Construcţiile, în creştere înainte de venirea sezonului rece

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional #Construcţii / 17 decembrie 2020

Construcţiile, în creştere înainte de venirea sezonului rece

Andrei Rădulescu: "Construcţiile au evoluat la un ritm sub potenţial pentru a patra lună la rând în octombrie, ceea ce exprimă atingerea fazei de maturitate"

Statisticile publicate ieri de INS privind evoluţia sectorului construcţiilor în octombrie indică o nouă creştere moderată a activităţii din acest sector înainte de venirea sezonului rece, după revenirea pe creştere lunară din iulie şi accelerarea din august şi septembrie.

În ciuda avansului în activitate, construcţiile au evoluat la un ritm sub potenţial pentru a patra lună la rând în octombrie, ceea ce exprimă atingerea fazei de maturitate, consideră Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania.

Sectorul construcţiilor a crescut pentru a patra lună la rând în octombrie, cu un ritm lunar totuşi în decelerare de 1% de la 1,6% în luna septembrie. Construcţiile noi au urcat totuşi cu un ritm lunar de 7% în octombrie.

Analistul notează într-un raport: "Statisticile indică creşterea acestui sector intensiv în capital şi forţă de muncă cu un ritm anual ridicat în octombrie, evoluţie susţinută de mix-ul relaxat de politici economice. Cu toate acestea, construcţiile au evoluat la un ritm sub potenţial pentru a patra lună la rând în octombrie, ceea ce exprimă atingerea fazei de maturitate. (...) Se evidenţiază majorarea lucrărilor de construcţii noi cu 7% lună/lună. Pe de altă parte, lucrările de reparaţii curente şi cele de reparaţii capitale s-au ajustat cu ritmuri lunare de 7,8%, respectiv 12,5% în octombrie".

Dinamica anuală a construcţiilor a decelerat de la 20% în septembrie la 19,5% în octombrie, pe fondul atenuării ritmurilor de evoluţie ale reparaţiilor curente (de la 16,3% la 6,2%) şi reparaţiilor capitale (de la 83,8% la 42,9%).

Totodată, analiza lui Rădulescu pe obiecte de construcţii evidenţiază accelerarea componentei inginereşti de la 9,1% an/an în septembrie la 19% an/an în octombrie (maximul din mai), pe fondul dinamicii favorabile a investiţiilor publice. Pe de altă parte, lucrările de construcţii clădiri rezidenţiale şi cele de construcţii clădiri nerezidenţiale au decelerat în octombrie, la 20,9% an/an de la 26,4% an/an, respectiv 19,7% an/an de la 37,1% an/an.

"Prin urmare, în perioada ianuarie-octombrie 2020, construcţiile au consemnat un avans de 18% an/an, dat fiind că incidenţa pandemiei a fost contrabalansată de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice. Construcţiile noi, reparaţiile curente şi reparaţiile capitale au crescut cu dinamici anuale de 8,5%, 34,4%, respectiv 54,5%", mai notează Andrei Rădulescu.

Analistul mai consideră că sectorul construcţiilor va creşte cu un ritm ridicat în acest deceniu, superior dinamicii PIB, evoluţie susţinută de potenţialul de dezvoltare din perspectiva infrastructurii critice, persistenţa costurilor reale de finanţare la un nivel accesibil şi implementarea programelor lansate de Uniunea Europeană în acest an (Next Generation şi cadrul financiar multianual 2021-2027).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb