CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ" Dumitru Nancu, FNGCIMM: "Rata de default la IMM Invest este de numai 0,56%"

G.M.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 mai

Dumitru Nancu, FNGCIMM: "Rata de default la IMM Invest este de numai 0,56%"

Programul IMM Invest şi subcomponentele sale sunt un real succes, atât timp cât din cele 93.000 de companii finanţate, rata de default este de sub 1%, a afirmat Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM.

Dumitru Nancu a precizat: "Din 1 iunie 2020 până astăzi 93.000 de companii au beneficiat de finanţarea prin intermediul schemei IMM Invest. Suma pe care a infuzat-o în economie sistemul financiar bancar - pentru că aici vorbim despre bani privaţi - se ridică la 12 miliarde euro. Nu cred că a mai existat în economie în perioada post-decembristă o asemenea infuzie de capital, iar gradul de default (adică credite neperformante) este subunitar. Vorbim despre 93.000 de credite, cele acordate în anul 2020 pentru capital de lucru au ajuns la maturitate, iar rata de execuţie în acest moment este de 0,56%, execuţie care se face din fondul de capital de risc. Sperăm ca până la 30 iunie - până la care mai este valabilă schema de ajutor de stat - să închidem acest program cu 100.000 de beneficiari. În fondul de risc s-au colectat până acum 1,5 miliarde lei din care au fost plătite credite neperformante de peste 70 milioane lei. Este un program care se autofinanţează, nu are impact asupra bugetului de stat, ba din contră are un grad de multiplicare de 1 la 12".

El a menţionat că la început programul a fost sprijinit de 21 de bănci, numărul acestora diminuându-se pe parcurs la 18 în urma unor fuziuni sau preluări. Directorul general al FNGCIMM a precizat că până în prezent 85% din totalul creditelor acordate pentru capital de lucru (în valoare de 15 miliarde lei pentru 25.586 de companii) în anul 2020 s-au închis. În ceea ce priveşte finanţarea capitalului de lucru, Dumitru Nancu a precizat că, prin acest instrument garantat de FNGCIMM, la finalul anului 2023 au fost contabilizate peste un milion de locuri de muncă finanţare prin această schemă din cadrul IMM Invest.

"Prin finanţarea cu doar 300 milioane lei de la bugetul de stat - cu titlu de garanţii acordate de la bugetul de stat - a celor 25.586 de firme în anul 2020, în anii următori la bugetul de stat au fost încasate venituri totale din taxe şi impozite de 12,9 miliarde lei", a afirmat Dumitru Nancu, care a mai spus că în perioada 2020-2022 creşterea soldului creditelor acordate companiilor de sectorul bancar a fost de 65 miliarde lei, adică dublu faţă de perioada 2010-2019. Din creşterea de 65 miliarde lei, 83% (54 miliarde lei) au fost acordate cu garanţii de stat în valoare de 46 miliarde lei.

Dumitru Nancu a mai arătat: "În concluzie, 90% din firmele care au accesat IMM Invest au înregistrat o creştere a cifrei de afaceri, 8 din 10 companii incluse în program au contabilizat o creştere a profitului şi 9 din 10 companii au crescut numărul locurilor de muncă. (...) Pe 30 aprilie a început ultima ediţie a IMM Invest, cu un buget de 8 miliarde lei, deşi cerinţa celor 18 instituţii financiare a fost de 24 miliarde lei. Sperăm ca până la sfârşitul lunii mai să epuizăm plafonul de 8 miliarde lei, dar putem suplimenta plafonul cu 20%, cu notificarea Comisiei Europene. Cred ar fi un lucru bun - dacă vine şi din partea sistemului financiar-bancar -, la actualul buget de 12 miliarde lei, să putem suplimenta cu 20% fără notificarea Comisiei, ceea ce ar însemna undeva la 2,5 miliarde lei pentru a finanţa toate nevoile de lichiditate din economie".

În afara IMM Invest, directorul general al FNGCIMM a menţionat că instituţia pe care o conduce a închis etapa de evaluare pe cel mai mare program al Comisiei Europene, Invest EU, şi că luna următoare va semna acordul de finanţare cu Executivul comunitar de la Bruxelles.

Dumitru Nancu a precizat: "Introducem pentru prima dată patru produse, cu garanţia plafonată de portofoliu. S-a stabilit un buget de 580 milioane euro, ce reprezintă garanţie europeană. Practic am urmărit să luăm presiunea de pe bugetul de stat şi să o mutăm pe bugetul Uniunii Europene. Primul şi cel mai important instrument unde vom acorda o garanţie europeană de 2 milioane euro este pentru scale-up-uri. În România văd că se susţin start-up-urile, dar firmele care sunt în dezvoltare nu au un astfel de produs. Acest produs, garanţia scale-up, sperăm să fie operaţional de la 1 iulie. Garanţia portofoliu, vom mandata instituţiile bancare să finanţeze direct în numele şi contul FNGCIMM, ceea ce va însemna o reducere a timpului de acordare a creditelor de către bănci. Al doilea produs se referă la profesiile liberale, pentru care vom acorda o garanţie portofoliu plafonată la 250.000 euro, iar al treilea produs va fi complementar la Agro IMM Invest, pentru agricultură verde. Ultimul produs se va adresa persoanelor fizice şi va fi complementar programelor Prima Casă şi Noua Casă. Vom acorda pentru acestea o garanţie de maxim 50.000 euro pentru reabilitarea termică a locuinţelor, pentru orice tip de locuinţă".

Domnia sa a mai spus că, FNGCIMM este singura instituţie financiară care a aplicat deja pe două programe operaţionale, a căror derulare o va asigura din luna iulie: POCIDIF (Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare 2021-2027) pentru care bugetul alocat se ridică la 200 milioane euro şi PIDS (Programul Incluziune şi Demnitate Socială) unde pentru întreprinderi sociale alocarea este de 100 milioane euro, finanţarea urmând a fi făcută prin instrumentele financiare derulate de către FNGCIMM.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cu NPLuri pe - spre minime... toti prind glas...

    s c c r e t 

    Momentan, ca toți refinanțează pe garanția statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb