Consumul record de petrol şi cărbune a condus la cel mai mare volum de emisii ale gazelor cu efect de seră

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iunie

"Energia curată încă nu acoperă nici măcar creşterea cererii de energie şi se poate spune că tranziţia energetică nici măcar nu a început". (Nick Wayth, director executiv Energy Institute)

Călin Rechea

Energia consumată din surse regenerabile în 2023 a fost insuficientă pentru a reduce consumul de energie din petrol şi cărbune, care a atins noi recorduri, de 196,43 Exajouli (EJ), respectiv 164,03 EJ, după creşteri de 2,5% şi 1,6% faţă de anul precedent (vezi graficul 1). Un EJ este echivalent cu aproximativ 170 de milioane de barili de petrol.

Consumul record de petrol şi cărbune a condus la cel mai mare volum de emisii ale gazelor cu efect de seră

Consumul de energie produsă în hidrocentrale a scăzut cu 2,3%, până la 39,7 EJ, în timp ce consumul de energie obţinută din gaze naturale a stagnat la circa 144,3 EJ, conform datelor din Statistical Review of World Energy 2024, publicat de Energy Institute (EI) din Londra.

Consumul de energie produsă din cărbune a atins un nou record istoric în condiţiile menţinerii tendinţei de creştere accelerată din regiunea Asia-Pacific din ultimii 20 de ani (vezi graficul 2).

Consumul record de petrol şi cărbune a condus la cel mai mare volum de emisii ale gazelor cu efect de seră

Raportul mai arată că şi producţia de cărbune la nivel global a atins un nou record istoric, de 179 EJ, în condiţiile în care regiunea Asia-Pacific a reprezentat circa 80% din producţia totală, concentrată în doar patru ţări, respectiv China, India, Indonezia şi Australia. Producţia din China a fost de peste 50% din totalul producţiei globale.

Din puncte de vedere al consumului, China ocupă de asemenea primul loc, cu 56% din totalul global de 164,03 EJ.

Şi producţia de petrol a înregistrat un nou record în 2023, de peste 96 de milioane de barili pe zi, pe fondul unei creşteri de 8% a producţiei din SUA, care a ocupat din nou primul loc în clasamentul producătorilor. Producţia din Rusia a scăzut cu 1% faţă de anul precedent, în timp ce producţia din America Centrală şi de Sud a înregistrat cea mai mare creştere, de 11%.

Consumul de petrol a depăşit pentru prima dată pragul de 100 de milioane de barili pe zi, conform datelor de la Energy Institute.

Cererea globală de gaze naturale a rămas relativ stabilă în 2023 pe fondul scăderii cu 6,9% în Europa, până la 16,68 EJ, cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani. Cererea de gaze naturale din Asia-Pacific a crescut cu aproape 2%, pe fondul unei creşteri de 7% în China şi India.

Creşterea producţiei de energie din hidrocarburi până la un nou record a condus şi la atingerea unui nou record pentru emisiile de gaze cu efect de seră, care au crescut cu 2% în 2023 şi au depăşit pentru prima dată 40 de gigatone echivalent CO2 (vezi graficul 3).

Consumul record de petrol şi cărbune a condus la cel mai mare volum de emisii ale gazelor cu efect de seră

"Energia curată încă nu acoperă nici măcar creşterea cererii de energie", a declarat directorul executiv al Energy Institute, Nick Wayth, pentru Financial Times, iar apoi a adăugat că "se poate spune că tranziţia energetică nici măcar nu a început".

Emisiile de CO2 din arderea hidrocarburilor reprezintă circa 87% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

Datele din Statistical Review of World Energy mai arată că ponderea hidrocarburilor în mixul energetic la nivel global a scăzut cu 0,4 puncte procentuale faţă de 2022, până la 81,5%. În 1995 această pondere era de 86%.

Ponderea hidrocarburilor în mixul energetic din Europa a scăzut sub 70%, respectiv 68,6%, pentru prima dată de la Revoluţia Industrială, după cum arată datele de la EI, iar Nick Wayth a declarat că "ar fi nevoie de o schimbare majoră neaşteptată pentru ca Europa să se abată de la această traiectorie".

