Constituţia Ucrainei aniversează zece ani

Ana Bâtcă
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 iunie 2006

Ucraina marchează, în 28 iunie, zece ani de la adoptarea Constituţiei. Acest eveniment, precedat de un proces constituţional lung şi anevoios reprezintă un moment de cotitură în istoria contemporană a Ucrainei.

Adoptarea noii Constituţii a ţării, în anul în care Ucraina marca cea de-a cincea aniversare a independenţei sale, a însemnat încheierea unei etape importante a dezvoltării sistemului juridic naţional, în crearea bazelor juridice ale Ucrainei.

"Constituţia Ucrainei a devenit o întruchipare a ideii naţionale şi o expresie a mentalităţii poporului, o probă a capacităţii naţiunii ucrainene, ca entitate politică şi etnică, de a dura o construcţie statală şi a formula un program de dezvoltare politică, economică, socială şi culturală a statului, un paşaport pentru integrarea Ucrainei în comunitatea europeană şi mondială", se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei Ucrainei, remis redacţiei.

Constituţia Ucrainei cuprinde norme cu caracter juridic şi politic care formează o bază unitară, necesară reglementării celor mai importante raporturi sociale, asigurării drepturilor şi libertăţilor omului, a unor condiţii de viaţă demne pentru acesta, a progresului ţării.

Odată cu adoptarea, în 1996, a noii Constituţii a Ucrainei s-au pus bazele juridice dezvoltării societăţii şi statalităţii Ucrainei. Constituţia stabileşte o serie de prevederi noi privind organizarea şi funcţionarea statului democratic de drept.

Constituţia Ucrainei este alcătuită din preambul şi 15 capitole (161 articole).

Numai prin adoptarea Constituţiei nu se rezolvă aplicarea în practică a tuturor postulatelor pe care ea le proclamă. De aceea, Constituţia din 1996 prevede necesitatea adoptării unui mare număr de legi noi, care să concretizeze drepturile, libertăţile şi obligaţiile de bază ale cetăţenilor, organizarea şi funcţionarea organelor puterii de stat centrale şi locale şi raporturile dintre cetăţeni şi stat.

După adoptarea Constituţiei, în Ucraina a început un proces lung de peste zece ani de aliniere la standardele europene în domeniul culturii politice şi în cel al politicii economice.

"De la 1 ianuarie 2006, au intrat în vigoare modificările la Constituţia Ucrainei, adoptate de Rada Supremă la 8 decembrie 2004. Redistribuirea prerogativelor preşedintelui Ucrai-nei în favoarea primului minis-tru şi a Radei Supreme trebuie să fie o garanţie a transpunerii în practică a reformelor democratice la toate nivelurile vieţii sociale şi politice a statului nostru", se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb