Consilul Europei a adoptat primul tratat internaţional privind AI

T.B.
Internaţional / 21 mai

Consilul Europei a adoptat primul tratat internaţional privind AI

Consiliul Europei a adoptat primul tratat internaţional obligatoriu menit să asigure respectarea drepturilor omului, a statului de drept şi a standardelor juridice privind democraţia în utilizarea sistemelor de AI, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, remis redacţiei.

Convenţia-cadru a Consiliului Europei privind AI şi drepturile omului, democraţia şi statul de drept a fost adoptată, la Strasbourg, în cadrul reuniunii ministeriale anuale a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care reuneşte miniştrii afacerilor externe din cele 46 de state membre, potrivit sursei.

Tratatul stabileşte un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viaţă al sistemelor AI şi abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând inovarea responsabilă. "Tratatul este deschis spre semnare şi ţărilor din afara Europei", se specifică într-un comunicat de presă al Consiliului Europei. Convenţia-cadru va fi deschisă spre semnare la Vilnius, la 5 septembrie, cu ocazia unei conferinţe a miniştrilor justiţiei, arată datele comunicatului.

Textul în sine a fost elaborat pe parcursul a doi ani de un organism interguvernamental care a reunit cele 46 de state membre ale Consiliului, Uniunea Europeană şi 11 state terţe (SUA, Australia, Canada, Israel şi Japonia), precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile şi ai mediului academic, în calitate de observatori, conform sursei.

Tratatul internaţional unic va asigura că inteligenţa artificială respectă drepturile oamenilor.

Potrivit comunicatului, "Prin acest nou tratat, intenţionăm să asigurăm utilizarea responsabilă a AI, una care respectă drepturile omului, democraţia şi statul de drept. Tratatul răspunde necesităţii de a avea o normă de drept internaţional susţinută de state de pe diferite continente unite de valori comune, ceea ce face posibilă valorificarea avantajelor inteligenţei artificiale, reducând în acelaşi timp riscurile pe care le reprezintă.", a declarat Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei.

Conform sursei, "Convenţia stabileşte cerinţe de transparenţă şi control adaptate contextelor şi riscurilor specifice, în special identificarea conţinutului generat de sistemele AI, iar părţile vor trebui să adopte măsuri pentru a identifica, evalua, preveni şi atenua posibilele riscuri şi pentru a evalua necesitatea unui moratoriu, a unei interdicţii sau a altor măsuri adecvate privind utilizarea sistemelor AI atunci când o astfel de utilizare este susceptibilă să prezinte riscuri incompatibile cu standardele privind drepturile omului", mai spun reprezentanţii Consiliului Europei.

Guvernele încearcă să ţină pasul cu progrese din domeniul AI, astfel Regatul Unit al Marii Britanii împreună cu cel al Coreei de Sud organizează cel de-al doilea summit global AI, având ca temă progrese însoţite de o întreagă serie de riscuri privind AI, transmite sursa.

Articolul de opinie comun intitulat, semnat Rishi Sunak şi Yoon Suk Yeol , "Doar standarde globale pentru AI pot opri o cursă spre abis", publicat de cotidiene din ambele tari, pregăteşte deschiderea de marţi a summitului, conform datelor din comunicat.

Summitul AI de la Seul are în vedere trei priorităţi - siguranţa AI, inovaţia şi incluziunea. Alte teme elaborate cu experţi din peste 30 de ţări, sunt: "impactul amplu asupra pieţei forţei de muncă, atacuri cibernetice sau biologice şi pierderea controlului societăţii asupra AI"; raportul mai menţionează şi impactul asupra mediului al cantităţilor vaste de electricitate utilizate de centrele de date pentru AI.

Chiar înaintea summit-ului, Institutul britanic pentru siguranţa AI a anunţat că în cursul verii va deschide un birou în Statele Unite, în speranţa intensificării colaborării internaţionale în ce priveşte reglementarea acestor tehnologii, conform sursei menţionate.

În Romania, la Bucureşti, pe 6-7 octombrie 2024, va avea loc una din cele mai mari conferinţe de AI din Europa, AIExpoEurope, indică sursa.

Subiecte de discuţie vor fi vaste: de la educaţie, la ecologie, de la domeniul legal la cel al schimbărilor profunde în societate, de la arhitectură şi urbanism la artă, dar mai ales impactul asupra meseriilor viitorului şi vă furniza posibile răspunsuri la marea întrebare: ne va fura AI job-urile?!

Potrivit Consiliului Europei, "Impactul pe care tehnologia îl are asupra umanităţii este o sabie cu două tăişuri. AI va impacta viaţa noastră de zi cu zi în moduri dramatice, dar şi în moduri subtile. Este necesar să avem o educaţia în digitalizare şi tehnolgii emergente, dar totodată este important ca entităţile naţionale internaţionale să creeze un mediu sigur care să garanteze libertăţi personale, precum şi dezvoltare şi cercetare. Orice metodă de educaţie în domeniul AI-ului este bine venită", spune Adrian Posteucă, specialist în tehnologii emergente.

Pentru mai multe informaţii, pentru a cumpăra bilete sau pachete promoţionale, click aici: www.aiexpoeurope.com

Conform sursei, "Evenimentul pe care îl organizăm are ca scop educaţia în industriile emergente, AI face deja parte din vieţile noastre şi urmează să o schimbe în multe aspecte, din acest motiv vom aduce la Bucureşti Speakeri din toate domeniile pe care AI le impactează în mod direct", Ruxandra Tătaru co-fondator şi CEO AiExpoEurope şi CryptoExpoEurope.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb