Conflictele religioase, studiate în "laborator"

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 9 noiembrie 2018

Conflictele religioase au stat la baza multora dintre războaielor din ultimul mileniu. Nici în acest moment omenirea nu este scutită de ciocniri militare care au o astfel de miză.Tocmai de aceea oamenii de ştiinţă încearcă să găsească cauzele conflictelor religioase prin simularea unei societăţi cu ajutorul inteligenţei artificiale.

O echipă formată din cercetători de la Oxford, Universitatea din Boston şi Universitatea din Agder (Norvegia) au publicat un studiu în care folosesc inteligenţa artificială pentru a simula societatea umană cu scopul de a înţelege mai bine cauzele conflictelor religioase, informează News.ro.

Bazându-se pe teoriile psihologiei cognitive, oamenii de ştiinţă au creat o societate virtuală în care locul oamenilor este luat de entităţi bazate pe inteligenţa artificială care reproduc comportamentul uman. Entităţile artificiale simulează, printre altele, comportamentul oamenilor care aparţin anumitor grupuri sociale, inclusiv opţiunea religioasă. Fiecare entitate are parametri de vârstă şi orientare etnică. Pornind de la această configuraţie, oamenii de ştiinţă au rulat milioane de simulări, fiecare având propriul scenariu cu propriile acţiuni ale entităţilor artificialem, care încearcă să aplice comportamentul uman din societatea reală. Cercetătorii au observat că izbucnirea conflictelor se produce în cele mai multe cazuri când un grup devine majoritar, reprezentând aproximativ 60% din populaţie, iar restul de 40% aparţin grupului minoritar. Pe baza aceluiaşi studiu, s-a tras concluzia că nivelul de anxietate şi tendinţa violentă cresc atunci când simţului identităţii proprii este legat de apartenenţa la un grup care, eventual, mai este şi insultat de cei din afară. Surprinzător pentru autorii studiului, comparativ cu observaţiile societăţii umane, este că în cazul societăţii simulate entităţile artificiale au ajuns la conflict în doar 25% din milioanele de scenarii rulate. În simulare, anxietatea şi violenţa au fost reduse de cercetători prin crearea unor graniţe între grupurile aflate în conflict, lucru care este foarte dificil de aplicat în realitate. Oamenii de ştiinţă spun că rezultatele finale ale acestui studiu vor fi importante deoarece ar putea duce la identificarea unor politici noi de prevenire a conflictelor, în special a celor religioase.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cuvantul cheie e unul deloc ideal , dar pare-se necesar naturii umane -GRANITA .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb