CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ" Ramona Ivan, CEC Bank: "Fondurile europene pot să însemne foarte mult pentru educarea companiilor"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 mai

Ramona Ivan, CEC Bank: "Fondurile europene pot să însemne foarte mult pentru educarea companiilor"

Fondurile europene pot să însemne foarte mult pentru ţară, pentru buget, este de părere Ramona Ivan, director al direcţiei Relaţii cu Instituţii Naţionale şi Internaţionale din cadrul CEC Bank, care precizează: "O dată, înseamnă foarte mult pentru ţară şi pentru buget să folosim ce este la dispoziţia noastră, dar înseamnă mult mai mult pe partea de educare a companiilor. Dacă în faza de preadere la UE, la primele programe - PHARE, ISPA, SAPARD - am văzut proiecte care nu se scriau tocmai uşor, între timp, lucrurile au avansat şi au început să fie proiecte bune, scrise atât de mediul privat, cât şi de sectorul public. În România post-aderare, absorbţia fondurilor europene arată astfel: în perioada 2007-2013, un total de 28,5 miliarde de euro, în 2014-2020 - 33,4 miliarde de euro. Pentru perioada 2021 - 2027 avem avansuri de 1,5 miliarde de euro. Dacă vorbim de absorbţie, ar trebui turate motoarele, iar toată lumea - sectorul guvernamental şi mediul de afaceri - să aibă acest lucru pe agendă, ca prioritate".

Ramona Ivan aduce în atenţie finanţarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cu un total de 28,5 miliarde de euro (granturi şi împrumuturi), care are scadenţa 2026. "Marile investiţii nu se fac în general, cu bani de la buget. Trebuie folosite aceste fonduri cât de mult se poate", menţionează doamna Ivan, adăugând: "Dacă facem ce trebuie, încă mai e timp, probabil. Dacă nu aveam fondurile europene, nu ajungeam să recuperăm din decalajul faţă de celelalte state membre ale Uniunii Europene. Dacă ne uităm la PIB-ul din 2023 faţă de cel din 2007, vedem o creştere cu 330%. În mod cert, fondurile europene au contribuit la această evoluţie".

Conform doamnei Ivan, rolul CEC Bank în absorbţia fondurilor europene post-aderare arată astfel: 3.243 de proiecte cofinanţate, din care 2.140 de proiecte finanţate prin Politica Agricolă şi 1.103 prin Politica de Coeziune; numărul şi valoarea creditelor acordate: 9.400 de milioane de lei, din care 521 de credite cu o valoare de 2.700 de milioane de lei acordate autorităţilor publice şi 2.722 de credite în valoare de 6.700 de milioane de lei acordate companiilor. Valoarea granturilor atrase prin aceste proiecte: 22.300 de milioane de lei.

Pentru beneficiarii de fonduri europene, CEC oferă consiliere gratuită în vederea identificării oportunităţilor de finanţare nerambursabilă a proiectelor de investiţii, stabilirea structurii optime de finanţare a proiectului, produse de creditare dedicate pentru prefinanţarea şi cofinanţarea proiectelor si alte produse specifice proiectelor cu finanţare nerambursabilă - scrisoare de confort angajantă, cont special pentru încasare grant, consiliere şi suport în perioada de implementare a proiectului.

"Suntem pregătiţi să dăm sfaturi, solicitantul poate veni la noi şi cu consultantul, fiindcă scurtăm din timp, nu este o competiţie între bănci şi consultanţi", explică Ramona Ivan, precizând: "De obicei, solicitantul are nevoie şi de o contribuţie proprie şi pentru aceasta sunt produsele de creditare pe care noi le oferim, cofinanţare, scrisoare de garanţie etc. Dar, în plus faţă de acest lucru, ne uităm şi pe modul de implementare a proiectului. Cu alte cuvinte, de la început ne uităm pe proiectul care urmează să fie depus de solicitant. Împreună vedem care este structura de finanţare pentru a fi siguri că în orice moment partea de cofinanţare bancară cu partea de grant se completează corect, şi luăm în calcul şi un buffer. De obicei, lumea este foarte optimistă, dar de multe ori realitatea poate să fie dură şi nu din vina celor care solicită finanţare, ci din cauza anumitor întârzieri care pot să coste foarte mult. Atunci, ca bancă, vreau să mă asigur că în orice moment, dacă este o sincopă, poate fi depăşită. Ne uităm, totodată, să nu fie proiecte supradimensionate. Contează dacă solicitantul are deja un proiect implementat cu succes, astfel că la al doilea, al treilea, al patrulea, e mult mai uşor. Spre aceste lucruri încercăm să ne uităm".

CEC Bank a fost una dintre primele cinci bănci din România care, anul trecut, în luna octombrie, a semnat cu Fondul European de Investiţii (FEI), Acordul de Garantare în cadrul InvestEU - Compartimentul pentru Statul Membru România, pentru Garanţia de portofoliu pentru îmbunătăţirea Competitivităţii întreprinderilor prin facilitarea accesului la finanţare şi Garanţia de portofoliu pentru îmbunătăţirea accesului la finanţare a întreprinderilor ale căror investiţii contribuie la transformarea ecologică şi durabilă a economiei.

Doamna Ivan spune: "CEC este una dintre primele banci care a avut acest produs, care înseamnă credite de investiţii şi linii de credit, credit de capital de lucru, atât pentru creşterea competitivităţii, cât şi pentru dezvoltare sustenabilă. Avantajul pentru o companie care aplică pentru acest program este o garanţie gratuită, care este de până la 70% (doar Bucureştiul are mai puţin, 50%) şi o dobândă redusă prin transferul avantajului acestei garanţii către beneficiarul final. Astfel, nu se mai merge la un alt fond de garantare. Banca analizează, dă creditul şi, automat, este acordată această garanţie gratuită".

Valoarea estimată a creditelor ce pot fi acordate cu garanţie FEI este de 170 de milioane de euro, cu posibilitatea majorării până la 340 de milioane de euro, conform CEC Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb