În primele trei luni ale anului 2025, piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) a înregistrat 51 de tranzacţii, cu o valoare combinată estimată de 1,0 miliarde USD, reflectând o scădere de 25% a numărului de tranzacţii (68) şi o scădere de 29% a valorii (1,4 miliarde USD) M&A comparativ cu T4 2024. Nivelul mai scăzut al tranzacţiilor a fost în mare parte datorat unui început lent al anului, luna ianuarie 2025 înregistrând cel mai mic număr de tranzacţii (10) din septembrie 2023 (12), în timp ce activitatea a fost mai aproape de media lunară din 2024 în februarie şi martie 2025. Valoarea estimată mai scăzută a M&A din România în T1 2025 a fost afectată de cota record de tranzacţii cu valoare de tranzacţie nedivulgată (84%), conform unui comunicat transmis redacţiei.
Cea mai mare tranzacţie a cărei valoare a fost publicată din T1 2025 a fost achiziţia portofoliului de logistică al P3 Group de către CTP, cu sediul în Olanda, cel mai mare dezvoltator listat public de proprietăţi industriale şi logistice din Europa, pentru 280 milioane USD. Cumpărătorul a înregistrat o altă tranzacţie semnificativă în anul precedent, când a achiziţionat 5 parcuri industriale uşoare din portofoliul de logistică deţinut integral de Globalworth Real Estate Investments, pentru aproximativ 184 milioane USD. A doua cea mai mare tranzacţie divulgată ca valoare în această perioadă a fost achiziţia clădirii de birouri Victoria Center de către Solida Capital de la Macquarie Group pentru 31,7 milioane USD, unde EY a oferit servicii de due diligence financiar şi fiscal cumpărătorului.
Deşi investitorii strategici au rămas jucătorii dominanţi pe piaţa locală de M&A în T1 2025, reprezentând 80% din tranzacţii, investitorii financiari au reprezentat o cotă record de 16% din volumul tranzacţiilor, fiind impulsionaţi în principal de fonduri de capital privat străine care investesc în numeroase sectoare, inclusiv sănătate, energii regenerabile, imobiliare şi petrol şi gaze. Timpul va arăta dacă T1 2025 a marcat începutul unei reechilibrări structurale a pieţei M&A româneşti în conformitate cu alte pieţe din Europa Centrală şi de Est, unde investitorii financiari reprezintă aproape 20-25% din tranzacţii.
Tranzacţiile interne au scăzut de la 51% din tranzacţiile anunţate în T4 2024 la 43% în T1 2025, în principal ca urmare a unei creşteri a achiziţiilor externe de către investitorii români. Cota tranzacţiilor inbound (43%) a rămas destul de stabilă de la un trimestru la altul (QoQ), Statele Unite păstrând prima poziţie cu patru tranzacţii, urmate de Marea Britanie cu trei, ceea ce a marcat o revenire la poziţia sa pe termen lung ca al doilea cel mai activ investitor în România, după o perioadă de doi ani de inactivitate post-Brexit. Germania şi Polonia au ocupat împreună locul trei cu câte două tranzacţii fiecare.
Decidenţii români au înregistrat cinci tranzacţii outbound (cotă de 10%) în acest trimestru, întărind încrederea investitorilor interni pentru ţinte externe observată în 2024. Trei tranzacţii outbound s-au evidenţiat în T1 2025: investiţia minoritară a Morphosis Capital în Endurosat, un furnizor european de top de sateliţi şi servicii spaţiale, unde EY a oferit servicii de due diligence financiar şi fiscal pentru Morphosis; achiziţia BitDefender a BitShield Malaysia şi achiziţia de către Med Life a clinicii All Clinic din Moldova.
Sectorul Imobiliarelor, Ospitalităţii şi Construcţiilor s-a clasat pe primul loc ca volum în primul trimestru cu nouă tranzacţii, urmat de sectoarele Sănătăţii, Tehnologiei şi Producţiei Avansate cu câte şase tranzacţii fiecare. Sectoarele Produselor de Consum şi Retail şi Energie şi Utilităţi au urmat cu câte cinci tranzacţii fiecare. Sectorul Mobilităţii a înregistrat patru tranzacţii, inclusiv achiziţia mai multor afaceri de dealeri auto de lux (Ferrari, Aston Martin, Dallara şi Morgan) de către Holland Automotive Group din Canada, unde EY a oferit servicii de due diligence pentru vânzător.
Deşi vânzarea foarte aşteptată a Regina Maria Group de către MidEuropa nu a fost anunţată până pe 1 aprilie 2025, ar fi fost o omisiune să nu recunoaştem această tranzacţie inbound semnificativă în sectorul sănătăţii din România. Deşi comunicatele de presă oficiale nu au divulgat valoarea tranzacţiei, diverse surse de ştiri au estimat că CVC, susţinut de Mehilainen din Finlanda, a fost de acord să plătească peste 1,4 miliarde USD, ceea ce ar face din aceasta una dintre cele mai mari tranzacţii înregistrate vreodată în M&A românească. Această tranzacţie subliniază încrederea investitorilor străini în România ca destinaţie de investiţii.
În ciuda faptului că T1 2025 a înregistrat o scădere de la un trimestru la altul atât a volumului, cât şi a valorii M&A româneşti, a marcat totodată şi cea mai mare cotă de tranzacţii susţinute de sponsori financiari înregistrată vreodată, niveluri stabile de activitate inbound şi încrederea în creştere a decidenţilor români de a investi pe pieţe externe.