Contractul pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru a fost semnat

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 iulie

Contractul pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru a fost semnat

English Version

Premierul Marcel Ciolacu: "Retehnologizarea hidrocentralei este unul dintre obiectivele esenţiale ale sistemului nostru energetic"

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: "Retehnologizarea CHE Vidraru va creşte capacitatea de producţie a energiei regenerabile, cu impact pozitiv asupra întregului sistem energetic naţional"

Lucrările la hidrocentrala Vidraru vor dura şapte ani, conform directorului Hidroelectrica, Karoly Borbely

Contractul pentru începerea lucrărilor de retehnologizare a Amenajării Hidroenergetice (AHE) Vidraru a fost semnat, ieri, în prezenţa Premierului, Marcel Ciolacu şi a Ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Contractul, adjudecat de asocierea formată din Electromontaj, Koncar - Engineering şi Butan Grup, are o valoare de 188,4 milioane de euro. Conform Hidroelectrica, retehnologizarea va aduce tehnologii de ultimă generaţie şi soluţii inovatoare pentru modernizarea şi optimizarea funcţionării AHE Vidraru, contribuind semnificativ la stabilitatea şi eficienţa reţelei energetice naţionale.

Cu ocazia evenimentului ce a marcat semnarea contractului, premierul Marcel Ciolacu a declarat: "Privesc cu multă încredere în viitor pentru că niciodată, în istoria sa modernă, România nu a investit şi nu a construit într-un ritm mai susţinut ca acum. Sunt zeci de miliarde de euro investiţii în tot ceea ce înseamnă infrastructuri critice de transport, energie, sănătate şi IT. Iar investiţia de astăzi, de retehnologizare şi amenajare a hidrocentralei de la Vidraru, de 200 milioane de euro (n.r. valoarea investiţiei plus TVA), este unul dintre obiectivele esenţiale ale sistemului nostru energetic. Această investiţie ne va permite să modernizăm această capodoperă a ingineriei româneşti şi să putem obţine energie verde într-un mod şi mai eficient pe termen lung".

Marcel Ciolacu a adăugat: "Sunt convins că dacă investiţia din 1966 a fost amortizată în 28 de ani, cea de astăzi va fi recuperată, probabil, în câţiva ani. Iar asta face din Hidroelectrica, cea mai importantă şi valoroasă companie a Statului Român în acest moment, un actor energetic de prim rang în Sud-Estul Europei şi, nu în ultimul rând, în Centrul Europei".

Conform premierului, provocările pe care le avem în prezent sunt fără precedent. "Pe lângă războiul din Ucraina şi crizele pe care le-a provocat, schimbările climatice ne transformă viaţa şi asta se vede inclusiv în aceste zile. Seceta tot mai pronunţată şi valurile repetate de caniculă ne arată miza uriasă pe care o avem în legătură cu modul în care ne administrăm resursele de apă. Faptul că avem resurse hidrografice uriaşe nu înseamnă că trebuie să le risipim. Iar faptul că vrem să protejăm aceste resurse nu înseamnă că trebuie să blocăm investiţii care se traduc în energie ietftină pentru toţi românii şi mai ales pentru economie. Trebuie să fim suficient de inteligenţi încât să folosim aceste resurse date României pe termen lung în mod cumpătat şi în folosul generaţiei viitoare şi al dezvoltării economice a ţării".

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat: "Retehnologizarea CHE Vidraru va creşte capacitatea de producţie a energiei regenerabile şi va avea un impact pozitiv asupra întregului sistem energetic naţional. Cel mai important, de această investiţie vom beneficia noi, toţi cetăţenii, precum şi mediul de afaceri din România, prin acces la energie sigură, la un preţ corect şi cat mai verde".

Conform Hidroelectrica, obiectivele retehnologizarii sunt: creşterea puterii active a fiecărui hidroagregat de la 55 MW la minim 58,8 MW, cu menţinerea debitului maxim evacuat de 22,5 mc/s pe agregat (respectiv 90 mc/s total centrală); creşterea randamentelor hidroagregatelor şi implicit a randamentului global al amenajării; creşterea performanţelor şi rentabilităţii investiţiei peste nivelul iniţial; creşterea fiabilităţii, a disponibilităţii şi a siguranţei în exploatare pentru toate echipamentele şi instalaţiile Amenajării, dar şi asigurarea volumului şi a calităţii serviciilor de sistem furnizate de CHE; introducerea unui sistem care să permită monitorizarea şi comanda centralizată din DHA/DEN, realizându-se astfel premisele flexibilităţii monitorizării funcţionării CHE; pregătirea echipamentelor şi instalaţiilor din CHE Vidraru şi de la celelalte obiecte ale amenajării pentru un nou ciclu de funcţionare.

Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica, a spus: "Cel mai important obiectiv al mandatului meu este dezvoltarea proiectelor de investiţii în activele core ale business-ul companiei, astfel extinzând semnificativ durata de viaţă a echipamentelor pentru producţia de energie verde. Lucrările de retehnologizare vor dura şapte ani, timp în care ne propunem să atingem performanţe deosebite. Vă asigur de implicarea mea şi a colegilor mei (...). După 58 de ani de funcţionare a uneia dintre principalele centrale hidroelectrice care contribuie semnificativ la echilibrarea sistemului energetic naţional, acest proiect marchează un nou capitol de dezvoltare şi inovaţie. Este o responsabilitate pe care ne-o asumăm cu determinare, într-o perioadă în care producţia de regenerabile aduce provocări".

La ceremonia de semnare a contractului a asistat şi ambasadoarea Croaţiei la Bucureşti, Marija Kapitanovic, în condiţiile în care, în procesul de retehnologizare, este implicată şi o companie croată.

Conform Hidroelectrica, AHE Vidraru este unul dintre cele mai emblematice obiective hidroenergetice din ţara noastră, iar centrala, cu o putere instalată de 220 MW, joacă un rol deosebit de important pentru Sistemul Energetic Naţional (SEN), deoarece participă şi la reglajul putere-frecvenţă, asigurând totodată servicii de sistem. Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcţiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potenţialul hidroenergetic al Argeşului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna şi Oieşti, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. BRAVO, CURAJ, COMPETENTA, STIINTA, toate intr-un cuvant, acela este ELECTROMONTAJ-SA prin reprezentantul acesteia IONUT TANASOAICA si in primul rand ACTIONARULUI MAJORITAR care este DRAGOS BILTEANU, un om de afaceri perseverent, curajos si destept, un bun roman.

    Sa va dea DOMNUL curaj si putere! 

    1. zi-i sefului sa intoarca si celalat obraz, domnule administrator de familie

      zi-i sefului sa intoarca si celalat obraz, domnule administrator de familie

    H nu e capabila, dupa doi ani de la incheierea contractului, sa emita o factura, greu de dus la indeplinire obiective aflate doar la indemana comunistilor

    La acest baraj vor lucra dinamovistii? scuze dar au deja 3 ani de experienta consecutivi...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb