Viaţa în marele oraşe are unele avantaje, dar şi multe dezavantaje. Poluarea extremă se află printre dezavantaje. Capitala Vietnamului, Hanoi, învăluită într-un strat dens de smog în ultimele săptămâni, se află în fruntea celor mai poluate oraşe din lume, context în care guvernul spune că va promova tranziţia accelerată la vehicule electrice pentru a atenua problema. Nivelul particulelor nocive PM2.5 a fost măsurat la 266 de micrograme pe metru cub în Hanoi, cel mai ridicat nivel din lista oraşelor cele mai poluate din lume, potrivit AirVisual, care furnizează informaţii independente despre poluarea atmosferică la nivel global prin intermediul unei aplicaţii pentru telefon. Vietnam, un stat din sud-estul Asiei, centru regional de producţie şi una din economiile cu cea mai rapidă dezvoltare din Asia, a raportat de mai mulţi ani poluare severă în principalele oraşe, în special în Hanoi. Smogul dens este cauzat în principal de traficul intens, arderea deşeurilor şi activităţi industriale.
Cu prilejul unei întâlniri avute la începutul anului cu ministrul Transporturilor, vicepremierul Tran Hong Ha a făcut apel la o tranziţie accelerată la vehicule electrice ca parte din efortul de reducere a poluării, potrivit presei de stat. În prezent, Hanoi are drept obiectiv ca cel puţin 50% din autobuze şi 100% dintre taxiuri să fie electrice până în 2030. ""Este responsabilitatea pe care statul o are faţă de oameni şi trebuie să existe acţiuni specifice şi oportune'', a spus Tran Hong Ha, citat de publicaţia Tien Phong. Ministerele Resurselor naturale, Mediului şi cel al Sănătăţii nu au dat curs imediat unei solicitări de comentarii din partea Reuters.
Pe de altă parte, smogul dens care a învelit săptămâna trecută capitala Indiei i-a determinat pe oficiali din domeniul aeronautic să avertizeze în legătură cu posibile perturbări ale zborurilor după ce deteriorarea calităţii aerului a dus la scăderea vizibilităţii până aproape de zero în anumite regiuni, informează Reuters. Delhi, care s-a confruntat cu smog şi o calitatea slabă a aerului de la începutul iernii, se afla pe cea de-a treia poziţie în clasamentul celor mai poluate capitale ale lumii, potrivit datelor companiei elveţiene IQAir. Nu au fost raportate încă devieri sau anulări, a precizat purtătorul de cuvânt al unui aeroport, însă autorităţile au avertizat într-o mesaj pe platforma X că aparatele de zbor care nu sunt dotate cu echipament ce ar permite efectuarea unor aterizări în condiţii de vizibilitate redusă s-ar putea confrunta cu dificultăţi. Pe reţelele de socializare, cea mai mare companie aeriană indiană, IndiGo, precum şi compania low cost Spicejet au avertizat de asemenea că există riscul unor întârzieri din cauza condiţiilor meteorologice. Unele curse feroviare din capitală au avut de asemenea întârzieri, a mai relatat presa. Calitatea aerului în New Delhi a fost estimată ""foarte slabă'', înregistrând un scor de 351, potrivit principalei autorităţi pentru controlul poluării din această ţară, cu mult peste nivelurile de la zero la 50 considerate bune.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2025, 12:15)
Poluarea a fost "rezolvata" in Europa prin ;
- Germania si Polonia au redeschis minele de lignit/carbune si
centralele aferente,in delirul "verzilor" pro razboi
- de bombele ecologice reprezentate de "tancherele" de transport
a gazului lichefiat "democratic" de peste ocean
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2025, 13:22)
In Rusia nu ai poluare?
Ce te doare capul de EU.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2025, 14:28)
Rusofobia e boala grea,
du-te la psihiatru,pana nu e tarziu