Regiunea transnistreană mai dispune de gaze pentru încă 24 de zile, conform datelor prezentate în cadrul "Consiliului de Securitate" de la Tiraspol, convocat de liderul separatist Vadim Krasnoselski astăzi, transmite newsmakermd.
Regiunea transnistreană consumă în medie 270.000 de metri cubi de gaze pe zi şi are o rezervă de 13 milioane de metri cubi. În contextul crizei energetice, autorităţile încurajează întreprinderile să îşi desfăşoare activitatea noaptea, când consumul de energie este mai redus.
Centrala de la Cuciurgan, care funcţionează pe cărbune, poate produce un maxim de 150 MW, din care 23 MW sunt utilizaţi pentru propriile procese, iar restul este completat de hidrocentrala de la Dubăsari. În acelaşi timp, necesarul de energie electrică al malului drept al Republicii Moldova pentru 8 ianuarie a fost acoperit integral, conform unui anunţ al companiei de stat Energocom.
"Pentru ziua miercuri, 8 ianuarie, este preconizat un consum comparabil de energie electrică cu ziua de 7 ianuarie. SA Energocom a rezervat integral capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a acoperi necesarul de consum. Astfel, pe lângă producţia locală de la centralele de termoficare din Chişinău şi Bălţi, sursele de energie regenerabile locale, restul electricităţii va fi achiziţionată din import şi de pe bursă", a comunicat Energocom.
Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport, odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federaţiei Ruse. Până la acel moment, regiunii transnistrene îi erau asigurate atât necesarul de consum de gaze, cât şi producţia de energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului. În prezent, deficitul de curent electric al malului drept al Republicii Moldova, controlat de autorităţile constituţionale, este acoperit din importuri, preponderent din România.
Opinia Cititorului