CONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" Gheorghe Piperea: "Reglementările climatice pot duce la o contractare a economiei"

Sabin S. Brandiburu
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 25 aprilie

Gheorghe Piperea: "Reglementările climatice pot duce la o contractare a economiei"

Reglementările climatice şi directivele europene în privinţa emisiilor de CO2 pot duce, pe viitor, la o contractare a economiei şi a comerţului, în special în zona industriei chimice, unde companiile suportă costuri foarte mari pentru îndeplinirea obiectivelor climatice, afirmă avocatul Gheorghe Piperea.

"Avem un deficit comercial de 14 miliarde euro, anume diferenţa dintre cât importăm şi cât exportăm, iar, dacă ne uităm la deficitul comercial de anul trecut, care a fost de 33 de miliarde, observăm că acest deficit pe chimie reprezintă jumătate din deficitul comercial al României. Este absolut incredibil şi de neacceptat şi nu văd cum reuşim noi să depăşim aceste deficite industriale, mai ales în industria chimică şi petrochimică. De asemenea, din cauza reglementărilor europene privind tranziţia climatică, firmele din domeniu suportă costuri foarte mari".

De asemenea, acesta este de părere că aceste directive şi programe privind emisiile de carbon ar trebui adaptate la nevoile României şi nu ar trebui să fie impuse de către Uniunea Europeană.

"Am văzut nişte extrase dintr-un raport al Băncii Mondiale care spuneau că România, pentru a pune în practică Programul Net Zero, care este stabilit printr-un regulament european, va trebui să cheltuiască 1,9 trilioane de euro până în 2050. În conformitate cu Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene. În domeniul mediului, competenţele sunt partajate între Uniunea Europeană şi statele membre ale Uniunii Europene. Personal, nu am văzut în ultimii şapte-opt ani de zile nici măcar o singură situaţie în care România să-şi spună părerea cu privire la aceste reglementări cu privire la tranziţia climatică, ce vin în tranşe enorme uriaşe. În baza principiului subsidiarităţii, România ar trebui să îşi spună părerea", a mai spus avocatul.

În ceea ce priveşte efectul pe care directivele Uniunii Europene îl au asupra companiilor din ţara noastră, Gheorghe Piperea este de părere că, pentru a putea fi în conformitate cu cerinţele acestor directive, companiile vor fi supuse unor costuri foarte mari pentru a putea raporta evoluţiile privind obiectivele climatice, fapt ce va duce la o scumpire a produselor finite.

"Directiva Uniunii Europene 2022/2464 legată de raportarea financiară şi de cea corporativă non-financiară, care acum include şi raportarea de mediu, ne-a fost prezentată dar ceea ce întreprinderile trebuie să ştie este că un minim de 50 % dintre ele, indiferent de numărul de angajaţi sau de cifra de afaceri, trebuie să se ocupe cu această raportare cu privire la mediu. Companiile trebuie să raporteze ce eforturi fac pentru aceste tranziţii climatice şi ce probleme au în îndeplinirea lor. Acest lucru înseamnă foarte multe hârtii, foarte mulţi experţi şi consultanţi care sunt foarte scumpi şi foarte multe raportări. E vorba despre o sumedenie de experţi şi consultanţi care sunt foarte scumpi. Este vorba despre o sumedenie de raportări. Un lucru este cert. Dacă aceste costuri vor creşte, ele nu vor fi suportate din fonduri publice şi nici nu este bine să se întâmple acest lucru, ci vor fi suportate, într-o primă fază, din fondurile întreprinderilor sau din împrumuturi bancare, iar costurile acestor raportări se vor regăsi în preţul produselor finite pe care, într-un fel sau altul, noi le vom cumpăra", subliniază Gheorghe Piperea.

Acesta este de părere că scumpirea produselor finite va duce la o scădere a consumului, ceea ce va produce un efect în lanţ care, în final, va duce la o contractarea economiei şi la o reducere a veniturilor în bugetul de stat.

"Oamenii nu vor avea cum să evite să consume produsele, ceea ce înseamnă că, dacă preţul la raft al unui produs va fi cu 10 lei mai scump decât erau obişnuiţi consumatorii, aceştia nu vor avea de ales. Vor avea cu 10 lei mai puţin, însă, pe termen lung, această scumpire va face oamenii să evite să consume produsul respectiv. Acest lucru înseamnă reducerea producţiei, reducerea locurilor de muncă, reducerea TVA şi a accizelor la bugetul de stat, înseamnă nişte consecinţe extrem de grave în lanţ, care vor duce la contractarea economiei şi, evident, vor duce la contractarea veniturilor la buget", a mai spus avocatul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu este clar daca vor duce la o contractare a economiei, dar la o scadere a nivelului de trai, CLAAAR. A spus-o si economistul sef Lazea de la BNR. Ce ciudat.... PI PErea si Lazea cad de acord asupra unui subiect.

    Este simplu, masinile eco sunt de 2x mai scumpe decat masina cu aceleasi performante dar cu motor cu ardere interna. Deci un om, din acelasi salariu isi va permite mult mai putine lucruri decat acum. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb