Zona euro se îndreaptă către o epocă de gheaţă

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 ianuarie

Zona euro se îndreaptă către o epocă de gheaţă

"În zona euro, motorul economic riscă să se blocheze definitiv". (Sentix)

Călin Rechea

Încrederea investitorilor privind activitatea economică din zona euro a scăzut şi în prima lună din 2025, conform ultimului raport de la Sentix GmbH (vezi graficul).

Indicele agregat a scăzut până la -17,7 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2023, de la -17,5 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 0,8 puncte, până la -5 puncte. Indicele condiţiilor curente a scăzut cu un punct, până la -29,5 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2022, în perioada crizei energetice.

"În zona euro, motorul economic riscă să se blocheze definitiv", avertizează analiştii de la Sentix, care mai subliniază că situaţia din Germania "pare să distrugă orice impuls ascendent". În aceste condiţii, "zona euro se îndreaptă către o epocă de gheaţă".

Investitorii încă mai aşteaptă o reducere a dobânzilor de către BCE, însă "marja de manevră se reduce rapid", pe fondul revenirii presiunilor inflaţioniste.

Mai mult, riscul politic va continua să crească în 2025, în condiţiile accentuării presiunilor pentru reducerea deficitelor bugetare.

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, încrederea investitorilor se menţine la un nivel foarte scăzut. Indicele agregat a înregistrat o scădere de 0,1 puncte, până la -33,3 puncte, iar indicele situaţiei curente s-a menţinut la -50,8 puncte, cel mai redus nivel din iunie 2020. Indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a scăzut până la -13,8 puncte, de la -13,5 puncte.

Pe fondul haosului politic din ţară, analiştii de la Sentix consideră că economia nu va ieşi din recesiune prea curând.

"Următorul guvern federal ar trebui să facă o schimbare curajoasă de curs. În schimb, discuţia este dacă şi cine are voie să comenteze politica germană", se subliniază în raport.

Dincolo de Ocean, investitorii şi-au temperat aşteptările înainte de preluarea mandatului de preşedinte de către Donald Trump. Indicele agregat al încrederii a scăzut până la 19,2 puncte, de la 21,6 puncte, pe fondul scăderii indicelui condiţiilor curente până la 30,5 puncte, de la 33,3 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 2 puncte, până la 8,5 puncte.

"Economia SUA rămâne robustă şi, dintr-o perspectivă globală, deţine cele mai bune cărţi în jocul economic actual", consideră analiştii de la Sentix.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a crescut în ianuarie 2025 cu 0,1 puncte, până la 11,5 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la 12,5 puncte, de la 13,5 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 1,2 puncte, până la 10,5 puncte.

Economia Japoniei a fost menţinută în categoria "uşoară ascensiune", în condiţiile în care indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut cu un punct, până la 7,6 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2024, pe fondul unei creşteri a indicelui aşteptărilor cu un punct, până la 6,8 puncte, şi a unei creşteri similare a indicelui situaţiei curente, până la 8,5 puncte.

"Economia Japoniei pare să beneficieze de pe urma monedei slabe", se arată în raport, însă "având în vedere amploarea deprecierii yenului, este surprinzător faptul că ţara exportatoare nu profită mai mult de pe urma acesteia".

Europa de Est a fost menţinută în categoria "declin" pe fondul creşterii indicelui agregat până la -11,7 puncte, de la -12 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut până la -20,8 puncte, de la -20,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 0,7 puncte, până la -2,3 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2024.

Indicele agregat al încrederii în economia Elveţiei a crescut în ianuarie 2025 până la 14,3 puncte, de la 14 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut până la 19 puncte, de la 22,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 4 puncte, până la 9,8 puncte.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a crescut până la -31,4 puncte, de la -37,2 puncte. Indicele condiţiilor curente a crescut până la -43 de puncte, de la -52 de puncte, în timp ce indicele aşteptărilor a crescut până la -19 puncte, de la -21 de puncte.

America Latină s-a menţinut în categoria "stabilizare" pe fondul creşterii indicelui agregat al încrederii până la -4,1 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2024, de la -4,6 puncte, în condiţiile scăderii cu un punct a indicelui situaţiei curente, până la -12,5 puncte, şi a creşterii indicelui aşteptărilor până la 4,8 puncte, de la 2,5 puncte în luna anterioară.

Pe fondul tendinţelor opuse din zona euro şi Statele Unite, indicele agregat al încrederii la nivelul economiei globale a scăzut uşor, până la 5 puncte, de la 5,3 puncte în luna precedentă. Indicele situaţiei curente a scăzut până la 3,3 puncte, de la 3,6 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o scădere de 0,4 puncte, până la 6,7 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna ianuarie 2025 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.121 de investitori, dintre care 212 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 6 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Țara are nevoie de o propagandă prorusă dârzä, autentic dacică.

    Cine a mai auzit de crize economice în capitalism?

    Vă spun un singur lucru, așa ceva nu s-a mai pomenit, iar eu nu pot torela așa ceva! 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Nu este criza economica a capitalismului, este criza fascismului verde si a politicienilor incompetenti.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Investițiile nerentabile sunt curățate de crize. Nu e o criză a capitalismului, ci o criză specifică în capitalism.

      Gazul sovietic este parte integrantă a policitilor extreme de tranziție la energie verde. Tot o criză ne-a scăpat și de ruși. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Nu era rău să puneți și un grafic al indicelui DAX.Numai neinincrede nu semnalează ,la peste 20k si cu industtria auto in declin.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Europa are 3 mari probleme,

    1. technologic este cu mult in urma USA si China 

    2. la preturile actuale de energie nu este competitiv 

    cu marii actori din lume

    3. o clasa politica conducatoare extrem de slaba  

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Europa are și 3 mari avantaje:

      1. tehnologic este la nivelul SUA și mult peste China. 

      2. criza energetică datorată statului criminal începe să fie depășită.

      3. clasa politică a fost afectată de strategia Maskirovka folosită de către statul criminal. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb