Consiliul Patronatelor ESG din România a aderat la Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin

R.S.
Miscellanea / 18 aprilie

Consiliul Patronatelor ESG din România a aderat la Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin

Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR), asociaţie patronală şi comunitate de business, constituită cu scopul sprijinirii dezvoltării afacerilor pe baze sustenabile, a aderat la Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), stabilind astfel un parteneriat care conduce la întărirea vocii patronatelor în dialog cu autorităţile şi revitalizarea mecanismelor de dialog social, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, cele două organizaţii, prin calendarul comun, vor pune faţă în faţă decidenţii politici, mediul de afaceri şi alte părţi interesate, pentru a stabili soluţii concrete dedicate dezvoltării sustenabile a economiei, mai ales în condiţiile în care, din 2025, companiile cu o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de euro vor trebui să elaboreze rapoarte de sustenabilitate, potrivit CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive / Directiva UE 2022/2464).

Treptat, în următorii ani, obligativitatea de raportare se va extinde la toate companiile, mai întâi la cele cu peste 500 de angajaţi, până la cele mai mici întreprinderi din Uniunea Europeană, sub 250 de angajaţi. De la 1 ianuarie 2026, IMM-urile listate şi alte întreprinderi trebuie să aibă în vedere că, începând de anul următor (2027), vor fi obligate să prezinte rapoarte pentru activitatea din anul anterior. IMM-urile au şi posibilitatea de a opta pentru excluderea de la raportare până în 2028.

Totuşi, aşa cum a atras atenţia CPESGR încă din luna februarie, criteriile de raportare sunt departe de a fi clarificate. Standardele ESRS (European Sustainability Reporting Standards, adoptate în iulie 2023), pentru aplicarea CSRD, împreună cu noile standarde ESRS pentru IMM-uri, totalizează 568 de pagini, la care se adaugă consultarea unor documente la care fac trimitere. Specialiştii din diferite domenii care ţin de mediu (Environment), relaţii de muncă şi aspecte sociale (Social) şi guvernanţă corporativă (Governance) au nevoie de formare aprofundată şi instrumente rapid implementabile, apoi este nevoie de eforturi susţinute pentru informarea mediului de afaceri, se precizează în comunicat.

"În demersurile noastre de a deveni cea mai relevantă voce în problematica ESG, am decis să ne alăturăm CONAF, una dintre cele mai active organizaţii patronale din România, ale cărei valori le împărtăşim. Sunt convinsă că, odată ce vom avea o voce comună, reprezentativă, mesajele noastre vor ajunge mai bine la publicul ţintă: mai întâi către mediul de business, apoi la toate celelalte părţi interesate. Companiile din România pot creşte în mod sustenabil, dar într-un mod adecvat resurselor şi expertizei de care dispun, astfel încât criteriile ESG să fie un motiv de creştere economică, nu un obstacol în calea dezvoltării", a declarat Daniela Adriana Marişcu, Preşedinte al Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR).

"Avem nevoie de voci puternice în accelerarea atingerii ţintelor de sustenabilitate pentru 2030 şi mediul de afaceri trebuie să asimileze dezvoltarea sustenabilă ca sprijin în creşterea de business. Paradigma finanţărilor, dinamica resurselor umane, profitul în general - toate vor fi condiţionate de raportările non-financiare. CONAF caută parteneri cu agende solide şi profund documentate, vectori cu energie pentru a mişca comunităţile în direcţii pozitive.

Incluziunea, cu statutarea unor cote de gen, educaţia vocaţională, digitalizarea sunt temele cărora CONAF le-a adresat proiecte legislative solide, determinând sinergii cu spectru extrem de larg, de la decidenţi la beneficiari şi avem credinţa că parteneriatul cu Consiliul Patronatelor ESG din România va aduce un plus valoare real comunităţilor de business locale, în eforturile lor de scalare şi creştere a profitului. Între cei pe care noi i-am identificat drept actori activi se numără Consiliul Patronatelor ESG din România şi ne bucurăm că ni se alătură, pentru a contribui împreună la creşterea gradului de informare privind sustenabilitatea business-urilor, se arată în comunicat.

Ne dorim ca toate companiile din România să ştie exact ce au de raportat în privinţa sustenabilităţii şi ce măsuri pot implementa pentru îndeplinirea acelor criterii", a adăugat Cristina Chiriac, Preşedinte al Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

În cadrul CONAF, CPESGR va aduce o expertiză diversă de la membri precum Institutul Bancar Român, Institutul de Administrare a Afacerilor (ASEBUSS), asociaţia European Mentoring and Coaching Council România (parte din EMCC Global), Asociaţia NIA Neurodiversity Academy - care dezvoltă proiectul CAMPUS NIA - un proiect unic în România pentru adolescenţii şi adulţii cu autism, Asociaţia Digital Innovation Zone - Hub European de Inovare Digitală din regiunea de Nord-Est a României, alături de editori ai publicaţiilor: Revista Cariere şi HR Manager, Club Antreprenor, Revista Patronatului Român şi Business Voice, conform comunicatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb