Consiliul Fiscal anticipează un deficit bugetar de 6,3-6,8% în acest an, peste ţintă

M.G.
Politică / 28 iulie 2022

Consiliul Fiscal anticipează un deficit bugetar de 6,3-6,8% în acest an, peste ţintă

"Este nevoie de măsuri ferme de consolidare fiscal-bugetară în anii următori", arată Consiliul Fiscal

Consiliul Fiscal apreciază, având în vedere măsurile de politică fiscal bugetară nou-adoptate sau anunţate şi aglomerarea de cheltuieli bugetare în partea a doua a anului, că ţinta de deficit pentru anul 2022, în pofida execuţiei bugetare din primul semestru, este dificil de atins, fiind mai probabilă plasarea deficitului bugetar potrivit metodologiei cash în intervalul 6,3-6,8% din PIB şi a celui potrivit metodologiei europene în intervalul 6,6-6,9%, se arată într-un raport al instituţiei.

Ambele sunt peste ţintele asumate de România. Bugetul pe anul 2022 a avut în vedere o ţintă de deficit de 5,9% din PIB, potrivit metodologiei cash, respectiv de 6,2% din PIB, potrivit metodologiei europene

Consiliul Fiscal şi-a revizuit totuşi favorabil evaluările privind deficitul bugetar pentru anul în curs comparativ cu cele de la momentul Opiniei asupra proiectului de buget. Această reevaluare este atribuibilă în special majorării semnificative a proiecţiei PIB nominal pentru anul în curs care este de natură să conducă la venituri suplimentare importante.

Potrivit Consiliului Fiscal, având în vedere nivelul ridicat al inflaţiei şi, implicit, al deflatorului PIB, creşterea PIB nominal în 2022 ar putea apare ca fiind subestimată. O asemenea evoluţie ar putea conduce, în condiţiile unei dinamici mai alerte a economiei, şi a unei reflectări a acesteia în taxe şi impozite, la înregistrarea unor venituri bugetare mai ridicate, potrivit CF.

"Este nevoie de măsuri ferme de consolidare fiscal-bugetară în perioada care vine, în anii următori, care să permită României menţinerea accesului la finanţare (internă şi externă) la costuri care să nu copleşească bugetul public", arată Consiliul Fiscal, care adaugă că aceste măsuri pot fi aplicate prin prisma unei corecţii macroeconomice graduale, care să aibă în vedere contextul internaţional foarte complicat, întărirea politicilor monetare în lume, implicaţii nefaste ale războiului din Ucraina.

CF mai subliniază că ajustarea macroeconomică, consolidarea fiscală, au nevoie de o creştere semnificativă a veniturilor fiscale, care sunt la un nivel inadmisibil de jos în raport cu nevoile României şi comparativ cu repere UE.

"În acest sens, este necesară eliminarea exceptărilor şi portiţelor din legislaţia actuală, precum şi creşterea eficienţei colectării prin descurajarea optimizărilor fiscale şi reducerea evaziunii", punctează Consiliul Fiscal.

Trebuie avut în vedere că asemenea măsuri, spune Consiliul Fiscal, au un impact distribuţional semnificativ, astfel că implementarea lor se poate confrunta cu dificultăţi, cu opoziţia unor grupuri de interese. Şi totuşi, interesul de ansamblu al economiei, al societăţii, trebuie să primeze şi să prevaleze.

Totodată, instituţia punctează că resursele europene (PNRR şi CFM - Cadrul Financiar Multianual) sunt o pârghie vitală, singura cu acţiune contra-ciclică în condiţiile actuale. Ele pot impulsiona reforme structurale, ajuta tranziţia energetică şi ameliora competitivitatea economiei autohtone, potrivit CF.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cât câştigă cei care conduc băncile de stat CEC Bank şi EximBank: circa 21.000 de euro pe lună

    1. Daca bancile fac profit, pot sa castige, atat timp cat nu sunt platiti din banii statului. Problema e la agentiile si companiile statului, ANRE, ASF, Tarom, Electrica etc unde oamenii respectivi castiga foarte multi bani fara sa-si faca treaba pentru care sunt platiti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb