Mari companii industriale şi mari producători de hidrocarburi, printre care se află Shell, BP şi Tata Steel, cer politicienilor europeni să ia în considerare "forţarea consumatorilor să cumpere produse mai puţin poluante", conform unei ştiri recente de la Financial Times, deoarece "o astfel de acţiune este necesară pentru a stimula investiţiile în tranziţia energetică".
Solicitarea apare într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, respectiv comisarului pentru climă, Wopke Hoekstra.
"Va trebui să ne concentrăm pe crearea cererii pentru a obţine noi perspective de investiţii", se subliniază în scrisoare, alături de avertismentul că în lipsa intervenţiei politice "vom asista la un exod industrial".
Relocarea capacităţilor industriale este inevitabilă în condiţiile în care "societăţile care încearcă să investească în metode de producţie care pot conduce la reducerea emisiilor de dioxid de carbon se scot singure de pe piaţă prin preţurile mari, determinate de costurile ridicate".
FT arată că arderea hidrocarburilor şi procesele industriale sunt responsabile de 85% din emisiile globale de CO2 şi de 64% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, iar Comisia Europeană încearcă să stimuleze investiţiile în sectoarele care stau la baza tranziţiei către energia verde.
"În timp ce blocul comunitar a crescut cu succes producţia de energie electrică din surse regenerabile, alte părţi ale tranziţiei de la utilizarea hidrocarburilor în industrie au fost mai dificile", mai subliniază Financial Times, care apoi arată că sugestia obligativităţii va fi deosebit de controversată, în condiţiile în care va conduce la creşterea costurilor pentru consumatori.
Consumatorii europeni sunt deja greu încercaţi de creşterea costului vieţii în ultimii ani, ca urmare a cheltuielilor guvernamentale pentru combaterea efectelor pandemiei, creşterea costurilor în cadrul lanţurilor de aprovizionare şi a preţurilor energiei.
Mai mult, "mandatele ar putea stimula cererea de produse care nu reduc semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră, dacă nu sunt concepute bine", după cum mai scrie FT.
Din păcate, publicaţia financiară nu aduce în discuţie modul în care obligativitatea cumpărării unor produse ar putea reprezenta o încălcare gravă a principiilor pieţei libere din tratatele europene.
Semnatarii scrisorii, între care se mai regăsesc producătorul de biocarburanţi Neste, producătorul de materii prime pentru materiale plastice BlueCircle Olefins, producătorul german de electricitate RWE, grupul energetic suedez Vattenfall şi grupul danez de energie eoliană Orsted, susţin că taxarea emisiilor de carbon la intrarea produselor importate pe piaţa unică nu este suficientă, deoarece "nu ajută exportatorii europeni şi acoperă în general materiile prime, dar nu şi produsele finite şi semifinite, cum ar fi automobilele, mobila sau jucăriile".
În scrisoare se mai evidenţiază faptul că o serie de cerinţe obligatorii au fost deja aplicate, cum sunt normele care obligă furnizorii de combustibili să includă o cotă de combustibili sustenabili în produsele vândute.
Companiile semnatare mai arată că şi alte produse, precum materialele plastice, materialele sintetice, cauciucul, oţelul şi mai multe materiale de construcţie şi combustibili ar putea fi acoperite de astfel de mandate.
"Modelul de afaceri existent al industriei europene este deja sub presiune, în timp ce aceasta nu mai este capabilă să plătească din propriul buzunar costurile suplimentare ale sustenabilităţii", mai avertizează semnatarii scrisorii adresate Comisiei Europene, conform ştirii din FT.
O serie de voci critice arată că impunerea unor astfel de mandate pentru achiziţionarea forţată a produselor considerate mai puţin poluante va avea un singur efect: accelerarea dezindustrializării Uniunii Europene.
Oare ce alte mandate ar mai putea fi luate în considerare de autorităţile de la Bruxelles pentru creşterea competitivităţii şi asigurarea succesului tranziţiei verzi?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 07:42)
Stimate domnule Rechea,
Au trecum cam 35 ani de la evenimentele din 1989. Cred ca o privire inapoi ar fi binevenita. Nu as folosi cuvintele bilant si realizari, dar cam astea ar fi.
Un articol dedpre realizarile din ultimii 13 ani, cred ca ar fi binevenit. Si ca orice apreciere, ar trebui facuta prin comparatie.
