O zi, cinci paneluri, 20 de speakeri, 10 invitaţi speciali. Acestea sunt coordonatele CNBR 2018. Conferinţa Naţională a Bucătarilor din România va avea loc pe 19 septembrie 2018 la Hotel ARO PALACE din Braşov. Este prima ediţie a unui eveniment care reuneşte profesioniştii din industria gastronomică sub acelaşi acoperiş, conform comunicatului remis Redacţiei.
"Conferinţa Naţională a Bucătarilor din România îşi propune să devină un eveniment anual al gastronomiei româneşti, un moment de analiză a problematicilor din sectorul gastronomic, piesă centrală a industriei de ospitalitate din România. Vrem să capacităm eforturile bucătarilor, formatorilor, instituţiilor publice, factorilor guvernamentali, reprezentanţilor industriilor conexe în vederea realizării şi promovării unei activităţi şi imagini corecte a gastronomiei româneşti profesioniste", spune Adrian Neag, ANBCT România.
Sesiunile de dezbateri vor aborda teme de interes din sectorul gastronomic românesc. Se va vorbi despre bucătăria naţională versus străină, importanţa gustului în era esteticului, bucătarul plurivalent, cum se pregătesc profesioniştii pentru un concurs şi recrutarea personalului din industria ospitalieră.
Potrivit comunicatului, Cosmin Dragomir, fondatorul revistei on-line Gastroart.ro, va modera panelul despre evoluţia bucătăriilor tradiţionale în România, dar şi la nivel mondial, despre unicitatea gastronomiei noastre şi despre cât de important este acest aspect din punctul de vedere al cifrei de afaceri a unui restaurant.
Despre revenirea gustului în prim planul gastronomiei va vorbi George Valeriu Drăghici, chef şi lector la Horeca School Brasov şi Bucureşti, împreună cu Cosmin Dragomir, chef Ciprian Nicolaescu şi chef Adrian Pop, se mai precizează în comunicat.
La CNBR, bucătarii au ocazia să înveţe de la Gabriela Berechet, trainer, jurat în competiţii gastronomice, autor de lucrări de specialitate şi consultant. Vor afla care este tipul de coaching de care au nevoie şi cum se asigură că pot furniza resursele - informaţionale, tehnice, materiale - necesare pentru a câştiga de la chefii Petronela Ciubotariu, Maria Popa, Carmela Dragomir şi Irina Hriapcă. Ziua se va încheia cu discuţii despre recrutarea personalului din industria ospitalieră.
La conferinţă vor participa şi câţiva invitaţi speciali, directori şi fondatori de asociaţii gastronomice internaţionale. Printre aceştia se numără Domenico Maggi - director continental WACS pentru Europa de Sud, Carlos Duran Herrera - Secretary General and Founding CEO National Spanish Culinary Team, Elena Ciobanu, preşedinte Asociaţia Naţională Culinary&Catering Republica Moldova, Enza Barbaro, preşedinte Reprezentanţa România FIC - Federazione Italiana Cuochi, Sarkiz Yacoubian, preşedinte Taste of Peace şi Zeki Acikoz, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Gastronomice din Turcia.