În cazul Statelor Unite, reducerea consumului de cărbune cu 16,2% a determinat o scădere de circa 2 puncte procentuale a hidrocarburilor în mixul energetic, până la 80,6%.

Pe de altă parte, consumul de hidrocarburi din India a crescut cu 8%, în condiţiile în care consumul de cărbune a depăşit consumul cumulat din America de Nord şi Europa.

Consumul de hidrocarburi din China a crescut cu 6,3% în 2023 faţă de anul precedent, până la circa 139 EJ, în condiţiile în care cea mai mare economie a Asiei reprezintă aproape 28% din consumul global de energie, iar ponderea hidrocarburilor în mixul energetic a scăzut până la 81,6%.

Declinul ponderii în mixul energetic al Chinei are loc pe fondul creşterii rapide a capacităţilor de producţie din surse regenerabile. Capacităţile solare şi eoliene instalate în China în 2023 au reprezentat 63% din totalul global, în condiţiile în care jumătate din capacitatea globală de stocare a energiei electrice se află tot în China.

În raportul Statistical Review of World Energy, care a fost publicat de BP timp de peste 70 de ani, până în 2022, se subliniază că există contraste puternice între Nordul Global şi Sudul Global.

Energia consumată în Sudul Global a ajuns până la 56% din consumul total, pe fondul unei creşteri de două ori mai mari decât media globală, de circa 2%.

"Cererea totală de energie a scăzut în America de Nord (-1%) şi Europa (-2%), unde mai ales cererea de energie electrică este afectată tot mai mult de reglementările privind eficienţa energetică, de iluminatul eficient din punct de vedere energetic şi de schimbarea obiceiurilor de consum", se mai arată în raportul de la EI, unde se mai subliniază că 10% din populaţia lumii nu are acces la electricitate, în timp ce 2,6 miliarde de oameni se bazează pe combustibili foarte poluanţi pentru încălzire şi gătit.

Autorii raportului estimează că vom asista la o creştere semnificativă a cererii de energie în viitor, în condiţiile în care consum actual din Africa şi Asia de Sud reprezintă mai puţin de 10% din consumul global, pe fondul unor populaţii mari şi a accesului limitat la energia care să le permită dezvoltarea.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Politica verde actuala,

    reflecta calitatea politicienilor actuali,

    niste habarnisti platiti gras de tot  

    1. China vrea sa ne vanda panouri solare la jumatate de pret (adica in pierdere pentru ei) si noi refuzam. Nu este asta aroganta?

      Nu mai bine cumparam acum cantitati imense de panouri solare ieftine din China, si ne subventionam timp de 2-3 ani cele cateva fabrici pe care UE si SUA le au ca sa reziste in piata si sa investeasca in cercetare? Oricum industria asta a panourilor solare este foarte poluanta si nu mai este chiar supertehnologie ca sa zici ca ramanem in urma chinezilor. 

      Este un pret fals prin care guvernul chinez sponsorizeaza inchiderea fabricilor din restul tarilor, dependenta de China si convulsii sociale generate de disparitia locurilor de munca.

      Chinezii iti inchid fabricile dupa care, in lipsa concurentei, iti fac pretul cat vor ei

      Ai inteles cum functioneaza China communista?  

    intrebarea e dc platim noi europenii credit carbon pentru ce polueaza chinezii si indienii?!…. e o forma de plata pentru industria externalizata?! …

    in ro co2 percapita de din crash din vremea lui nicu.. 

    s c c r e t 

    1. Politica si logica strutului..."nu e razboiul nostru", "nu e poluarea noastra" dar pana Musk ne face rost de o noua planeta, avem doar planeta Pamant...nu avem grija de ea, ajungem istorie ca si aia din Insula Pastelui

      oamenii pentru istoria pamant..sunt doar o "clipire"...sau un "cascat"...

      nu ne simte lipsa pamantul... poate sa ii simtim noi lipsa celor de pe pamant ... in terecut existente in prezent in lipsa si in viitor cv disparute... 