Cred ca sunteti peroana potrivita
Cu stima
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 10:55)
comunismul nu mai poate exista. s-a dus blocul tarilor comuniste, inclusiv Rusia, sau China nu mai sunt comuniste, singura tara comunista din lume azi, coreea de nord.
Deci s-a dus si piata unde vindeau comunistii petardele produse in RO.
Azi, dc vrei sa faci comunism, poti dar nu vei avea acces la nici o piata in afara de BRICS. Si in brics e China. Cu china nu poate concura nimeni, la nimic. Decat la mancare ecologica, cai de curse , si resurse, eventual niste aur cred ca ar dori sa cumpere. Restul, cam ce? N-ai ce. Din astea, nu poti plati si angaja tot poporul.
Deci, nu mai poate exista comunismul ca nu mai exista blocul comunist unde-si vindeau ei unii altora petardele produse de clasa muncitoare.
De altfel georgescu nu propunea comunism, pt cei ce v-ati uitt doar la tic tok, reclamele cu nostalgia comunismului bravo, dar programul apa glie energie l-a citit cineva? nu cred. oricum totul a fost o besina mincinoasa. totul va fi gratis, lapte si miere de la tata lui georgescu vom suge toti in RO.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 11:47)
scopul acelor reclame cu nostalgia comunista a fost doar sa obisnuiasca populatia cu ideea de dictatura. un conducator de glie, ales pe viata, fara posibilitate de a mai fi dat jos prin vot, fara partide, dar cu "alesi", ce stau in marea adunare generala maxim 8 ani.
Binenteles asa ceva nu poate exista in UE, UE se bazeaza pe democratie, drepturile omului, libertate de exprimare de circulare etc. NATO asa si asa, vedem membru nato turcia e dictatura.
Dar din ue zburam, cu dictatori si fara pluripartidism, fara free speech, fara drepturile omului. Zburam clar. Si atunci ne pleaca si multinatioanlele, ca de-asta textele cu multinationalele out, nu, vor pleca ele cand vom avea taxe vamale catre EU. vor pleca si investitorii, "dar lasa ca sunt si alti investitori", china rusia, etc)
Important pt ei e sa prinda dictatura ce au avut-o si au pierdut-o. Armata, politia, si justitia toate in mana lor, si biserica, si bye, pot fura cat vor, nu mai ajung in veac la parnaie.
Va dati seama ca unul ca becali, miliardar, cu palate sau unul ca poltra milionar cu zeci de case, nu ar sustine comunismul ca nu-s nebuni, ce sa faca sa meaga ciobani la oi din nou?
deci ce a fost inainte de 89, "fara clase sociale", eram saraci dar fericiti, nu va mai fi, decat niste romani oligrahi pro rusi, putrezi de bogati, care ne vor lasa si pe noi sa behaim pe aici cu proprietatea privata dar fara sa devenim vreodata prea mari, ca mari vor fi doar ei.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 11:48)
De ce nu se fac si tabere de munca fortata sa creasca competitivitatea? Si lagare de reeducare, ca doar exista experienta in Europa?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 16:37)
Excellent! Aceasta este abordarea potrivita. Cu asemenea idei constructive ducem societatea inainte, nu cu critici si indoieli. Nici nu mai conteaza unde o ducem, atat timp cat privim construtiv spre viitor, cu eficienta maxima. Maxima!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 12:18)
"Consumatorii din UE ar trebui obligaţi"
ce reteta invechita,
ca la comunistii bolsevici,care obligau oamenii
sa manance mai putin, sa stea in frig si intuneric,
pai asa nu mai inteleg de ce am impuscat pe Ceausescu
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 21:46)
Ursula o sa ramana fara job pana in 2029. Nu ca va fi data afara, ci ca va disparea jobul ei. Daca se continua asa, nu are cum sa mai reziste UE. Se vor pastra unele componente, dar Comisia sigur nu va mai exista pana la urmatoarele alegeri europene. Ni se pare imposibil. Uitati-va cate s-au intamplat in ultimii 5 ani. In urmatorii 5 , va fi si mai si.
4. tranzitia verde spre faliment
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 16:34)
In conditiile in care conceptele de libera exprimare, democratie, vot liber au ajuns doar vorbe goale in UE, ce mai conteaza încălcarea gravă a principiilor pieţei libere din tratatele europene ? Daca vorbesti de natiune, frontiera si suveranitate incepi sa devii infractor, asa ca viitorul suna bine.