Un atac al Chinei asupra Taiwanului nu este iminent, afirma Mark Milley, şeful Statutului Major al armatei americane, în luna iulie. Acesta preciza atunci că SUA urmăreşte "foarte atent" evoluţia situaţiei şi a tensiunilor dintre China şi Taiwan. Potrivit acestuia, China îşi dezvoltă în mod clar capacitatea de a ataca la un moment dat, dar decizia de a face acest lucru este o alegere politică.
China susţine că Taiwanul este o provincie separatistă care trebuie să fie reunificată cu partea continentală, prin forţă dacă este necesar. China a acuzat în trecut SUA că sprijină independenţa Taiwanului şi a promis că va "zdrobi cu hotărâre" orice încercare în acest sens.
În ultimele luni a avut loc o creştere accentuată a tensiunilor între China şi SUA - cel mai puternic aliat al Taiwanului. China a trimis, în ultimele luni, zeci de avioane de război în zona de apărare aeriană a Taiwanului, în timp ce SUA a trimis nave militare în apele Taiwanului şi, mai precis, prin strâmtoarea Taiwan.
Totodată, în luna mai, preşedintele american Joe Biden a declarat că RP Chineză "flirtează cu pericolul" prin faptul că îşi pilotează avioanele de război în apropierea Taiwanului. El a promis să protejeze militar insula în cazul în care aceasta va fi atacată.
Beijingul a replicat, acuzând SUA că "îşi încalcă promisiunea privind Taiwanul" şi "se amestecă" în afacerile interne ale Chinei, adăugând că ţara "nu va ezita să lupte" pentru a împiedica Taiwanul să îşi declare oficial independenţa.
SUA nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar îi vând arme ca parte a Legii privind relaţiile cu Taiwanul, care prevede că SUA trebuie să furnizeze insulei mijloacele de a se apăra. În acelaşi timp, Statele Unite nu mai are din anii 1970 trupe militare în Taiwan - are inclusiv în Japonia şi Coreea de Sud - şi menţine în acelaşi timp legături oficiale cu China, de asemenea recunoscând diplomatic poziţia Chinei potrivit căreia există un singur guvern chinez.
De menţionat că Taiwan este cel mai mare producător de semiconductori din lume, chip-uri pe care se bazează mare parte din producţia globală de produse electronice.
În ultimele luni s-a tot dezbătut dacă China are capacitatea militară de a reuşi o invazie, iar Taiwanul şi-a sporit considerabil apărarea aeriană şi maritimă. Poziţia constantă a Chinei a fost aceea că urmăreşte "reunificarea paşnică" cu Taiwanul şi că ar acţiona doar dacă s-ar confrunta cu o provocare.
De notat că, dacă ucrainenii s-au pregătit pentru războiul cu Rusia din 2014 încoace, taiwanezii se pregătesc de războiul cu China de peste 70 de ani. Totodată, vremea este un factor extrem de important în ceea ce priveşte invadarea insulei Taiwan, iar o forţă militară capabilă să cucerească insula bine fortificată trebuie să fie una multirol.
Potrivit mai multor studii americane şi taiwaneze, o invazie chineză trebuie să ţină cont de cele două sezoane de uragane asiatice (musoni în Asia), care se întind din luna august până în septembrie şi din noiembrie până în aprilie, ceea ce oferă două ferestre pentru invazie, din luna mai până în luna iulie şi apoi în luna octombrie. Desigur, vremea nu a fost un impediment pentru forţele americane de desant amfibiu în timpul războiului dintre SUA şi China din Coreea din anii 1950-1953.
În orice caz, chinezii ar trebui să integreze multiple task-uri în asaltul asupra Taiwanului, cu o complexitate foarte ridicată. În mod particular, arată studiile de război americano-taiwaneze, China ar trebui să menţină superioritatea aeriană pentru o perioadă îndelungată de timp, fapt dificil dacă SUA ar interveni pentru apărarea Taiwanului. Mai mult, forţele chineze ar trebui să organizeze o forţă militară terestră pe insulă printr-un desant amfibiu, prin paraşutare şi prin intermediul elicopterelor. În acelaşi timp, coasta de vest a Taiwanului (capitala Taipei este pe coasta de vest, la Nord) este foarte dificilă ca teren, fiind în mare parte din an un teren noroios din cauza mareelor. Totodată, Taiwanul s-a înarmat militar semnificativ în ultimii ani, dispunând de armament modern, de ultimă generaţie.