CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII:  Declaraţiile premierului Ludovic Orban, verificate de Inspecţia Judiciară

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 26 iunie 2020

Declaraţiile premierului Ludovic Orban, verificate de Inspecţia Judiciară

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, ieri, Inspecţia Judiciară pentru apărarea independenţei puterii judecătoreşti, după ce premierul Ludovic Orban i-a îndemnat pe magistraţi "să judece cu mai multă atenţie", referindu-se la decizia Curţii de Apel Bucureşti de suspendare a aplicării hotărârii de guvern prin care s-a aprobat reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice.

Doi membri ai Consiliului au criticat dur declaraţiile lui şefului Guvernului şi au susţinut că acestea sunt foarte grave.

Judecătorul Gabriela Baltag a spus: "Nu am înţeles. Cum adică cu mai multă atenţie? Afirmaţii foarte grave. Dacă era o hotărâre definitivă pot să accepţi că pot fi făcute critici, însă este un litigiu în curs de soluţionare, chiar dacă este numai o suspendare. Ce să înţelegem, că domnul premier îşi doreşte ca nicio măsură de acest gen luată în cadrul ministerelor să nu poată fi supusă controlului judecătoresc? Sau ce putem înţelege? Că numai ministerele şi miniştrii lucrează în baza legii? Nu ştiu ce este în dosar, nu ştiu nici cine este judecător, însă aceste afirmaţii mi se par foarte grave".

Un alt membru CSM a spus că declaraţia lui Orban este un "derapaj grav, pentru că premierul României a ajuns să dea indicaţii judecătorilor, spunându-le ce ar trebui sau nu să facă".

Preşedintele CSM, Nicoleta-Margareta Ţînţ, a anunţat că a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţiile lui Orban.

"De când au apărut în spaţiul public afirmaţiile premierului, am solicitat transcriptul acestora şi toate materialele care au apărut pe presă, împreună cu transcriptul, le-am transmis Inspecţiei Judiciare pentru a face verificări", a spus preşedintele CSM.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, i-a luat apărarea premierului Ludovic Orban, susţinând că afirmaţiile acestuia nu au pus în discuţie independenţa judecătorilor. Ministrul de resort consideră că interpretările date de cei doi membri CSM sunt "extrapolate" şi "eronate".

Cătălin Predoiu a spus: "Guvernul României, nici în ansamblul său, nici vreunul din membrii săi, inclusiv primul-ministru, niciodată nu a pus în discuţie independenţa puterii judecătoreşti în nicio declaraţie, nici măcar această declaraţie, care este criticată. Această declaraţie a fost interpretată de colegele noastre în acest sens. După părerea mea, este o interpretare mult extrapolată şi eronată. Primul-ministru şi-a manifestat nemulţumirea faţă de rezultatul unei anumite decizii care priveşte în mod direct Ministerul Finanţelor Publice. Înainte de a fi prim-ministru, este cetăţean şi ca orice cetăţean are dreptul la o opinie, exprimată în spaţiul public. Pot să vă spun că sunt zeci de cetăţeni care trimit Ministerului Justiţiei memorii şi plângeri, în care sunt criticate deciziile puterii judecătoreşti. Dacă veţi considera că o astfel de declaraţie încalcă independenţa puterii judecătoreşti, atunci trebuie să le consideraţi şi pe cele câteva zeci care vin lunar la Ministerul Justiţiei. Chiar şi textual dacă veţi interpreta, declaraţia se referă doar la doleanţa ca toate cauzele să se judece cu atenţie. Nu este nimic rău în acest lucru".

La rândul său, judecătorul Bogdan Mateescu a remarcat faptul că în acest caz membrii CSM s-au sesizat imediat, în timp ce la alte declaraţii, cum ar fi aceea în care judecătorii au fost făcuţi "şobolani", Consiliul a intervenit abia după opt luni.

După deliberări, membrii Secţiei pentru Judecători au decis să pună această chestiune pe ordinea de zi, însă a fost amânată o decizie până la primirea unui raport de la Inspecţia Judiciară.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. este cumva inceputul sfarsitului?

    cine stie?! 

    Multe ar trebuii verificate la Orban si la guvernul sau.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb