Consiliul European semnalează limitele în construcţia uniunii bancare

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 octombrie 2013

Serviciul juridic al consiliului arată că agenţia pentru închiderea sau salvarea băncilor cu probleme nu trebuie să aibă puteri prea mari

Anumite părţi ale propunerii Europei privind crearea unei uniuni bancare pot fi în afara legii UE, potrivit serviciului juridic din Consiliul European, informează Reuters.

Această opinie este o lovitură pentru eforturile menite să creeze entitatea care s-ar ocupa de creditorii cu probleme din zona euro, respectiv ar decide dacă o bancă în dificultate trebuie să fie închisă sau salvată.

Conform unui document datat 7 octombrie, obţinut de Reuters, juriştii Consiliului European avertizează în privinţa capcanelor pe care le poate genera acordarea de puteri sporite unei agenţii noi pentru închiderea sau salvarea băncilor cu probleme. În mod special, documentul subliniază necesitatea de limitare a "marjei de apreciere" şi a competenţelor conferite unui organism care va decide cu privire la închiderea sau "rezoluţia" unei bănci dintr-un stat membru al zonei euro.

Juriştii susţin, însă, ideea de a oferi responsabilitate în acest sens Comisiei Europene sau altei instituţii UE, mai degrabă decât unei agenţii externe, deoarece în caz contrar înţelegerea nu poate fi compatibilă cu Tratatul UE.

"Serviciul juridic consideră că puterile... trebuie să fie detaliate în scopul eliminării posibilităţii ca o marjă largă de apreciere să fie încredinţată Consiliului", conform documentului menţionat.

Amintim că, în luna iulie, Comisia Europeană a prezentat o propunere privind mecanismul unic de rezoluţie din zona euro - pentru restructurarea băncilor cu probleme financiare -, care i-ar permite să decidă care instituţii creditoare vor primi sprijin şi care vor fi închise.

Conform propunerii, dacă o bancă din zona euro va întâmpina probleme financiare grave, Banca Centrală Europeană (BCE), în calitate de supraveghetor, va trage semnalul de alarmă, iar ulterior, consiliul de rezoluţie va face recomandări Comisiei, aceasta din urmă fiind cea care va decide dacă va pune în practică procedura de rezoluţie bancară.

Dar această propunere, prezentată de Michel Barnier, comisarul european pe probleme financiare, nu este pe placul Germaniei, care a avertizat că acordarea unor astfel de atribuţii Comisiei ar încălca reglementările UE, uzurpând controlul naţional asupra finanţelor. Germania nu este de acord cu stabilirea unui fond comun, care ar obliga băncile germane să finanţeze falimentele sau salvările băncilor din alte state.

Intrarea în vigoare a mecanismului unic de rezoluţie este prevăzută pentru 2015, dar regulile care stabilesc ordinea creditorilor în cazul salvării unei bănci nu vor fi operaţionale mai devreme de 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb