Pentru a şaptea lună consecutiv, ţara noastră a avut, în luna august, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,7%, după o rată anuală a inflaţiei de 4,3% înregistrată în iulie, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) şi preluate de Agerpres.
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a scăzut, în august, până la 2,1%, de la 2,2% în iulie, în timp ce în zona euro inflaţia a scăzut până la 2%, de la 2,1% luna precedentă. În rândul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în România (4,7%), Bulgaria (3,7%), Estonia (3,5%) şi Ungaria (3,4%).
Comparativ cu situaţia din luna iulie 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 22 state membre, a rămas stabilă în alte cinci ţări şi a crescut în zece state (inclusiv în România, de la 4,3% la 4,7%).
În cazul zonei euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 2% în august, de la 2,1% în luna precedentă. Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la energie (0,87 puncte procentuale), urmate de preţurile serviciilor (0,59 puncte procentuale) şi de cele ale alimentelor şi ţigărilor (0,48 puncte procentuale).
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile de consum din România, în luna august 2018 comparativ cu aceeasi perioadă din 2017, au crescut cu 5,1%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,7%. Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (septembrie 2017 - august 2018) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2016 - august 2017), calculată pe baza IPC, este 4,2%.
Rata inflaţiei a crescut la 5,1%, în august anul acesta faţă de aceeaşi lună din 2017, deşi majoritatea analiştilor estimau o inflaţie în scădere, în ultima lună de vară, având în vedere activitatea scăzută din această perioadă de concedii.
Oficialii BNR susţin că o mare contribuţie la inflaţie este adusă de factorii exogeni, precum gazele naturale sau cotaţiile ţiţeiului, aceasta fiind şi viziunea Guvernului României.
Analistul economic Aurelian Dochia s-a arătat surprins de creşterea inflaţiei din luna august. Domnia sa ne-a declarat: "Este, într-adevăr, o surpriză evoluţia inflaţiei, iar cea mai mare surpriză este că, de la an la an, preţurile produselor alimentare au crescut foarte mult, cu peste 4%. De obicei, în acest segment era linişte".
Aurelian Dochia nu întrevede niciun factor care ar putea tempera această evoluţie crescătoare a inflaţiei. Mai mult decât atât, domnia sa se teme că prognoza BNR pentru finalul acestui an, respectiv o rată a inflaţiei de 3,5%, va fi depăşită: "Va trebui ca BNR să ia măsuri de contrabalansare a inflaţiei, printr-o creştere a dobânzii de politică monetară. Probabil o să încerce să amâne o asemenea decizie, nu ştiu dacă până la finalul acestui an sau până în 2019, însă va trebui să ia măsuri în acest sens, pentru că în niciun caz nu ne aşteptăm la scăderi de preţuri în lunile care urmează".