CONFORM DATELOR BĂNCII CENTRALE DE LA MOSCOVA Profiturile băncilor ruseşti au scăzut cu aproximativ 90% în 2022

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 ianuarie 2023

Profiturile băncilor ruseşti au scăzut cu aproximativ 90% în 2022

Totuşi, sectorul bancar din Rusia a reuşit să compenseze pierderea de 1,5 trilioane de ruble din primul semestru, obţinând profit la sfârşitul anului trecut 104 bănci ruseşti erau neprofitabile la finele anului, faţă de 130 la mijlocul lui 2022

Profiturile băncilor din Rusia au scăzut cu aproximativ 90%, până la 203 miliarde de ruble (2,9 miliarde de dolari) în 2022, a anunţat vineri banca centrală de la Moscova, menţionând că acesta este rezultatul sancţiunilor occidentale asupra sistemului financiar al Rusiei şi al retragerilor deponenţilor, informează Reuters.

Occidentul a blocat accesul mai multor bănci ruseşti cheie la sistemul internaţional de plăţi SWIFT la scurt timp după ce Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, în urmă cu 11 luni, iar creditorii majori Sberbank şi VTB au fost nevoiţi să-şi închidă operaţiunile în mare parte din Europa.

Alături de alte domenii ale economiei ruse, sectorul bancar a demonstrat o oarecare rezistenţă. Banca centrală a informat că băncile au reuşit să compenseze pierderea de 1,5 trilioane de ruble din prima jumătate a anului, obţinând profit la sfârşitul lui 2022.

Deponenţii au retras fonduri în grabă, în primăvară, dar până la sfârşitul anului, sectorul a înregistrat un flux net de depozite retail.

"Cu toate acestea, nu toate băncile au reuşit să recupereze complet pierderile de la începutul anului, unii jucători încheind anul cu pierderi semnificative", a menţionat banca centrală într-un raport, arătând că 104 bănci erau neprofitabile la sfârşitul anului, în scădere de la 130 la mijlocul lui 2022.

Alexander Danilov, Banca Rusiei: "Profiturile băncilor din ţară, posibil să depăşească un trilion de ruble în 2023"

Dacă nu vor exista noi şocuri în 2023, rezultatele financiare ale băncilor din Rusia vor fi semnificativ mai bune în acest an, iar profiturile ar putea depăşi un trilion de ruble, a declarat Alexander Danilov, directorul departamentului de reglementare şi analiză bancară din cadrul băncii centrale, conform Reuters.

În urmă cu un an, banca centrală estimase profituri de peste două trilioane de ruble pentru sectorul bancar rus, în 2022, după câştigurile record de 2,4 trilioane de ruble din 2021.

Evitată de Occident şi fiind orientată pe legăturile din ce în ce mai strânse cu China şi India, Moscova şi-a intensificat eforturile de reducere a expunerii la dolarul american şi la alte aşa-numite monede "neprietenoase".

Portofoliul de împrumuturi în valută al băncilor s-a redus cu 18,2% în 2022, respectiv cu 30,2 miliarde de dolari, în principal prin conversia acestor credite în ruble, conform Băncii Rusiei.

Alexander Danilov aduce în atenţie faptul că, per ansamblu, băncile din Rusia ar fi înregistrat pierderi în 2022 dacă nu ar fi fost în vigoare o scutire de reglementare acordată de banca centrală. Instituţiile financiare din Rusia au primit ordin să limiteze raportările în 2022, dar vor avea dreptul să reia publicarea rezultatelor conform standardelor internaţionale de contabilitate în acest an, a precizat Danilov.

Împrumuturile bancare acordate companiilor din Rusia au avut, în 2022, o creştere mai mare decât în 2021

Creşterea împrumuturilor bancare către companiile din Rusia, de 14,3%, consemnată în 2022, a depăşit avansul de 11,7% din anul precedent, parţial datorită surselor interne de finanţare care le înlocuiesc pe cele externe şi în baza sprijinului de stat destinat industriilor vitale, a informat banca centrală.

Conform spuselor lui Danilov, creşterea creditelor corporative va fi, probabil, de 10-14% în acest an.

Creditele ipotecare din Rusia au sporit cu 20% anul trecut, faţă de un avans de 31% în 2021. Pentru 2023, creşterea acestora este preconizată la 15%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Deci rusii au dat faliment financiar,

    de maine NU mai trimitem bani si arme DEGEABA Ucrainei, 

    Huuuurrrrrrraaaaaaa aaaaaaa

    1. Ma bucur ca te bucuri!

    bondurile arata prabusire in fata pentru rusia!

    chiar daca pe moment ii da cu cv lag boom anul asta! 

    arata spargere de teasta; nici germania nu sta mai bine! 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb