CONFORM BĂNCII CENTRALE DE LA MOSCOVA Transferurile ilegale de bani din Rusia, 49 miliarde dolari în 2012

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 februarie 2013

Volumul tranzacţiilor dubioase din Rusia s-a menţinut la 2% din PIB în ultimii patru ani, conform băncii centrale a ţării.

Volumul tranzacţiilor dubioase din Rusia s-a menţinut la 2% din PIB în ultimii patru ani, conform băncii centrale a ţării.

Transferurile ilegale de bani din Rusia au însumat 49 de miliarde dolari în 2012, respectiv 2,5% din PIB-ul ţării, conform afirmaţiilor preşedintelui băncii centrale de la Moscova, Serghei Ignatiev, care arată că aproape jumătate din suma menţionată a fost scoasă peste graniţe de un singur grup de persoane "bine organizate".

"Acestea ar putea fi plăţi pentru livrarea de droguri... plăţi pentru importuri gri... mită şi comisioane ilegale pentru oficiali sau manageri care fac achiziţii de la companii mari private, la care controalele interne sunt ineficiente", a spus Ignatiev într-un interviu acordat cotidianului Vedomosti. În opinia sa, aceşti bani mai pot proveni din scheme de evaziune fiscală.

Potrivit declaraţiilor lui Ignatiev, 14 miliarde de dolari din cele 49 de miliarde au fost transferate în conturi din străinătate, în cadrul unor operaţiuni comerciale, iar 35 de miliarde de dolari au presupus operaţiuni de capital menţionate ca fiind "dubioase" (incluse în conturile contabile privind ieşirile de capital).

Ieşirile nete de capital din Rusia au fost de 56,8 miliarde dolari anul trecut, ceea ce indică faptul că până la 60% din banii care au părăsit ţara au fost scoşi în mod ilegal.

"Estimez că pagubele generate sis­temului bugetar de aceste operaţiuni reprezintă aproape 30% din volumul operaţiunilor dubioase, respectiv circa 450 de miliarde de ruble pe an", susţine Ignatiev, adăugând: "Dacă adăugăm operaţiunile interne organizate de aceleaşi persoane, atunci prejudiciul global adus sistemului bugetar depăşeşte 600 de miliarde de ruble anual".

Preşedintele Băncii Rusiei a subliniat că cele 600 de miliarde ruble (20 de miliarde dolari) pierdute anual de bugetul ţării, din cauza schemelor ilegale, reprezintă o cifră comparabilă cu întreaga sumă cheltuită anul trecut pe Educaţie (604 miliarde ruble) sau Sănătate (614 miliarde ruble).

Ignatiev a mai afirmat că Rusia trebuie să adopte urgent o lege care să le permită băncilor să anuleze în mod unilateral relaţiile cu clienţii care fac tranzacţii dubioase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb