CONTRACTE OPTIONS TRANZACŢIONATE LA NEW YORK: Preţul petrolului ar putea ajunge la 80 de dolari/baril în acest an

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iulie 2005

Preţul petrolului brut ar putea creşte pînă la 80 de dolari/baril în acest an, arată contractele options tranzacţionate la New York Mercantile Exchange. Investitorii speculează că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va produce ţiţei suficient acoperirii cererii, în cazul apariţiei unei disfuncţionalităţi în procesul de aprovizionare la nivel mondial.

Potrivit datelor New York Mercantile Exchange, 6.900 de contracte options mizează pe o creştere a preţului la 80 de dolari/baril în decembrie 2005, comparativ cu media de 77 de dolari/baril în ianuarie. Există însă, în proporţie de 21%, şansa ca preţul să ajungă la 75 de dolari/baril în decembrie, cînd vor expira contractele respective, consideră Adam Sieminski şi Michael Lewis, strategi la "Deutsche Bank" AG.

Cotaţiile petroliere au crescut în acest an, în parte din cauza temerilor legate de faptul că o posibilă dispută pe marginea programului nuclear al Iranului ar putea genera un conflict cu SUA, respectiv întreruperea livrărilor din Orientul Mijlociu. "Percepţia este aceea că riscul creşterii preţurilor e, acum, mai mare decît la începutul anului", mai spune Adam Sieminski, adăugînd: "Echilibrul pe piaţă este atît de strîns, încît o problemă precum confruntarea nucleară cu Iranul ar putea aduce multe temeri privind aprovizionarea".

Amintim că, la data de 27 iunie, preţul petrolului brut a atins maximul istoric de 60,95 dolari, la New York, amplificînd îngrijorarea că economia mondială va fi afectată de costurile mari ale energiei. Ieri, la International Petroleum Exchange din Londra, ţiţeiul era cotat la 57,45 dolari/baril, în scădere cu 9 cenţi faţă de sfîrşitul săptămînii trecute. New York Mercantile Exchange a fost închisă, dat fiind că americanii au sărbătorit, ieri, Ziua Naţională.

Analiştii sînt de părere că, în această săptămînă, preţul ţiţeiului ar putea scădea, dată fiind creşterea stocurilor din SUA. Un număr de 22 din 53 de analişti şi strategi intervievaţi de Bloomberg, adică 42%, au menţionat că preţul ţiţeiului va scădea în perioada 4-8 iulie. Numai 15 (28%) au spus că acesta va creşte, în timp ce 16% au anticipat o modificare nesemnificativă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb