Nu există nicio competiţie între piaţa bancară şi piaţa de capital a apreciat, ieri, Radu Hanga, Preşedinte Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), în cadrul conferinţei "Viitorul pieţei de capital româneşti", organizată de "Ziarul BURSA".
Domnul Hanga a declarat: "Atât din experienţa mea, cât şi a colegilor din industria de administrare a fondurilor, între piaţa de capital şi piaţa bancară există o colaborare, nefiind vorba de niciun fel de competiţie".
Preşedintele AAF a arătat că industria fondurilor de investiţii se află în creştere. Astfel, dacă în anul 2010 activele nete totale ale acestor fonduri erau de aproape 12 miliarde de lei, în prezent, nivelul este de 44 miliarde de lei, aproximativ 10 miliarde de euro.
Potrivit domnului Hanga, circa 25 de miliarde de lei reprezintă banii care s-au direcţionat dinspre zona de depozite bancare, în principal către zona de investiţii. Astfel, potrivit domnului Hanga, o parte destul de importantă din resursele de economisire au fost dirijate dinspre depozitele bancare clasice către industria de administrare a fondurillor, de acolo o parte din bani ajungând în piaţa de capital.
Totodată, Radu Hanga a punctat că fondurile de pensii reprezintă un motiv pentru care piaţa de capital s-a dezvoltat în ultimii ani.
Reprezentantul AAF a punctat: "Fondurile de pensii au constituit un motiv pentru care piaţa locală de capital a evoluat atât de bine în ultimii ani, pentru că au investit constant şi sperăm ca lucrul acesta să se întâmple în continuare".
Conform domnului Hanga, în iulie 2017, valoarea activelor nete a fondurilor deschise de investiţii în acţiuni din piaţa locală era de 1,1 miliarde de lei. Spre comparaţie, investiţiile realizate de către fondurile de pensii (Pilonul II) în acţiuni ale pieţei locale de capital sunt de 7,4 miliarde de lei, de aproape şase ori mai mare.
De asemenea, oficialul AAF a precizat că, nici domnia sa şi nici colegii săi din industria administrării activelor nu au fost consultaţi de autorităţi în ceea ce priveşte Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, aceştia oferindu-şi disponibilitatea de a participa la discuţii privind acest demers. În opinia sa, cele mai importante aspecte în acest caz sunt legate de transparenţă şi guvernanţă corporativă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de d.i. în data de 26.09.2017, 13:03)
asta ori este ticalos, ori este prost, ori este un semidoct care scuipa samburi! pentru atragerea economiilor populatiei (persoane fizice si morale) si titlurile de datorie publica nu exista concurenta si, implicit, competitie intre banci si fondurile de investitii?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 26.09.2017, 14:27)
Domnule Idiot, in randul populatiei sunt si persoane fizice si imorale, asa ca tine.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2017, 15:39)
Primele trei. Nu stie sa scuipe samburi.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Anonim în data de 26.09.2017, 15:52)
In scumpa noastra tara sa nu stii sa scuipi samburi devine un mare minus, nici o sansa sa evoluezi.
Te mananca mancatorii de samanta. Foarte inteligenti si eruditi dealtfel :-)