Unite şi Europa sunt în scădere, puseele de volatilitate sunt mai agresive, iar la BVB doar câteva aspecte punctuale precum propunerile de dividende au ţinut până săptămâna trecută indicii pe linia de plutire.

Conferinţa hibrid "Forumul investitorilor" organizată, astăzi, de Grupul de presă BURSA în parteneriat cu Ziare.com, la care participă administratori de fonduri mutuale, directori de companii listate, analişti, brokeri şi investitori individuali, îşi propune să deceleze în detaliu factorii care au stat la baza evoluţiei pieţelor anul trecut, precum elementele care conturează perspectivele pentru acest an.

Cum putem aduce mai multe companii la Bursa de Valori Bucureşti

Odată cu randamentele aduse de pieţe anul trecut, tot mai mulţi investitori şi companii s-au îndreptat către bursă. Piaţa AeRO a avut un număr de listări de acţiuni şi obligaţiuni record, iar companiile au venit la bursă pentru a strânge bani de la investitori. Practic, a fost pentru prima dată când Sistemul Multilateral al Bursei de Valori Bucureşti şi-a îndeplinit scopul pentru care a fost creat - facilitarea finanţării dezvoltării companiilor de dimensiuni relativ reduse. Odată luat acest start, se pune problema ce se poate face pentru ca tendinţa să continue, astfel încât tot mai multe companii - inclusiv de dimensiuni mai mari, care nu prea se înghesuie să vină la BVB - să apeleze la bursă, iar piaţa noastră de capital să conteze cu adevărat pentru finanţarea economiei. Este un subiect care va fi dezbătut la "Forumul investitorilor".

Alături de companii, o piaţă are nevoie de investitori, care să-şi plaseze resursele atât direct cât şi indirect, prin fonduri mutuale, în acţiuni sau obligaţiuni listate, iar din acest punct de vedere situaţia nu este prea fericită. E drept că, odată cu pandemia numărul investitorilor a crescut iar la finele trimestrului al treilea al anului trecut erau ceva mai puţini de 75.000, conform datelor Fondului de Compensare a Investitorilor, nivel apropiat de cel din 2015. Dar investitori activi sunt vreo 25.000, potrivit estimărilor noastre bazate pe datele Autorităţii de Supraveghere Financiară. Adică o mână de pasionaţi la care s-au adăugat câteva mii în timpul pandemiei. În ceea ce priveşte fondurile deschise de investiţii, la finele anului trecut se atinsese un record de 450.000 de investitori, conform datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, dar ţara noastră se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte activele administrate raportate la PIB. Economisirea sau investiţiile în titluri listate sunt rareori opţiuni pentru populaţia României, iar piaţa de capital nu face parte din mentalul nostru colectiv. Ce putem să facem pentru a atrage mai multe persoane către bursă este o altă temă care va fi abordată la Conferinţa BURSA "Forumul investitorilor".

Cum putem creşte încrederea investitorilor în piaţa noastră de capital

Mai presus de toate, piaţa de capital înseamnă încredere. Încrederea că regulile nu se schimbă peste noapte, că sunt respectate de toţi participanţii şi că supraveghetorul veghează profilactic şi intervine prompt când este cazul. Episoade precum OUG 114, când investitorii sau trezit peste noapte cu măsuri ce au lovit sever în toată bursa, falimentul asigurătorului City Insurance petrecut sub ochii Autorităţii de Supraveghere Financiară sau pasivitatea supraveghetorului faţă de situaţiile semnalate de investitori şi companii în piaţa de capital, nu pot decât să ducă la slăbirea încrederii.

Creşterea încrederii investitorilor în piaţa de capital din ţara noastră este un alt subiect ce va fi dezbătut la "Forumul investitorilor".pentru că fără încredere companiile şi investitorii nu vin la bursă, iar piaţa nu îşi îndeplineşte rolul principal, de finanţare a economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb