CONSTITUŢIONAL SAU NU Parlamentarii au rămas fără pensii speciale

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 18 februarie 2021

Parlamentarii au rămas fără pensii speciale

Parlamentul, cu majoritate de voturi din partea puterii şi a opoziţiei a decis ieri eliminarea pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi. Cu 357 de voturi pentru, zero abţineri, zero voturi împotrivă şi 30 de senatori şi deputaţi din partea UDMR care nu au votat, proiectul de lege iniţiat de PSD şi amendat de PNL şi USR-PLUS indemnizaţiile speciale pentru parlamentari au fost eliminate.

Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor a spus, înaintea votului din plen: "Să ne aducem aminte cum au apărut pensiile speciale: în 2010, după adoptarea legii pensiilor nu mai existau decât foarte puţine pensii speciale. După 2014, au început să curgă pensiile speciale. A culminat cu nesimţirea ca parlamentarii să-şi voteze pensii speciale. (...)

Noi trebuie să votăm desfiinţarea pensiilor speciale pentru că aşa este corect şi normal, iar azi este doar un prim pas. Trebuie să facem ordine în legislaţia în domeniul pensiilor pentru ca toţi cei care sunt la pensie să beneficieze de pensii corecte, iar cei care urmează să iasă să aibă garanţia că vor primi o pensie corectă. Trebuie să aducem cât mai aproape de principiul contributivităţii toate pensiile din România".

La rândul său, preşedintele PSD, deputatul Marcel Ciolacu a arătat, după votul din Parlament:

"Din acest moment nu mai există nicio scuză. Prin ordonanţă de urgenţă Guvernul poate modifica toate pensiile speciale. (...) Guvernul are această posibilitate. Singurele pe care nu le puteau modifica erau cele ale parlamentarilor pentru care trebuia lege distinctă prin Parlament pentru modificarea statutului. Mâine (n.red. - astăzi) domnul Cîţu poate să dea ordonanţă de urgenţă şi să modifice aceste venituri. (...) Vom vedea dacă vor să facă dreptatea până la capăt".

Decizia nu a fost salutată de toţi parlamentarii puterii care au atras atenţia că proiectul de lege are carenţe de constituţionalitate, motiv pentru care se aşteaptă ca judecătorii CCR să îl respingă în integralitate. Este vorba despre unul dintre amendamente, preluat de la USR-PLUS, care prevede că, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, încetează plata pensiilor speciale aflate în vigoare.

Deputatul liberal Florin Roman a spus: "Eu am mai văzut filmul acesta şi în legislatura trecută, când proiectele PNL pe acest domeniu au trecut cu unanimitate de voturi, au fost atacate de Renate Weber la CCR, iar Curtea a decis neconstituţionalitatea lor. Actualul proiect care a fost amendat şi care prevede inclusiv oprirea celor aflaţi în plată va avea mari probleme de constituţionalitate. Dacă ne-am fi dorit să nu facem decât a ne lovi unul pe altul şi am fi colaborat să scoatem o lege bună, sunt convins că azi am fi avut o lege constituţională".

Alfred Simonis, liderul deputaţilor social-democraţi a precizat: "Amendamentele neconstituţionale au fost depuse de PNL şi USR-PLUS. (...) Nu în 2010 s-au inventat pensiile speciale. Pensiile speciale s-au inventat în 2005, pentru magistraţi, de către Valeriu Stoica, fostul ministru al Justiţiei. Au urmat pensiile pentru aviatori, pentru cei din Consiliul Concurenţei, de la Curtea de Conturi, de la Curtea Constituţională, etc.. Trebuie să recunoaştem că înaintaşii noştri au greşit când au votat aceste pensii. Nu putem să începem să discutăm despre eliminare, plafonare, inechităţi în sistem, atât timp cât noi suntem beneficiari ai acestor pensii. De aceea este nevoie să votăm acest proiect, pentru ca de mâine să discutăm despre impozitarea pensiilor de peste 8000 de lei sau plafonarea la o anumită valoare a celor de 70.000 sau 80.000 de lei".

Reprezentanţii UDMR care nu şi-au exprimat votul au arătat că alegătorii au fost ieri înşelaţi prin eliminarea celei mai mici pensii speciale, care reprezintă doar 1% din valoare pensiilor speciale, atât timp cât restul de aproape 99% din pensiile respective rămân neschimbate.

În acest moment sunt 825 de foşti senatori şi deputaţi care primesc pensii speciale în valoare de zece milioane euro pe an, ceea ce reprezintă foarte puţin din totalul de 2,5 miliarde euro pe an pe care statul pe achită cu titlu de pensii speciale. Pensia specială medie a unui fost parlamentar este de 5843 de lei pe lună.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu vor adopta in veci o lege constitutionala. Precis au introdus niste mici greseli, astfel incat legea sa poata fi atacata la CCR. Doar nu sunt prosti sa-si taie singuri craca de sub picioare.

    legile sint facute in asa fel , incat sa fie respinse de ccr . cacealma !

    1. Asa cum spuneaZegrean ( un om apropiat de Coalitia de CENTRU-NOAPTEA (HOLERA GALBEN-PORTOCALIE +NOUA LEGIUNE),Legea este INCERTA.Un drept castigat(CCR),NU POATE FI ANULAT.In rest este discriminare!O alta pacaleala parlamentara!

    Pensiile speciale nu vor dispărea niciodată în actualul sistem politic. Ruperea de realitate și dezinteresul celor care conduc sunt evidente.

    Doar se mimează si se minte. S-a văzut la ultimele alegeri legimitatea acestor hoți. S-au votat între ei.  

    Ideea ca legea nu poate desființa pensiile aflate în plata e falsa! E adevărat ca legea nu operează retroactiv și nici nu o face:legea nu cere parlamentarilor care primeau aceasta pensie sa returneze banii încasați pana acum, doar sa nu mai încaseze pensia după întrarea legii în vigoare!

    1. Nu, nu este falsa! CCR o sa spuna ca pensiile in plata nu pot fi micsorate. Doar cele din viitor. De aceea ies acum multi din sistem

      Apoi cei cu pensia mai mica vor da in judecata guvernul si vor da in judecata guvernul si vor castiga pe discriminare.  

    Sa speram ca vor fi desfiintate ci cele de la Parlaamentul European. Ei au fost cei care l-au inventat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb