CONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" Cristian Nacu, IFC: "România poate deveni exportator de energie verde în toată Europa"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 25 aprilie 2024

Cristian Nacu, IFC: "România poate deveni exportator de energie verde în toată Europa"

"Sprijinim Guvernul în eforturile sale de decarbonizare şi în tranziţia către o economie verde"

Ţara noastră poate deveni un exportator de energie verde în toată Europa, crede Cristian Nacu, Senior Country Officer pentru România în cadrul International Finance Corporation (WBG).

Domnia sa a afirmat: "IFC este instituţia de finanţare a sectorului privat din cadrul Grupului Băncii Mondiale. În România, portofoliul IFC a crescut de peste patru ori în şase ani, la 2,1 miliarde de dolari, fiind numărul unu în Europa. În lume, cred că România se situează între poziţiile a şaptea şi a zecea ca expunere a IFC-ului. Acest lucru arată că, în ultimii ani, IFC-ul a putut să folosească o mulţime de finanţări în România, pentru că este o ţară care are nevoi uriaşe dar, în acelaşi timp, are un mediu politic destul de stabil, un mediu relativ sigur din punctul de vedere al legislaţiilor, precum şi pentru că se află în Uniunea Europeană şi există protecţia legislaţiilor europene. Din aceste motive am reuşit să aducem o mulţime de bani în proiecte în România".

Cristian Nacu a adăugat: "Între proiecte aş menţiona doar finanţările verzi. Noi sprijinim Guvernul în eforturile sale de decarbonizare şi tranziţia către o economie verde. De asemenea, sprijinim şi tranziţia către economia circulară şi sperăm ca, în continuare, să facem acelaşi lucru pentru zone precum energia. Avem certitudinea că România poate constitui un hub de energie verde în Europa. România are o combinaţie de surse de producţie aproape unică în Europa - solar, vânt, onshore, offshore şi hidro, ceea ce aproape nu se găseşte nicăieri în Europa în acelaşi timp. În ceea ce priveşte energia nucleară, suntem singura ţară din zonă care are tehnologie (n.r. de producţie) canadiană, nu rusească. Toate acestea aduc certitudinea că putem fi un exportator de energie verde în toată Europa. Pe baza acestei energii, România poate să capete un rol major şi în ceea ce priveşte transferul de lanţuri de producţie".

În opinia reprezentantului IFC, fondurile europene pentru finanţarea diferitelor proiecte şi parteneriatele public-private nu trebuie neapărat să fie în concurenţă, ci pot să coexiste. "Există experienţe fericite în ţări precum Polonia sau Grecia, în care s-au făcut aşa-numitele PPP-uri hibride. Fondurile europene pot contribui la reducerea costurilor şi la succesul unui astfel de parteneriat", a spus Cristian Nacu.

Reprezentantul IFC a mai subliniat că investiţiile publice nu ar trebui comparate investiţiile realizate în parteneriate public-privat, deoarece există diferenţe majore. "Partenerul privat, în clipa în care îşi asumă responsabilitatea construirii unui obiectiv în PPP, îşi asumă şi întreţinerea sa pe durata vieţii, îşi asumă şi managementul despre care ştim că, în general, este puţin mai performant decât managementul public. Iar efectul unui parteneriat public-privat bine făcut poate fi semnificativ mai bun. Astfel de investiţii reprezintă o prioritate şi pentru noi şi vedem că în programul de guvernare actual este prevăzută această metodă de a face investiţii", a afirmat Cristian Nacu.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Importam echipamente pentru energie "verde" subvenționate din bani publici și fonduri UE, iar apoi subvenționăm producția de energie "verde" care se duce la export. Mare afacere. Plătim de doua ori profiturile altora, in timp ce la noi energia este tot scumpa. Exact că ticăloșia prin care am dat cea mai mare subventie din Europa pentru automobile electrice fara sa producem niciunul.

    1. Corect.

      Ultimele luni s-a exportat energie verde la pret negativ in Ucraina si toata Europa.

      Hidroelectrica a fost principala "beneficiara" a acesti afaceri in pierdere.  

    Exportator de energie verde, la pret negativ.

    ...

    Prostocratul asta ar trebui sa faca diferenta intre puterea instalata si puterea reala,cand vorbeste despre minunata energie verde.cand va fi intuneric si nu va bate vantul,cu siguranta vom exporta energie verde in toata ieuropa!oricum,acum exportam ieftin si importam scump energie,semn ca sistemul energetic romanesc merge brici.daca prostia ar durea...

    1. Diferenta e ca Soarele si vantul sunt inepuizabile, gratis si nepoluante spre deosebire de alternativa hidrocarburilor, scumpe, poluante tot mai putine si folosite ca mijlic de santaj de cei care le au…Nu am auzit pana acum sa se scumpeasca curentul ca a fost “eclipsa” solara:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb