Tarifele impuse de Administraţia SUA şi presiunile macroeconomice pot creşte şi mai mult numărul de insolvenţe

R.S.
Macroeconomie / 9 aprilie

Alexandra Mehedintu, Country Manager ATRADIUS

Alexandra Mehedintu, Country Manager ATRADIUS

Pe fondul instabilităţii economice internaţionale, numărul insolvenţelor la nivel mondial a înregistrat în 2024 un salt de 19% faţă de anul precedent, arată cel mai recent raport Atradius "Insolvencies normalise, but trade war brings new risks", publicat de în aprilie 2025. Analiza, realizată pe 29 de pieţe globale, evidenţiază o tendinţă de revenire la nivelurile pre-pandemice, însă cu riscuri suplimentare generate de conflictul comercial în curs. România nu face excepţie, indicele insolvenţelor de 111 comparativ cu 2019, deşi aliniat cu trendurile observate în majoritatea ţărilor europene, indică o fragilizare a mediului de afaceri, conform unui comunicat transmis redacţiei.

"Această creştere a insolvenţelor în România este un semnal clar că mediul de afaceri se confruntă cu presiuni majore, sub forma inflaţiei, a costurilor de finanţare şi a incertitudinilor externe. Suntem într-un moment crucial, în care firmele trebuie să îşi consolideze mecanismele de gestionare a riscului pentru perioada următoare, mai ales că în prognoza pentru 2025, indexul insolvenţelor corporative creşte la 113", arată Alexandra Mehedinţu, Country Manager România la Atradius Credito y Caucion S.A. de Seguros y Reaseguros, care explică şi că: "pentru România, 2025 va fi un test de rezilienţă economică, deoarece insolvenţele din 2024 nu sunt doar un efect întârziat al pandemiei, ci şi rezultatul normalizării economice într-un climat plin de riscuri, care acum este amplificat de incertitudinile geopolitice, de tarifele comerciale impredictibile şi de costurile ridicate ale finanţării".

Raportul indică faptul că statele din Europa se confruntă cu un val semnificativ de insolvenţe corporative, pe fondul instabilităţii economice generate de preţurile ridicate la inputuri, de dobânzile mari şi de retragerea, în ultimele sale etape, a sprijinului guvernamental acordat în contextul pandemiei de Covid. La acestea, se adaugă acum şi unda de şoc produsă de noile tarife introduse de Administraţia SUA la începutul acestei luni. Astfel, dacă anul trecut, la nivel global, prognoza indica o stagnare a insolvenţelor pentru 2025, experţii Atradius estimează acum că o escaladare completă a războiului comercial ar determina continuarea creşterii numărului de insolvenţe. Există un risc semnificativ pentru scenariul de bază, generat de un război comercial în toată regula, care ar putea duce la tarife şi mai mari, o inflaţie mai ridicată şi întârzierea relaxării politicii monetare. În acest scenariu negativ, insolvenţele ar putea continua să crească cu 6% în 2025 şi cu încă 5% în 2026.

Turbulenţe în perspectivele economice ale acestui an

În acest nou context, pentru economia globală, analiza Atradius estimează o creştere de 2,6% în 2025 şi 2,8% în 2026. Politica tarifară extrem de incertă a Statelor Unite este însă o ameninţare serioasă pentru perspectivele de creştere la nivel global, în special pentru America de Nord. Zona euro este estimată să înregistreze o creştere de 0,9% în 2025, fiind influenţată de evoluţia Germaniei care rămâne foarte slabă din punct de vedere economic, deoarece sectorul industrial continuă să se confrunte cu dificultăţi, agravate de tarifele de import impuse de SUA. În contrast, ţările din sudul Europei prezintă cifre relativ solide ale PIB-ului, susţinute de creşterea sectorului turistic, de redresarea pieţei muncii şi de cheltuielile fiscale.

Raportul Atradius arată că regiunea cea mai afectată este Asia-Pacific, cu o creştere anuală a insolvenţelor de 8% în 2025 şi 3% în 2026. Aici domină efectul persistenţei condiţiilor nefavorabile, deoarece, la finalul anului 2024 insolvenţele se aflau deja la niveluri foarte ridicate, iar această tendinţă se prelungeşte şi în 2025. Atât Australia, cât şi Japonia se vor confrunta cu revizuiri semnificative în sens ascendent ale creşterii insolvenţelor în următorii doi ani. Pentru America de Nord, efectul este, de asemenea, semnificativ, cu o rată anuală de creştere de 6% în 2025 şi 5% în 2026. În Statele Unite, creşterea insolvenţelor este cu 5 puncte procentuale mai mare în ambii ani, ajungând la 7% în 2025 şi 5% în 2026.

În acest mediu dominat de multiple surse de risc la nivel global, "companiile româneşti trebuie să îşi adapteze rapid strategiile de gestionare a riscului şi să îşi consolideze rezistenţa financiară pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Consolidarea rezilienţei financiare nu mai este opţională, ci o condiţie esenţială pentru supravieţuire şi dezvoltare sustenabilă", afirmă Alexandra Mehedinţu, Country Manager Atradius România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb