Constantin Niţă spune că proiectul "Prima casă" s-ar putea desfăşura pe o perioadă de patru ani

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 mai 2009

Ministrul IMM-urilor, comerţului şi mediului de afaceri, Constantin Niţă, a declarat ieri că programul "Prima casă" s-ar putea desfăşura, într-o primă fază, pe o perioadă de patru ani şi vizează construirea şi cumpărarea a circa 50.000 de locuinţe. "În momentul de faţă, suntem în discuţii cu Banca Naţională a României şi cu Asociaţia Română a Băncilor pentru a găsi un mecanism care să poată asigura funcţionarea acestui proiect, cu durată de patru ani, urmând ca în funcţie de rezultate să fie prelungit", a spus Constantin Niţă.

Acesta a mai adăugat că într-o perioadă de 3-4 ani, cu ajutorul acestui program, ar putea fi construite şi cumpărate 50.000 de locuinţe.\"Acest proiect poate să aibă succes în condiţiile în care sistemul bancar va accepta dobânzi mai mici. De asemenea, acesta are şi un rol multiplicator în economie, iar acest rol ne interesează foarte mult deoarece creează locuri de muncă în cosntrucţii\", a menţionat Niţă.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheor­ghe Pogea, anunţa recent că Executivul a aprobat prin memorandum programul "Prima Casă", prin care va garanta 80% din valoarea unui împrumut pentru cumpărarea unei locuinţe de către persoanele fizice. Programul se adresează în special familiilor tinere, care nu au avut niciodată o casă în proprietate şi nici nu au luat până acum un credit ipotecar.

Resursele fondului vor fi asigurate dintr-un împrumut de 100 milioane euro, care va fi garantat de stat în proporţie de 80%, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, căruia îi va fi extins obiectul de activitate, putând garanta inclusiv creditele ipotecare ale băncilor.

Pogea: Băncile pot face până joi "propuneri concrete" legate de programul Prima Casă

Guvernul aşteaptă până joi "propuneri concrete" de la bănci în legătură cu programul guvernamental Prima Casă, prin care se garantează credite pentru persoanele ce îşi cumpără prima locuinţă până în limita a 60.000 euro.

"Până joi, la orele 10, aşteptăm propuneri concrete în legătură cu acest produs din partea băncilor, astfel încât să putem consolida cel mai favorabil produs pentru Prima Casă", a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii băncilor, la sediul BNR.

Ministrul Finanţelor a mai declarat că Executivul a fixat drept condiţie principală pentru băncile ce vor fi selectate în program minimizarea costurilor cu finanţarea, dar a adăugat că aceste bănci "trebuie să aibă filiale în ţară" şi "să poată foarte uşor valoriza acest produs". "Important este să minimizăm costurile, să securizăm acest risc şi să putem face mulţi oameni să aibă acces la acest program", a afirmat Pogea.

Ministrul a refuzat să dea detalii în legătură cu comisionul de la Fondul de garantare. "Este un lucru prea important ca să îl discutăm acum, înainte de a cădea de comun acord între cei trei parteneri: Fondul de garantare, sistemul bancar şi Ministerul Finanţelor. Voi da un răspuns joi", a mai spus el.

Citiţi \"Guvernul ia astăzi în discuţie criteriile pentru participarea băncilor la programul \".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb