CONFLICTUL ÎNTRE ACŢIONARI SE ÎNTEŢEŞTE AGA Iaşitex a aprobat tragerea la răspundere a SIF Moldova şi a respins-o pe cea a lui Vuza

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 martie 2018

AGA Iaşitex a aprobat tragerea la răspundere a SIF Moldova şi a respins-o pe cea a lui Vuza

Adunarea Generală a Acţionarilor Iaşitex (IASX) a respins, pe 12 martie, propunerile făcute de SIF2 Moldova - precum anularea aprobării vânzării unor terenuri ale companiei sau a unor tranzacţii făcute între societăţi din grupul SCR, care controlează emitentul, dar au aprobat tragerea la răspundere a SIF2, pentru comportament abuziv, conform raportului transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.

La Iaşitex, are loc un conflict deschis între SIF2, care deţine 29% din companie, şi grupul SCR, controlat de Ştefan Vuza, care are 63% din IASX, prin A2 Impex SRL.

La AGA, acţionarii Iaşitex au aprobat iniţierea demersurilor judiciare pentru tragerea la răspundere a Societăţii de Investiţii Financiare Moldova, inclusiv a reprezentantului legal al acesteia, Claudiu Doroş, şi obligarea acestora la acoperirea prejudiciului adus societăţii şi celorlalţi acţionari, prin mai multe acţiuni, precum: -iniţierea abuzivă a numeroase litigii nefondate şi neîntemeiate împotriva societăţii (dovadă fiind soluţiile pronunţate de instanţele judecătoreşti de respingere a acţiunilor SIF), expunând imaginea şi reputaţia societăţii şi a celorlalţi acţionari ai acesteia şi afectând activitatea curentă a societăţii şi planurile investiţionale ale acesteia, iniţierea unor demersuri administrative care au condus la blocarea/împiedicarea activităţii normale a societăţii (cum ar fi notarea abuzivă a unor litigii în cărţile funciare ale imobilelor aliate în patrimoniul societăţii) şi la imposibilitatea societăţii de a-şi îndeplini obligaţiile faţă de terţi, pentru lipsa şi refuzul de implicare în activitatea societăţii, prin activitatea sistematică de şicanare a activităţii şi planurilor de investiţii propuse, prin blocarea de principiu a oricărei iniţiative de dezvoltare şi investiţie, prin demararea unei campanii mediatice de discreditare a societăţii.

Totodată, AGA a decis şi aprobarea iniţierii demersurilor necesare pentru suspendarea drepturilor de vot ale SIF Moldova.

Recent, domnul Claudiu Doroş, directorul general al SIF Moldova, ne-a declarat: "Domnul Vuza (n.r. Ştefan Vuza), responsabilul de facto al tuturor abuzurilor de la Iaşitex, a ales să atace SIF Moldova şi pe mine, ca reprezentant legal, neînţelegând că deciziile şi demersurile noastre sunt instituţionale şi conforme cu Codul nostru de guvernanţă corporativă, în apărarea drepturilor noastre ca acţionar cu 29% din acţiuni".

În schimb, AGA a respins introducerea acţiunii în răspundere împotriva lui Ştefan Vuza, în dubla sa calitate de titular al contractului de asistenţă juridică nr. 0051057/12.05.2014, încheiat cu Iaşitex SA şi în acelaşi timp de acţionar majoritar indirect al companiei, precum şi a acţionarului majoritar A2 Impex SA pentru prejudiciul cauzat societăţii în cuantum de 788.302,22 lei.

Totodată, a fost respinsă iniţierea demersurilor judiciare pentru constatarea nulităţii absolute/anularea tranzacţiei bursiere din data de 29.11.2017, prin care "Iaşitex" a achiziţionat de la acţionarul său majoritar, "A2 Impex" SRL, un număr de 3.468.793 acţiuni "Chimcomplex" la un preţ de 1,49 lei/acţiune, plătind o sumă totală de 5.168.501,57 lei, superioară întregului profit aferent anului 2016.

Tot între punctele respinse se regăseşte şi solicitarea SIF2 pentru revocarea punctelor 3-10, adoptate prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Iaşitex din data de 14 septembrie.

Deciziile AGA atacate se refereau la aprobarea vânzării a numeroase imobile ale companiei, dar şi la participarea societăţilor "Inav", "Nova Textile Bumbac" şi "Caromet", la majorarea capitalului "Chimcomplex" sau "A2 Impex".

Unele voci prezente la AGA din septembrie susţin că terenurile scoase la vânzare reprezintă o parte semnificativă din activele companiei, astfel că, atunci, s-a pus chiar problema mutării fabricii la Vaslui. SIF Moldova a contestat şi în instanţă hotărârea AGA şi a înregistrat litigiul în cartea funciară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb