CONFERINŢA BURSA: "ROLUL BĂNCILOR ÎN RESTRUCTURAREA COMPANIILOR" Cristian Pârvan: "Nimeni nu ştie cât au investit românii în România"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 noiembrie 2012

Cristian Pârvan: "Nimeni nu ştie cât au investit românii în România"

Societăţile comerciale cu capital autohton se confruntă în continuare cu probleme mari în ceea ce priveşte finanţarea de la bănci, a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Domnia sa susţine că, în acelaşi timp, companiile cu capital străin au un acces mult mai uşor la creditele bancare, acordate, în principal, de filialele ale căror bănci mamă îşi au sediul în ţările care au investiţii în Româ­nia.

"Avem 15.000 de grupuri de firme multinaţionale şi 5.000 de grupuri de firme româneşti (...). Investiţiile străine făcute în România în perioada de boom au fost preponderent speculative. Ştim care este valoarea investiţiilor străine la noi, dar nimeni nu ştie cât au investit românii în România", a mai precizat domnia sa.

Cristian Pârvan consideră că statul şi sectorul bancar ar trebui să acorde mai multă atenţie societăţilor româneşti, care au cea mai mare contribuţie la PIB, adăugând: "Exporturile au aport negativ la PIB. Importăm, nu suntem în stare să dăm valoare importurilor şi exportăm. O ţară nu se poate baza decât pe capitalul autohton, iar la noi 90% din companiile româneşti sunt întreprinderile mici şi mijlocii, la care nu se uită nimeni".

În ultimii 23 de ani, Investiţiile Străine Directe au atins valoarea de 55 miliarde euro, din care 17 miliarde euro au mers în industria prelucrătoare, 7 miliarde euro din această su­mă reprezentând investiţii greenfield, a mai spus domnul Pârvan. Domnia sa a precizat că, în ultimii opt ani, sumele care au intrat în ţara noastră de la românii plecaţi în străinătate se cifrează la 36,5 miliarde euro.

Reprezentantul AOAR opinează că managerii români sunt foarte buni şi că acţionarii sunt cei care trebuie să ştie ce au de făcut.

În acest context, oamenii de afaceri au propus, printre altele, Băncii Naţionale a României, reducerea dobânzii de politică monetară; o grilă de stabilire a rezervelor minime obligatorii într-o rezervă de credite; norme bancare diferenţiate ca nivel de risc pentru subfurnizorii companiilor integratoare; precum şi stimularea investiţiilor inovative; capitalizarea majoră a CEC, asigurarea condiţiilor ca firmele româ­neşti să poată investi în R&D şi în extinderea activităţii lor în zona UE şi în afara acesteia şi taxarea specială a tranzacţiilor financiare speculative.

Totodată, AOAR a solicitat Ministerului Finanţelor Publice adoptarea mai multor măsuri, printre care se numără scutirea de la impozitarea dividendelor; acordarea unor ajutoare de stat pe baza unor criterii transparente şi urmărind susţinerea investiţiilor productive; crearea unui Fond de Dezvoltare prin emisiune de titluri de stat tranzacţionabile pe Bursa de Valori, adresată exclusiv populaţiei, cu o maturitate de 10-15 ani; impozitarea stimulativă a participării, cu capital, la finanţarea firmelor noi care inovează pe perioade de minim 5-7 ani; fiscalitate diferenţiată pentru industrii noi; impozitarea suplimentară a profiturilor volatile generate de creşterea preţurilor administrate fără o justificare economică reală; precum şi instituirea unei taxe pentru companiile ce se delocalizează din România.

"Suntem convinşi că doar prin dezvoltare putem evita evoluţiile nefavorabile din economie. (...) Avem nevoie de o reindustrializare, nu pe aceleaşi coordonate ca înainte de 1990, dar care să permită dezvoltarea de afaceri noi în diverse domenii", a declarat Cristian Pârvan.

Domnia sa consideră că "Oltchim" necesită o soluţie mult mai amplă, decât cele abordate până în prezent, "mai curajoasă" şi care să reintroducă în circuit şi alte sectoare industriale.

În opinia domnului Pârvan, economia României îşi poate reveni, însă fără o creştere de minim 2%, aceasta va rămâne într-un decalaj grav faţă de celelalte economii europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb