Transportatorului de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE) şi-a bugetat pentru acest an un profit net de 40,9 milioane lei, cu 28,5% sub cel preliminat al anului trecut, pe fondul creşterii cheltuielilor într-o măsură mai mare decât cea a veniturilor, conform documentelor publicate vineri de companie, pe propriul site.
Pe partea de venituri, Conpet estimează pentru acest an venituri totale de 588,7 milioane de lei, cu 7,6% peste cele preliminate pe 2023, datorită creşterii cu 8,2% a veniturilor din exploatare, care reprezintă 99% din veniturile totale ale companiei. Conpet estimează o cantitate totală de produse transportate de 7,06 milioane de tone, pe fondul creşterii cu 28% a cantităţii aferente subsistemului import, până la 4,28 milioane de tone, în vreme ce pentru subsistemul ţară prognozează o scădere a cantităţilor transportate cu 5%, faţă de cele preliminate pe anul trecut.
În ceea ce priveşte preţurile, compania arată că, pentru subsistemul ţară a aplicat tariful de 128 lei pe tonă şi preţuri diferenţiate pe tranşe şi companii pentru subsistemul import.
"Volumul şi structura veniturilor din transport cuprinse în propunerea de BVC pentru anul 2024 au fost fundamentate pe baza cantităţilor de ţiţei de transportat comunicate de OMV Petrom şi cele contractate cu Petrotel Lukoil şi Rompetrol-Petromidia şi a tarifelor de transport aprobate prin Ordinul ANRM din 15 decembrie 2023", se arată în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al Conpet.
Astfel, compania şi-a bugetat venituri totale din servicii de transport de 524,6 milioane de lei, faţă de 428,9 milioane de lei în 2023.
Pe partea de cheltuieli, compania estimează cheltuieli totale de 537,2 milioane de lei, cu 11,9% peste cele preliminate ale anului trecut.
"În BVC-ul pentru 2024 au fost incluse cheltuieli care nu se regăsesc în estimările anului 2023 referitoare la: cheltuieli cu plăţile compensatorii, indemnizaţiile Consiliului de Administraţie şi ale directorilor cu contract de mandat numiţi în conformitate cu prevederile OUG 109/2011, diminuarea veniturilor financiare urmare a scăderii disponibilităţilor băneşti din conturi la bănci, reprezentând cota de modernizare, urmare a plăţilor efectuate în anul 2023 către furnizorii de imobilizări pentru lucrările executate la obiective mari de investiţii finanţate din cota de modernizare şi estimarea în scădere a dobânzilor oferite de bănci pentru depozite la termen", se arată în document.
Pentru acest an, Conpet şi-a bugetat cheltuieli cu bunuri şi servicii de 134,2 milioane de lei, cu 14,4% peste cele din 2023 şi cheltuieli cu personalul de 209,3 milioane de lei, în creştere cu 7,7%, pentru aceeaşi perioadă de raportare. Alte cheltuieli din exploatare sunt bugetate la 143,1 milioane de lei, cu 13,3% peste cele preliminate pe anul trecut.
Conform BVC-ului, recunoaşterea în cheltuielile de exploatare realizate/estimate în anul 2023 a unor sume reprezentând diferenţe aferente anului anterior au impact în sensul diminuării cheltuielilor anului 2023. "Acest impact (diminuare de cheltuieli) se regăseşte la capitolul « cheltuieli cu utilităţile» şi apare în urma emiterii cu întârziere foarte mare a facturilor de energie aferente anului anterior (ulterior întocmirii situaţiilor financiare) şi volatilităţii preţului energiei electrice în semestrul al doilea al anului 2022. Această situaţie a determinat calcularea cheltuielilor aferente consumului de energie din luna decembrie pe bază de estimări de cantitate de energie, regularizările efectuându-se în lunile mai şi iunie 2023 când s-au primit facturile. Impactul în indicele de creştere al cheltuielilor este de 0,9 pp (n.r. puncte procentuale)".
Potrivit documentului, în BVC-ul pentru anul 2024 a fost prevăzută o creştere a cotei cu redevenţa petrolieră de la 10% la 11,5%, conform OUG nr. 91/27 octombrie 2023.
Pentru acest an, Conpet şi-a programat investiţii în valoare de 85 milioane lei, din care 65 milioane lei provin din cota de modernizare şi 20 milioane lei din surse proprii. Investiţiile includ modernizări de reţele, reparaţii planificate şi construcţia unui rezervor de ţiţei la staţia Videle.
Bugetul şi investiţiile acestui an ale Conpet vor fi supuse votului acţionarilor companiei în data de 28 februarie, conform convocatorului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.
Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 58,72% din acţiunile transportatorului de produse petroliere.
1. opinie
(mesaj trimis de JR EWING în data de 29.01.2024, 22:16)
CRED ca este o greseala, aceasta societate este puternica, o sa se stabilizeze in a doua jumatate a anului, o sa tina cheltuielile sub control, O SA DEPASEASCA BUGETUL prognozat in pozitiv.
SUCCES!