      Pamantul se adapteaza mereu... noi ne vom adapta?! eu cred ca da... caci alta directie nu e decat extintia... in schimb panantul are mult si bine pana la extinctie.. 

      vrem nu vrem ne aflam in noul ciclu glaciar de incalzire globala pana la topire ghetari ..poate si sucire camp magnetic si poli ...si altele... omenirea nu poate sa controleze un proces natural.... 

      oplus ca adeptii "economiei - bancheri credit" ori habar nu au...ori au cunostinte de date istorice...ori le ascund intentionad de la discutiile si marile lor dezbateri pentru "clima"... 

      Datele istorice spun asa: ciclul glaciar in anii de incalzire globala ...are jos o albie de minime medie temperaturi scazute...iar dupa urmeaza cv mii de ani legati unde pe grafic se catapulteaza la propriu temperaturile.... adica temperaturile urca vertiginos pe grafic in cv mii de ani legati.... dupa ce se duce spre varf ...sta in varf cv alte mii spre zeci de mii de ani...la cote inalte... de unde de acolo descreste foarte foarte lent iar spre minimele istorice...peste zeci de mii de ani proces...unde o sa ai era glaciara la zeci de mii de ani si alta la suta de mii de ani si alta la sutele de mii de ani... ce includ si variatii de polaritati schimbari de ax...calota glaciara... aparitie disparitie insule vulcanice... etc... 

      ne aflam de cand cu povestea "egiptului" sau "babilonului"... cand clima permitea in regiunile respective ... "gradinile inverzite si belsug"... pe o traiectorie ascendenta de temperaturi globale...  

      Si nu este vina OMULUI ca majoritate! 

      Omul contribuie si el...dar analizele din calotele glaciare arata ca... cu sau fara om ..procesul continua oricum.... 

      Tocmai industrializarea si extractiile ...au mai scos si eliberat din supape de presiuni "cutremure" sau "eruptii vulcanice" mai severe... faptul ca omul a tot scos din scoarta... a redus din presiunile interne ... iar azi bagam "dinozaurii si vegetatia trecuta"... in mancare masini case ...oameni prin ingerare.... si noi la randul nostru o sa fim "consumati" de altii in fata.... 

      poti sa dai si miliardele de credite si bani.. procesul natural de era glaciara nu se va opri... 

      si da asta se va traduce si prin senzatii de "poluare"...chiar daca in realitate in unele state poluarea va scadea foarte mult... pentru ca vor ramane capacitatile respective... populatia in viitor...dupa alt slump ori crash demografic global... se va mai catapulta o tura pa zeci de miliarde...stiu... omenirea de acum nu poate sa constientizeze...dar se va intampla asta.... chiar si daca se vor da bombe atomice... si populatia va scadea abrupt...faptul ca tehnologiile avanseaza accelerat vor permite oamenilor din viitor sa detina mai mult control si capital..vor putea sa creasca pe verticala mai mult decat pe orizontala... cum este cazul acum.... 

      Este uimitor cat de "negativisti" sunt oamenii despre viitor...si totusi sunt exemplele cu miile pe pamant in prezentul nostru..si de fapte "bune".... pai marea poluare din India de pe plajele si raurile lor... nimeni nu spune ca sunt in scadere sau curatate din ele...in China marea poluare in trecut..sau teritorii "desertificate" azi verzi si curate... in Africa...continente cu iesire la ocean... ce americani europenii englezii italienii ..isi deversau deseurile tehnologice direct la ei.... era prina africa de mizerie o=in 90-2000... de ceva timp si ea incepe a se curata... deci e progres... 

      e adevarat ca si amazon s-a cam defrisat... dar si alte parti s-au impadurit...ori populat...ori reciclat... 

      In RO s-au taiat padurile... si nu erau virgine cum multi mint...erau cv de 50-80-90 ani...pe regiuni... s-a mai repetat procesul in ro de taiere ani legati anumite zone si dupa reimpadurire... 

      s c c r e t 

      Bai ssecretule tu chiar iti inchipui ca citeste cineva textele alea ale tale inghesuite neaerisite practic de necitit?

      la sccret, miile si zecile de mii de ani de cicluri naturale sunt echivalente cu cei 200 de ani de industrializare si modificare abrupta a climei... dar fiecare are dreptul la opinie, restul e selecție naturala :))

    Votati Aladin Georgescu !

    1. Saau macar George Aladinescu.

    Slava! După ce au distrus economia iorepei prin grean deal acum ne spun că a fost degeaba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb