Contestaţiile împotriva Legii retrocedărilor, judecate pe 10 mai

Alexandra Crăciun
Ziarul BURSA #Politică / 24 aprilie 2013

Mihai Răzvan Ungureanu

Mihai Răzvan Ungureanu

Mihai Răzvan Ungureanu: "Sper să vedem această lege infirmă, întorcându-se în Parlament"

Curtea Constituţională (CC) a decis, ieri, să preschimbe termenul de judecare a contestaţiei depuse de PDL împotriva legii restituirii imobilelor şi terenurilor preluate abuziv de regimul comunist pentru 10 mai. Iniţial, termenul de judecată fusese stabilit pentru 22 mai.

Contestaţiile pe care judecătorii CC trebuie să le rezolve provin de la PDL, dar şi de la Forţa Civică, care speră ca angajarea răspunderii Guvernului pe legea retrocedării să fie anulată.

Liderul FC, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, ieri, că îşi doreşte ca pe baza motivaţiei solide din sesizare să obţină dezbaterea în Parlament a proiectului partidului său pe aceeaşi temă care a fost dezvoltat împreună cu asociaţiile de pro­prietari.

Totodată, fostul premier a mai atras atenţia asupra faptului că guvernul USL nu a luat în calcul cele 22 de pagini de comentarii pe tema respectivului proiect legislativ de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi nici de observaţiile Consiliului Legislativ.

"Domnul Victor Ponta este imun la orice critică, chiar şi atunci când este vorba despre prevederi absurde sau evident eronate ale legii. Nu con­tează nici părerea celor vizaţi, adică a proprietarilor, nici cea a celor avizaţi, adică a experţilor ro­mâni sau străini. Premierul îşi închipuie că, în România, cuvântul lui a devenit lege", a mai adăugat liderul FC.

Contestaţiile depuse de PDL şi FC fac referire la caracterul neconstituţional al legii, atât prin încălcări procedurale cât şi de fond.

Cele două partide din opoziţie au reclamat că se încalcă Decizia 1431/3.11.2010 a CCR, care precizează că atât timp cât există deja un proiect de lege în dezbatere, Guvernul nu poate să-şi asume răspunderea pe altul pe aceeaşi temă.

Un scenariu similar a avut loc în 2010, în timpul guvernării Boc, când angajarea răspunderii pe legea educatiei a fost anulată de CCR, pe motiv de neconstituţionalitate.

Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat la momentul respectiv că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, în condiţiile asumării răs­punderii Executivului asupra unei legi aflate deja în dezbatere par­lamentară.

Ţinând cont de acest antecedent, membrii FC şi PDL sunt încreză­tori că CCR va anula angajarea răs­punderii pe actuala lege a retrocedărilor.

Fostul premier al ţării, Mihai Răzvan Ungureanu menţiona, ieri, că mizează pe neconstituţionalitatea unui număr dintre articolele legii propuse de guvern, precum şi pe încălcarea procedurii de angajare, astfel încât legea să se întoarcă în Parlament.

"Sper să vedem această lege infirmă în­tor­cându-se în Parlament. Sper ca apoi să participăm, în sfârşit, la o dezbatere parlamentară reală şi constructivă, care să determine soluţia optimă în chestiunea retrocedării proprietăţilor, o soluţie care să aducă dreptate proprietarilor de drept, să fie sustenabilă pentru resursele statului român şi să permită sancţionarea tuturor celor care îi îngreunează aplicarea sau o încalcă", a conchis liderul FC, Mihai Răzvan Ungureanu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ori ne dati casele inapoi ori vrem titluri de stat sau actiuni, daca guvernul zice ca nu are bani ptr despagubiri.

    Cum sa-i sai omului niste puncte fara valoare certa in locul unei case? cum ar fi de maine sa inlocuim salariile in Roni cu puncte?

    E un mascarici Ponta si camarila lui de golanasi in frunte cu Baesu...  

    1. daca Ponta este un mascarici acel MRU care doreste sa dea 15% este un animal care vrea numai el sa manamce carne de cobe ,lasati legea sasi faca efectele ca altfel vom astepta mult si bine sa se schimbe guverne si noi vom lua praful de pe toba .am luptat peste 10 ani prin tribunale si am obtinut o hotarare care nu poate fi aplicata pentru ca nu avem o lege .Buna rea lasati legea sasi faca efectul asea poate vom recupera si noi macar bani dati la avocati. multumim si asteptam ca acest ccr sa dea drumul la lege si sa nu se puna contra penru ca o luam iar de la inceput si ne invartim in jurul cozi pana la calendrele grecesti si se bucura tot cei care se invart pe la guvernare.

      Unde ati fost pana acum ?

      Ce ati facut cu samsarii pe care i-ati tolerat ?  

      Era mai bun proiectul " ungureanu " ???

      Aveti memorie scurta domnilor de la PDL si FC . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb